kid plays tennis

Υψηλά σκορ, μετάλλια, διακρίσεις… ο μικρός σας πρωταθλητής δεν σταματά να θριαμβεύει στο άθλημα που ακολουθεί και εσείς, ως γονείς, δεν σταματάτε να καμαρώνετε γεμάτοι περηφάνια. Πώς μπορείτε όμως να βοηθήσετε το παιδί να συνεχίσει να φτάνει ψηλά και τι πρέπει να αποφύγετε όσον αφορά στις αθλητικές δραστηριότες για τα παιδιά σας;

 

Πείτε…

  • Ναι στην αγάπη για το παιδί σας, όχι για τον πρωταθλητή σας

Τέλειες οι νίκες, υπέροχες και οι κούπες, όμως πάνω και πέρα απ ’όλα, είστε γονιός και αγαπάτε το παιδί σας γι’ αυτό που είναι και όχι για τις αθλητικές του επιδόσεις. Είναι σημαντικό λοιπόν να του το δείχνετε και να του το υπενθυμίζετε συνεχώς.

  • Ναι στην ήττα

Ακόμα και οι μεγαλύτεροι πρωταθλητές, έχουν τις αποτυχίες τους. Και όταν έρθουν αυτές οι στιγμές, είναι σημαντικό να αφήσετε το παιδί να συνεχίσει να προσπαθεί με τον ίδιο ενθουσιασμό, αντί να δείξετε πως στεναχωρηθήκατε ή απογοητευτήκατε. Ο δρόμος της αθλητικής επιτυχίας δεν είναι ποτέ στρωμένος με ροδοπέταλα. Πάντα θα υπάρχουν εμπόδια αλλά είναι αυτά ακριβώς που μας πεισμώνουν, μας κάνουν να μαθαίνουμε από τα λάθη μας και να βελτιωνόμαστε.

  • Ναι στο «εστιάζω στα εφικτά»

Κανείς δεν μπορεί να ξέρει με σιγουριά το αποτέλεσμα κάθε αγώνα. Μπορεί όμως να ελέγξει τη διαδικασία που θα αυξήσει τις πιθανότητες για νίκη. Η ενθάρρυνση και η υποστήριξή σας στον μικρό σας πρωταθλητή, το «μπράβο σας», η φροντίδα σας για ένα δυναμωτικό μενού που θρέφει το σώμα και το πνεύμα του, είναι η πιο σημαντική βοήθεια που μπορείτε να προσφέρετε, ως γονείς.

  • Ναι στην ευγενή άμιλλα

«Αντίπαλοι στο γήπεδο αλλά όχι και στη ζωή». Προσπαθήστε να μεταδώσετε στο παιδί σας πως άθληση σημαίνει υγιής ανταγωνισμός, σημαίνει προσπαθώ με ίσους όρους και δίκαιους τρόπους, εγώ και οι παίκτες της αντίπαλης ομάδας να φτάσουμε στη νίκη. Αν τα καταφέρει η ομάδα μου, χαίρομαι που έπαιξα με ικανούς αντιπάλους. Αν τα καταφέρει η αντίπαλη ομάδα, τη συγχαίρω για τη νίκη της και βάζω τα δυνατά μου, για να τα καταφέρω στον επόμενο αγώνα.

  • Ναι στο δημόσιο μπράβο στον προπονητή

Ένας προπονητής θέλει πάντα το καλύτερο για κάθε παίκτη της ομάδας του.  Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να τον συγχαίρετε μετά από κάθε παιχνίδι, μπροστά στο παιδί σας. Αν διαφωνείτε ωστόσο με την τακτική του, μιλήστε του κατ’ ιδίαν και ποτέ μπροστά στο παιδί σας ή σε άλλα παιδιά.

Πείτε…

  • Όχι στην πίεση και την εξουθένωση

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

Happy children with teacher

Όσο και αν πιστεύετε πως το να πιέσετε το παιδί σας να προπονηθεί πιο σκληρά, θα το κάνει ακόμα πιο πετυχημένο στο άθλημά του, στην πραγματικότητα, αυτό μπορεί να το αγχώσει και να το οδηγήσει σε σωματική εξουθένωση, το γνωστό burn-out. Αφήστε τον προπονητή της αθλητικής δραστηριότητας να οργανώσει αυτό το κομμάτι για το παιδί σας, ανάλογα με τις δυνατότητες και τις δυνάμεις του παιδιού.

  • Όχι στη σύγκριση

«Γιατί ο Κώστας κέρδισε και εσύ όχι;». Το μεγαλύτερο ίσως λάθος που κάνουν άθελά τους οι γονείς μικρών πρωταθλητών, -θεωρώντας πως έτσι τους δίνουν ένα κίνητρο, για να βάλουν τα δυνατά τους- είναι η σύγκριση με τις αθλητικές επιδόσεις άλλων παιδιών. Θυμηθείτε πως κάθε παιδί θέλει τον χρόνο του, έχει τον τρόπο του και η αξία του δεν μειώνεται με μία αποτυχία.

  • Όχι στο «είσαι ο καλύτερος/ η καλύτερη και κανείς δεν είναι ικανός να σε φτάσει»

Όταν υπερ-επαινείτε το παιδί σας μετά από ένα αθλητικό θρίαμβο, μειώνοντας την απόδοση των άλλων παιδιών, κινδυνεύουν να συμβούν δύο πράγματα: α) να επαναπαυτεί το παιδί στις δόξες του θεωρώντας πως είναι το πιο «ταλαντούχο» και να πάψει να βελτιώνεται συνεχώς και β) να καταστρέψετε τη δυναμική και την αξία της ομάδας στα μάτια του παιδιού (αν η ομάδα απαρτίζεται από συνολικά «κακούς» παίκτες με εξαίρεση το παιδί σας, τότε μιλάμε για μία «κακή» ομάδα).

  • Όχι στην προβολή των δικών σας «θέλω» στο παιδί

Η δική σας καριέρα στον αθλητισμό διακόπηκε ή σταμάτησε γρήγορα; Πρέπει να το αποδεχτείτε. Αν προσπαθείτε να δείτε μέσα από το παιδί σας τον δικό σας εαυτό, του δημιουργείτε πολλές προσδοκίες και αυτό είναι άδικο. Είχατε την ευκαιρία σας και τώρα ο γιος/η κόρη σας έχει τη δική του/της. Δείτε απλώς αυτήν την κοινή σας κλίση ως μια υπέροχη κληρονομιά.

  • Όχι στο «Λοιπόν; Κέρδισες;»

Η σωστή ερώτηση που μπορείτε να κάνετε είναι: «Πώς τα πήγες;» ή ακόμα καλύτερα «πέρασες καλά;». Θυμηθείτε πως η νίκη δεν είναι αυτοσκοπός στις αθλητικές δραστηριότητες για παιδιά και η χαρά του παιχνιδιού κρύβεται στη διαδρομή και όχι στον προορισμό-στόχο.

Η πιο σημαντική νίκη του μικρού σας πρωταθλητή είναι πως έχει εσάς στη ζωή του να το εμψυχώνετε και να το στηρίζετε στις κερκίδες, στο σπίτι, πάντα και παντού. Και αυτή η νίκη, δεν συγκρίνεται με καμία!