2 kids riding a bicycle

Οι βοηθητικές ρόδες έφυγαν και οι πρώτες «κανονικές» ποδηλατάδες έρχονται; Ακολουθούμε με την παρακάτω σειρά τα βήματα που συνιστούν οι ειδικοί* και μαθαίνουμε στο παιδί πώς να «δαμάζει την άσφαλτο».

 

1. Σωματική ασφάλεια πρώτα. Βεβαιωνόμαστε ότι το παιδί φοράει κράνος που εφαρμόζει σωστά στο κεφάλι του.

2. Επιλέγουμε μία λεία επιφάνεια αλλά με μία μικρή κλίση. Αποφεύγουμε γκαζόν ή πλακόστρωτα/ανισόπεδα τερέν ή ανηφόρες και κατηφόρες και προτιμάμε έδαφος με μία μικρή κλίση. Βεβαιωνόμαστε ότι στο σημείο δεν υπάρχει κυκλοφορία αυτοκινήτων, διάβαση πεζών ή ζωών και παρκαρισμένα οχήματα.

3. Αφού καθίσει το παιδί στο ποδήλατο, ελέγχουμε αν τα πέλματά του ακουμπούν ολόκληρα στο έδαφος. Έτσι, το παιδί θα μπορεί να σπρώξει προς τα πίσω, για να πάρει ώθηση και να σταματά όποτε θέλει με ασφάλεια.

4 Χαμηλώνουμε τη σέλα στο κατάλληλο ύψος.

5.Μαθαίνουμε τα φρένα. Πριν ανέβει το παιδί στο ποδήλατο, του δείχνουμε πώς λειτουργούν τα φρένα. Το αφήνουμε να σύρει το ποδήλατο για λίγα μέτρα πατώντας εναλλάξ μία το φρένο του μπροστινού τροχού και μία του πίσω, ώστε να αναγνωρίσει ποιο είναι ποιο. ΟΜΩΣ, εξηγούμε στο παιδί ότι όταν κάνει ποδήλατο πρέπει να πατάει και τα δύο φρένα ταυτόχρονα, αφού αν πατήσει μόνο το μπροστινό, μπορεί να πέσει μπροστά και αν πατήσει μόνο το πίσω, ο πίσω τροχός μπορεί να γλιστρήσει.

6.Καθίζουμε σωστά το παιδί στη σέλα. Με το βάρος του στο πίσω μέρος της σέλας, αφού εκεί είναι το κέντρο βάρους του σώματός του. Του μαθαίνουμε να στέκεται με την πλάτη ίσια και να μη γαντζώνεται στο τιμόνι.

7.Ζητάμε απ’ το παιδί να περπατήσει πάνω στο ποδήλατο. Καθισμένο στη σέλα αλλά χωρίς να κάνει ακόμα πεντάλ, το παιδί περπατά μαζί με το ποδήλατο. Το ενθαρρύνουμε να έχει τα χέρια του στα φρένα, ώστε να μπορεί να τα πατήσει ανά πάσα στιγμή.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

laughting father tickling his daughter

8.Στη συνέχεια, μπορεί να σηκώσει τα πόδια από το έδαφος. Κάθε φορά για λίγο παραπάνω χρόνο, ώστε να βρει την ισορροπία του.

9.Πώς του δείχνουμε όμως να ισορροπεί; Στεκόμαστε μπροστά στο ποδήλατο (κοιτώντας το παιδί) και κρατώντας τον τροχό ανάμεσα στα γόνατά μας, λέμε στο παιδί να βάλει τα πόδια του στα πεντάλ. Του ζητάμε να κρατάει το τιμόνι και του δείχνουμε πώς να το στρίβει με ασφάλεια. ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ! Άλλα παιδιά μαθαίνουν να ισορροπούν ενστικτωδώς, χωρίς να τους το διδάξει κανείς και άλλα χρειάζονται καθοδήγηση.

10.Τέλος, πετάλι και φύγαμε. Στεκόμαστε πίσω από το παιδί και το στηρίζουμε κρατώντας το από τις μασχάλες, βοηθώντας το να διανύσει με πετάλι τα πρώτα μέτρα της διαδρομής. Όταν καταφέρει να κάνει εναλλάξ πετάλι, κοιτάζοντας μπροστά και όχι κάτω, ισορροπώντας στην ευθεία και χωρίς να πέφτει, θα έχει καταφέρει να μάθει ποδήλατο.

 

Σημαντικά tips!

 

  • Έχουμε υπομονή. Κάθε παιδί μαθαίνει ποδήλατο στους δικούς του χρόνους και δεν υπάρχει λόγος βιασύνης.
  • Αποφεύγουμε τις συγκρίσεις (π.χ.: «Κοίτα τον φίλο σου τον Γιώργο που έμαθε ποδήλατο πιο γρήγορα από εσένα!») που θα αγχώσουν το παιδί και θα μειώσουν την αυτοπεποίθησή του.
  • Ενθαρρύνουμε το παιδί σε όλη τη διαδικασία εκμάθησης ποδηλάτου και το επιβραβεύουμε κάθε που κατακτά μία ικανότητα.
  • «Ακούμε» τα θέλω του παιδιού. Αν το δούμε να βαριέται, να κουράζεται ή απλώς να θέλει να σταματήσει, συνεχίζουμε την εξάσκηση κάποια άλλη στιγμή.

Ακολουθούμε τα παραπάνω 10 βήματα του «πώς να μάθω ποδήλατο στο παιδί μου» και καμαρώνουμε τον super easy rider της οικογένειας σε κάθε του διαδρομή.

 

 

*We are Cycling, Uk