toddlers eats

Το μωρό σας έχει τα πρώτα του γενέθλια και ένα πλήθος ερωτήσεις σχετικά με τη διατροφή προκύπτουν για τους γονείς: πόσο συχνά πρέπει να τρώει; ποια πρέπει να είναι η σύσταση των γευμάτων; Υπάρχουν τροφές που απαγορεύονται;

Μετά τον πρώτο χρόνο, το βρέφος περνάει σε μια νέα αναπτυξιακή περίοδο. Σταδιακά κερδίζει μια ισότιμη θέση στην οικογένεια και την καθημερινότητά της. Οι διατροφικές συνήθειες αλλάζουν . Τα γεύματα πρέπει να είναι όπως και στο μεγάλο παιδί  : πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό και δύο ενδιάμεσα. Οι ώρες μεταξύ των γευμάτων δεν είναι αυστηρά καθορισμένες. Ωστόσο, καλό είναι να εγκαταλειφθεί το μπιμπερό και να ενισχύεται η μάσηση. Τα φαγητά της οικογένειας μπορούν πλέον να δίνονται σαν κύριο γεύμα, χωρίς τις απαγορεύσεις που ίσχυαν ως τώρα. Το παιδί μπορεί να φάει μέλι και αλάτι καθώς και ξηρούς καρπούς. Οι τελευταίοι εισάγονται σταδιακά για τον κίνδυνο της αλλεργίας και σε μορφή που να εξασφαλίζει από τον κίνδυνο του πνιγμού.

Το γάλα, αν και σημαντική πηγή ασβεστίου, παύει να είναι η βασική τροφή του παιδιού. Στην ηλικία αυτή η φόρμουλα σε σκόνη αγελαδινού ή κατσικίσιου, είναι η ιδανική μορφή γάλακτος. Το αυγό λόγω των ευεργετικών λιπιδίων για τις νευρωνικές συνάψεις και της περιεκτικότητας σε σίδηρο, μπορεί να χορηγείται άφοβα 3-5 φορές εβδομαδιαίως,  εφόσον δεν υπάρχει αντένδειξη, για παράδειγμα ιστορικό αλλεργίας στη συγκεκριμένη τροφή.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

shy kid

Σε σχέση με τη συχνότητα, το μωρό τρώει περίπου κάθε τρεις με τέσσερις ώρες. Μετά την βραδινή κατάκλιση, καλό είναι να μην χορηγείται γάλα σαν αντίδοτο στις αφυπνίσεις που κάθε άλλο παρά από πείνα μπορεί να προκαλούνται. Γενικά, το ερώτημα : «πόσο συχνά πρέπει να τρώει ένα βρέφος» δεν πρέπει να απασχολεί τους γονείς, αφού πλέον υπάρχει ένας καλός κώδικας επικοινωνίας με το παιδί σχετικά με τις ανάγκες του. Οι διατροφικές συνήθειες που εγκαθίστανται σε αυτήν την ηλικία διαμορφώνουν τις μελλοντικές.

Πολλοί γονείς ρωτούν εάν μπορούν να χορηγήσουν ιδιαίτερες γεύσεις όπως κεχρί, κινόα ή συμπληρώματα διατροφής. Τηρουμένων των κανόνων υγιεινής , καλό είναι να υπάρχει σεβασμός στις προτιμήσεις του βρέφους. Οι τροφές πρέπει να είναι κατά το δυνατό φρέσκες και  τα λαχανικά και τα φρούτα να μην είναι εκτός εποχής.

Συμπερασματικά, το βρέφος μετά τον χρόνο και μέχρι τους 18 μήνες εισέρχεται σταδιακά στο διατροφικό πρόγραμμα της οικογένειας. Εκτός από την ποιότητα, αντικείμενο προσοχής είναι η συχνότητα των γευμάτων, η οποία όμως δεν είναι απαρέγκλιτη, αλλά είναι συνάρτηση της όρεξης, των προτιμήσεων του παιδιού και των συνηθειών της οικογένειας. Οι γονείς με υπομονή και διακριτικότητα με την βοήθεια του Παιδιάτρου κατέχουν καίριο ρόλο στη διαμόρφωση των διατροφικών συνηθειών του παιδιού τους.

Απόψεις και άλλες δηλώσεις που εκφράζονται από χρήστες και τρίτα μέρη (π.χ., επιστημονικούς συνεργάτες) είναι αποκλειστικά δικές τους και δεν αποτελούν απόψεις της Frezyland by Frezyderm. Την ευθύνη για περιεχόμενο που δημιουργείται από τρίτα μέρη φέρουν αποκλειστικά τα μέρη αυτά.