Μοιράσου τη δική σου ιστορία για την εγκυμοσύνη, μητρότητα ή πατρότητα και μάζεψε πόντους!

Το παιδί μου δεν τρώει: 5 τρόποι αντιμετώπισης

παιδάκι σε καρεκλάκι φαγητού παίζει κρυφτό με το φαγητό του

Το πιάτο στο τραπέζι συνεχίζει να κρυώνει γιατί αυτό το μεσημεριανό, δεν το «πήρε ζεστά» το αγγελούδι σας. Όπως και το μεσημεριανό της Δευτέρας και της Τρίτης και της Τετάρτης… Πριν χάσετε την ψυχραιμία και την ελπίδα σας, βρείτε το «κουμπί» του παιδιού ώστε να το πείσετε να αγαπήσει την καρδιά του μαρουλιού με όλη του την καρδιά.

Είναι πείσμα ή κάτι άλλο;

Έρευνες δείχνουν πως τα παιδιά περνούν από διάφορες φάσεις στο θέμα της διατροφής. Άλλοτε δέχονται μία συγκεκριμένη τροφή και άλλοτε την απορρίπτουν. Αυτό συμβαίνει από τη μία γιατί θέλουν να εξερευνήσουν τους γευστικούς τους κάλυκες με τον δικό τους τρόπο και από τη άλλη θέλουν και να τεστάρουν τα όρια που τους θέτετε: θα είναι ελαστικοί η μαμά και ο μπαμπάς, αν δεν φάω το φαγητό μου;

Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι να κάνετε το παιδί σας να αγαπήσει κάθε λογής φαγητό -ναι, ακόμα και τα βαρετά σούπερ θρεπτικά- χωρίς να νιώσει ότι πιέζεται ή καταπιέζεται.

1. ΑΠΟ ΜΙΚΡΟ ΣΤΑ… ΛΑΧΑΝΑ

Κι όταν λέμε νωρίς, εννοούμε αμέσως μετά τον απογαλακτισμό. Τότε είναι η κατάλληλη ώρα για να μάθει το παιδί να τρώει τα πάντα. Παίξτε με τα φρούτα, τα λαχανικά και τις υφές στο μενού του για να συνηθίσει τις διαφορετικές γεύσεις και να έχει πιο πολλές πιθανότητες να τις δεχτεί και μελλοντικά.

2. ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΤΟ ΦΑΣΟΛΑΚΙ, ΠΑΕΙ ΤΟ ΦΑΣΟΛΑΚΙ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ

Τα παιδιά δεν παραπονιούνται για κάτι που δεν μπορούν να δουν. Όσο λοιπόν αναμειγνύετε έξυπνα και «κουκουλωμένα» τα φαγητά που το αγγελούδι σας αρνείται να φάει, όλα τέλεια! Μπορείτε, για παράδειγμα, να αναμείξετε λαχανικά και φυτικές ίνες μέσα σε νόστιμες σάλτσες που αποτελούν την καλύτερη κρυψώνα. Παραπλανητικά μεν, αποτελεσματικά δε!

3. ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΚΟΛΛΑΕΙ ΤΟ ΣΙΔΕΡΟ

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

frezyland dodonts august info

Το να ξεκινήσετε από τα βασικά πράγματα που αρέσουν στο παιδί, είναι η κατάλληλη κίνηση για να αγαπήσει και τα λιγότερο αγαπητά φαγητά. Αν, για παράδειγμα, αρέσουν στο παιδί σας τα ζυμαρικά, μπορείτε να τα κάνετε γεμιστά με σπανάκι. Αν του αρέσει το γάλα, προσθέστε μέσα λίγα θρεπτικά και δυναμωτικά φρούτα του δάσους. Έτσι, θα μπορέσετε να διευρύνετε τους γευστικούς τους ορίζοντες αργά και σταθερά. Και βέβαια, κάντε το junior βοηθό σας στην κουζίνα, γιατί… ποιος σεφ δεν θέλει να δοκιμάσει το έργο του;

4. ΤΟ «ΑΠ’ ΕΞΩ» ΑΣ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠ’ ΕΞΩ

Γιατί να διαλέγει το παιδί από αυτήν την ηλικία το πρόχειρο φαγητό, έναντι του σπιτικού; Όσο αργεί να δοκιμάσει junk food, δεν έχει μέτρο σύγκρισης με το δικό σας υγιεινό σνακ και δεν μπορεί να απορρίψει τα φρούτα, τα κρακεράκια, το γιαούρτι και ό,τι θρεπτικό βάλετε στο πιάτο του. Ειδικά τώρα, στα πρώτα χρόνια της ζωής του, που αναπτύσσονται οι γευστικοί του κάλυκες και η όρεξή του, είναι πολύ σημαντικό να προσέξετε τι μπαίνει στο τραπέζι.

5. Ο ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΟΣ ΘΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΣΑΛΑΤΑ

Ναι, είναι σχεδόν ακατόρθωτο να διατηρήσετε την ηρεμία σας όταν από Δευτέρα ως Παρασκευή το φαγητό περιμένει καρτερικά στο τραπέζι ώρες ολόκληρες και το παιδί δεν λέει να πιάσει το κουτάλι. Σκεφτείτε όμως πως αν δει τον εκνευρισμό ή την ανυπομονησία στο βλέμμα σας, από αντίδραση και μόνο, τη επόμενη φορά που θα φτιάξετε το ίδιο φαγητό, θα αρνηθεί ακόμη πιο πεισματικά να το δοκιμάσει. Γι’ αυτό, οι εντάσεις καλύτερα να λείπουν απ’ το μενού.

Ακολουθήστε αυτά τα 5 κόλπα και μην έχετε καμία αμφιβολία πως το πιάτο θα αδειάσει στο πι και… φαί.

meet the frezyparents
Meet The Frezyparents

Μοιραστείτε την ιστορία σας στο Share Your Story και διεκδικήστε την ευκαιρία να γίνει αφιέρωμα στην ενότητα Meet the Frezyparents!
Μάθετε περισσότερα.

Κάντε και εσείς το σχόλιό σας

Αχ αυτό το φαγητό… το μοναδικό μας πρόβλημα!!

Καλημέρα το κοριτσάκι 2,5 χρονών δεν μου τρώει όλα τα μεσημέρια καθόλου μου τα απορρίπτει όλα τα φαγητά. Φαγητά που την αρέσουν. Τι άλλο να κάνω?

Πολύ χρήσιμες πληροφορίες για τα παιδάκια μας που πολλές φορές δεν τρώνε το υγιεινό του σπιτιού

Good

NEW
Webinar

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Με την εγγραφή σας στη Frezyland μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη αρθρογραφία προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας, ενώ ταυτόχρονα επιβραβεύεστε με 45 πόντους!