Μοιράσου τη δική σου ιστορία για την εγκυμοσύνη, μητρότητα ή πατρότητα και μάζεψε πόντους!

little girl waking up crying

Ο νυχτερινός ύπνος, τόσο των παιδιών όσο και των γονέων, είναι πολύ σημαντικός. Οι γονείς στο τέλος της ημέρας είναι κουρασμένοι, επιφορτισμένοι με τις καθημερινές ασχολίες και τη φροντίδα των παιδιών. Τα παιδιά χρειάζονται τον ύπνο για την ανάπτυξή τους, σωματική, γνωστική και ψυχοσυναισθηματική. Το κλάμα του παιδιού που ηχεί μέσα στην ησυχία της νύχτας, αιφνιδιάζει και ανησυχεί τους γονείς. Η αιτία του κλάματος συχνά ανευρίσκεται αμέσως: το μωρό σταματά όταν η μαμά το παίρνει αγκαλιά ή το θηλάζει, το μεγαλύτερο παιδί ίσως κρατάει το αυτί του, λέγοντας ότι πονάει. Άλλες φορές ο γονιός δεν βρίσκει μία εμφανή αιτία και πελαγώνει…

Είναι αλήθεια ότι ένα παιδί ξυπνάει και κλαίει για πολλούς λόγους. Αυτοί εξαρτώνται πρώτα απ’ όλα από την ηλικία. Στη νεογνική και βρεφική ηλικία αναγνωρίζουμε μία ποικιλία αιτιών που ανήκουν στη διαδικασία σωματικής και αναπτυξιακής ωρίμανσης. Ξέρουμε, για αρχή, ότι τα μωρά κάνουν φυσιολογικά μικρούς κύκλους ύπνου, με αφυπνίσεις ανάμεσά τους και συνοδό κλάμα όταν πεινούν ή δεν έχουν μάθει ακόμη να αποκοιμιούνται ξανά μόνα τους. Το νεογνό αισθάνεται ασφάλεια μόνο στην αγκαλιά της μαμάς η οποία συχνά απορεί για το γοερό κλάμα του μωρού της όταν το αφήνει, ενώ κοιμάται βαθιά, στο λίκνο του!

Τυχαίες συνθήκες μπορούν επίσης να αφυπνίσουν ένα μωρό: μία γεμάτη πάνα, ένα πολύ ζεστό ή κρύο δωμάτιο. Η οδοντοφυΐα αποτελεί έναν ακόμη λόγο, αρκετά υπερτιμημένο, στον οποίο συχνά αποδίδεται ο εκνευρισμός και η ευερεθιστότητα ενός μωρού. Μετά την ηλικία των 8 μηνών, εμφανίζεται και το άγχος αποχωρισμού. Καθώς το μωρό ξυπνά και συνειδητοποιεί ότι οι γονείς δεν είναι κοντά του, τους αποζητά με κλάμα.

Κι αν ακόμη ένα μεγαλύτερο μωρό έχει έναν καλό, συνεχόμενο νυχτερινό ύπνο, συχνά μπορεί να παλινδρομήσει και να αρχίσει να ξυπνάει κλαίγοντας. Με τον όρο παλινδρόμηση ύπνου (sleep regression) περιγράφεται μία χρονική περίοδος συνήθως 1 με 2 εβδομάδων, κατά την οποία μία πλειάδα παραγόντων προκαλεί στο μωρό δυσαρέσκεια, άγχος και κούραση: η κοπιαστική αλλά ενθουσιώδης επίτευξη ενός αναπτυξιακού ορόσημου, οι διαταραχές της ρουτίνας του ή ένα ταξίδι. Εδώ αξίζουν να αναφερθούν και τα λεγόμενα άλματα ανάπτυξης (growth spurts), δημοφιλή κι αμφιλεγόμενα. Είναι μικρής διάρκειας περίοδοι στις οποίες τα παιδιά παρουσιάζουν έντονη σωματική αύξηση, βιώνοντας αλλαγές στις συνήθειες σίτισης και ύπνου.

Κι αν όλα τα παραπάνω αίτια επιβαρύνουν τους γονείς περισσότερο από το μωρό, μία ασθένεια, που είναι εις βάρος του μωρού, δεν πρέπει ποτέ να αγνοείται. Η όψη του μωρού, η θερμοκρασία του, η νωχελικότητά του, η μείωση της όρεξης και της σίτισης, η κακή του διάθεση, συμπτώματα όπως ο βήχας, η ρινόρροια, το απαρηγόρητό του κλάμα, πρέπει να κινητοποιούν τους γονείς και να αναζητούν τη γνώμη του παιδιάτρου.

Στα μεγαλύτερα παιδιά, μπορεί να παρατηρηθεί μία μεγάλη ομάδα κινήσεων και συμπεριφορών κατά τη διάρκεια του ύπνου. Είναι απαραίτητη η λεπτομερής και ξεκάθαρη περιγραφή από τους γονείς για να μπορεί ο παιδίατρος να εντάξει τα επεισόδια σε παθολογικές ή μη ιατρικές οντότητες. Για παράδειγμα υπάρχει η συμπεριφορική αϋπνία της παιδικής ηλικίας με δυσκολίες στην έλευση και την παραμονή του ύπνου και αφυπνίσεις με γκρίνια ή κλάμα. Η αδυναμία των γονιών να θέσουν σαφή όρια και να μείνουν προσηλωμένοι σε ένα πρόγραμμα ύπνου δημιουργεί και δυσχεραίνει την αϋπνία αυτού του τύπου στα παιδιά. Η έλλειψη ύπνου στα παιδιά συχνά οδηγεί σε μειωμένη απόδοση την ημέρα, κακή διάθεση, υπερκινητικότητα λόγω της προσπάθειας του παιδιού να μείνει ξύπνιο, με αντίκτυπο σε όλη την οικογένεια.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

family in a trip

Υπάρχουν ακόμη, ιατρικοί λόγοι που μπορούν να κρατήσουν ξάγρυπνο και ανήσυχο ένα παιδί. Η ωτίτιδα συχνά είναι πολύ χαρακτηριστική καθώς προκαλεί έντονο πόνο και το παιδί ξυπνάει και κλαίει γοερά. Η αλλεργική ρινίτιδα προκαλεί έντονο μπούκωμα της μύτης, καταρροή και κνησμό. Η ατοπική δερματίτιδα, το έκζεμα, προκαλεί επίμονο κνησμό. Τα παιδιά περιγράφουν βασανιστική αυτή τη φαγούρα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ένα όχι καλά ελεγχόμενο άσθμα και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, επίσης προκαλούν νυχτερινό βήχα. Πολλές παθήσεις θα μπορούσαν να αναφερθούν εδώ, είναι όμως σπανιότερες.

Τέλος, αξίζει να αναφερθούμε στις γνωστές παραϋπνίες, μία ομάδα καλοήθων διαταραχών του ύπνου που είναι, μεταξύ άλλων, οι νυχτερινοί τρόμοι, οι συγχυτικές αφυπνίσεις και οι εφιάλτες. Οι νυχτερινοί τρόμοι είναι επεισόδια κατά τα οποία τα παιδιά ξυπνούν ξαφνικά τη νύχτα και είναι πολύ ανήσυχα, φωνάζοντας και κλαίγοντας, χωρίς να ανταποκρίνονται στην προσπάθεια των γονιών να τα ηρεμήσουν. Αυτό γίνεται όταν ολοκληρωθεί το επεισόδιο, το οποίο μετά δεν θυμούνται.

Κατά τις συγχυτικές αφυπνίσεις, τα παιδιά αντιδρούν με μία σύγχυση όταν βρίσκονται μεταξύ του ύπνου και της αφύπνισης. Η εικόνα ενός παιδιού όταν βιώνει ένα επεισόδιο σαν τα δύο ανωτέρω είναι μία τρομακτική εικόνα για τον γονιό. Πρέπει όμως να θυμάται ότι δεν επιβαρύνεται η υγεία των παιδιών.

Οι εφιάλτες, τέλος, είναι κοινοί, όνειρα που προκαλούν φόβο και αναστάτωση. Ξυπνά το παιδί και κλαίει, συχνά αρνείται να συνεχίσει τον ύπνο του. Ο γονιός μπορεί να βοηθήσει το παιδί του, με φροντίδα και ηρεμία, διαβεβαιώνοντάς το ότι το όνειρο δεν ήταν πραγματικό και φτιάχνοντας μία νέα εκδοχή του ονείρου, χαρούμενη αυτή τη φορά.

Πολλά τα αίτια λοιπόν της αφύπνισης με συνοδή ανησυχία ενός παιδιού. Ο ρόλος του γονιού είναι να τα παρατηρεί, να τα περιγράφει στον παιδίατρο, να κάνει υπομονή και να υποστηρίζει το παιδί του.

  1. What to do when baby wakes up crying hysterically. healthline.com
  2. Approach to abnormal movements and behaviours during sleep. uptodate.com
  3. Behavioral sleep problems in children. uptodate.com
  4. Medical disorders resulting in broblem sleeplessness in children. uptodate.com
  5. Patient education: night terrors, confusional arousals and nightmares in children. uptodate.com
  6. Assessment of sleep disorders in children. uptodate.com
meet the frezyparents
Meet The Frezyparents

Μοιραστείτε την ιστορία σας στο Share Your Story και διεκδικήστε την ευκαιρία να γίνει αφιέρωμα στην ενότητα Meet the Frezyparents!
Μάθετε περισσότερα.

Κάντε και εσείς το σχόλιό σας

Τέλειο!

NEW
Webinar

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Με την εγγραφή σας στη Frezyland μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη αρθρογραφία προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας, ενώ ταυτόχρονα επιβραβεύεστε με 45 πόντους!