relaxed listening to music

«Δεν έχω χρόνο!», «Είμαι πολυάσχολη!», «Δεν ξέρω πως να με φροντίσω!», «Πάνω απ’ όλα τα παιδιά!».

Αυτές είναι μερικές σκέψεις που ίσως να ακούσουμε από γονείς όταν αναφερόμαστε στην αυτό-φροντίδα. Μια ερμηνεία αυτών των φράσεων θα μπορούσε να είναι ότι βιαζόμαστε να ασκήσουμε κριτική και φοβόμαστε να προσέξουμε τον εαυτό μας. Και αυτός είναι ακριβώς ο τρόπος που λειτουργεί ο εγκέφαλος μας, καθώς αναζητά ευχαρίστηση και ταυτόχρονα αποφεύγει τον πόνο.

Επίσης, τι έχουμε μάθει για την αυτό-φροντίδα από τον τρόπο που μεγαλώσαμε, από όσα παρακολουθούμε γύρω μας και από τις πληροφορίες που λαμβάνουμε;

Ας δούμε τι δεν είναι η αυτό-φροντίδα…

Η αυτό-φροντίδα δεν είναι ένα μαγικό, κρυμμένο μέρος, μόνο για προνομιούχους όπου όλοι όσοι έχουν καταφέρει να το βρουν είναι συνεχώς χαρούμενοι κάθε στιγμή. Η ζωή έχει από μόνη της δυσκολίες, χωρίς να χρειάζεται να ασκήσουμε περισσότερη πίεση «να είμαστε χαρούμενοι». Ούτε ρεαλιστικό είναι αυτό.

Η αυτό-φροντίδα, δεν είναι εγωισμός. Η αυτό-φροντίδα περιλαμβάνει τη θέσπιση ορίων, ώστε να μην δίνουμε όλη μας την ενέργεια στην φροντίδα των κοντινών μας ανθρώπων, παραμελώντας τον εαυτό μας.

Δεν υπάρχει «καλή» αυτό-φροντίδα ή «κακή» ευεξία. Είναι ένα ταξίδι! Είναι μια συνεχής προσπάθεια που κάθε άνθρωπος συμμετέχει με διαφορετικούς ρυθμούς, σε διαφορετικές συνθήκες.

Στην προσπάθεια μας να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι στο μεγάλωμα και τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών, είναι αρκετά εύκολο να σκεφτούμε ότι δεν έχουμε χρόνο να φροντίσουμε άλλα σημαντικά κομμάτια της ζωής μας όπως οι σχέσεις μας, η υγεία μας, η ευεξία μας. Ας θυμηθούμε όμως, ότι όταν αισθανόμαστε φροντισμένοι, είμαστε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας και αυτό μας επιτρέπει να υποστηρίζουμε τα παιδιά μας και τους κοντινούς μας ανθρώπους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ας επιστρέψουμε στη σκέψη μας ότι ασκούμε κριτική και φοβόμαστε να ρισκάρουμε να είμαστε ο καλύτερος εαυτός μας. H καταπίεση των συναισθημάτων μας και να λειτουργούμε με την ντροπή και τον φόβο, δεν μοιάζει με καλή ιδέα. Ωστόσο, είναι ένας μηχανισμός άμυνας -μια στρατηγική- που αποφασίσαμε ότι μας προστατεύει.

Μέσω της αυτό-φροντίδας έχουμε την ευκαιρία να αποκτήσουμε πρόσβαση στο συναίσθημα μας, να έχουμε καλύτερη αίσθηση του εαυτού μας και έτσι να προχωράμε σε επίλυση προβλημάτων και να μαθαίνουμε νέα πράγματα.

Η προσέγγιση κάθε ατόμου σχετικά με την αυτό-φροντίδα μοιάζει διαφορετική. Αυτό που λειτουργεί για εμένα είναι πιθανό να μη λειτουργεί για εσάς. Υπάρχουν διαφορετικές στρατηγικές που μπορείτε να δοκιμάσετε μέχρι να βρείτε αυτή που λειτουργεί για εσάς, στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και περίσταση. Το βασικό είναι να βρείτε πράγματα που σας χαλαρώνουν και σας διασκεδάζουν και μπορείτε να καταφεύγετε σε αυτές όταν αισθάνεστε ότι σας χρειάζεται.

Δώστε στον εαυτό σας άδεια:

Φτιάξτε χώρο και χρόνο ώστε να χαλαρώνετε και να γεμίζετε τις μπαταρίες. Ξεκινήστε με 5 λεπτά την ημέρα. Πάρτε μερικές αναπνοές ή απολαύστε ένα ρόφημα.

Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας:

Συχνά τα πράγματα μπορεί να μην πηγαίνουν όπως τα περιμένατε και να σκέφτεστε ότι αποτύχατε. Από που έρχεται αυτή η σκέψη; Τι συναίσθημα σας φέρνει; Τι θα μπορούσατε να κάνετε για να ενθαρρύνετε τον εαυτό σας; Μήπως μάθατε κάτι καινούριο; Αν μπορέσετε οι ίδιοι να προχωρήσετε σε αυτή την αλλαγή στον τρόπο σκέψης, θα μπορείτε μετά να το διδάξετε και στα παιδιά σας που το έχουν τόσο ανάγκη.

Αποφασίστε τι θα κάνετε, και κάνετε λίστα:

Η καθημερινότητα μπορεί να είναι δύσκολή. Βάλτε σε προτεραιότητα αυτά που πρέπει να γίνουν και αφήστε για αργότερα κάτι που δεν επείγει. Και θυμηθείτε: είναι εντάξει αν κάποιες μέρες δεν τα κάνετε όλα.

Ζητήστε βοήθεια:

Είμαστε ομάδες και είναι εντάξει να ζητάμε βοήθεια. Είτε πρόκειται για κάποια δουλειά που πρέπει να γίνει είτε αν θέλουμε να προσέξει κάποιος το παιδί ώστε να κάνουμε ένα ζεστό μπάνιο που θα μας χαλαρώσει.

Διατηρήστε την ενέργεια σας:

Η καλή διατροφή, η ελαφριά γυμναστική και ο ύπνος είναι σημαντικά για να έχουμε ενέργεια και ευεξία. Ένας περίπατος γύρω από το σπίτι, 10 λεπτά ξεκούραση όσο κάποιος μπορεί να προσέχει το μωρό και λίγος χυμός μπορούν να είναι αυτό που ακριβώς χρειαζόμαστε.

Οι σχέσεις μας είναι σημαντικές

Η επαφή με ανθρώπους που μας καταλαβαίνουν και μας κάνουν να αισθανόμαστε οικεία μπορεί να κάνει όλη τη διαφορά. Και όταν χρειάζεται να λέμε «όχι» υπάρχουν τρόποι να το κάνουμε σε υγιές κλίμα και αποτελεσματικά.

Ελεύθερος χρόνος για ασχολίες

Πριν γίνουμε γονείς, έχουμε χόμπι και δραστηριότητες που τώρα είναι στην άκρη. Βρίσκοντας χρόνο να ασχοληθούμε πάλι, ενισχύεται η αυτοπεποίθηση μας και βλέπουμε άμεσα αλλαγή στη διάθεση μας.

Επιπλέον βοήθεια

Ενώ η αυτό-φροντίδα είναι σημαντική, δεν ξεχνάμε ότι εάν κάτι μας προβληματίζει έντονα σχετικά με τη συναισθηματική, νοητική, σωματική μας υγεία είναι πιθανό να χρειάζεται να αναζητήσουμε επιπλέον υποστήριξη από έμπιστα άτομα και εξειδικευμένους επαγγελματίες.

Όταν δίνουμε χρόνο και χώρο στον εαυτό μας για αυτό-φροντίδα, δίνουμε χρόνο και χώρο ώστε να διασκεδάζουμε περισσότερο τις όμορφες στιγμές της καθημερινής ζωής και  βρίσκουμε δύναμη για να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες που συχνά υπάρχουν.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

Tacos chicken