infant walking

Τα πρώτα του βήματα είναι πάντα ορόσημο στην ανάπτυξή του. Και το μωράκι σας «ξέρει» πότε θα τα πραγματοποιήσει. Για να ενισχύσετε ή να επισπεύσετε την κινητική του ανάπτυξη, υπάρχουν ορισμένες ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε παρέα.

 

Η βασική άσκηση  

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP), τα μωρά αρχίζουν να περπατούν γύρω στους 12 μήνες, κάποια λίγο νωρίτερα, άλλα λίγο αργότερα1. Οι γονείς μπορούν φυσικά να βοηθήσουν το μωράκι τους να περπατήσει όμως πρώτα χρειάζεται να εξασκηθούν οι ίδιοι στην άσκηση της υπομονής. Χρειάζεται να θυμούνται πως κάθε μωρό είναι διαφορετικό, σε κάθε έκφανση της ανάπτυξής του, και μαθαίνει να περπατά «στη δική του χρονική στιγμή» και όχι απαραίτητα με το που σβήσει το πρώτο του κεράκι. Δεν μπορούμε να βιάσουμε το μωρό να περπατήσει ούτε ωφελεί να συγκρίνουμε την ανάπτυξή του με αυτή ενός συνομήλικου παιδιού που έχει ήδη αρχίσει να περπατά. Επίσης, χρειάζεται να κατανοήσουμε ότι ένα μωρό δεν περνά απευθείας από το μπουσούλημα στο περπάτημα αλλά υπάρχουν και μεταβατικά στάδια: πρώτα θα σταθεί όρθιο με υποστήριξη, μετά θα σταθεί μόνο του χωρίς βοήθεια, θα περπατήσει ενδεχομένως με στήριγμα κάποιο αντικείμενο ή έπιπλο, θα κάνει μετέωρα βήματα και στο τέλος θα περπατήσει. Όλη αυτή η διαδικασία μπορεί να πάρει χρόνο. Εφόσον οι παιδιατρικές εξετάσεις δεν ανιχνεύσουν κάποιο ανησυχητικό σημείο στην ανάπτυξη του παιδιού, η υπομονή είναι ο καλύτερος φίλος των γονιών.

 

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

baby gymnastics

Συμβουλές, για να ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση του μωρού στο βάδισμα

  • Αφήστε το να περπατήσει ξυπόλυτο (διασφαλίζοντας βέβαια ότι το πάτωμα είναι ασφαλές, χωρίς αντικείμενα που θα μπορούσαν να τραυματίσουν τα ποδαράκια του). Ξυπόλυτο, θα μπορεί να νιώσει την αίσθηση διαφορετικών επιφανειών -ξύλο, μάρμαρο, χαλί- και ο εγκέφαλός του θα προσαρμόσει αναλόγως τον τρόπο που δρουν οι μύες και οι αρθρώσεις. Οι ειδικοί ονομάζουν το φαινόμενο αυτό «ιδιοδεκτική ανατροφοδότηση». Τα παπούτσια μπορεί να εξασθενίσουν το μήνυμα που θα λάβει ο εγκέφαλος του παιδιού για το τι επιφάνεια υπάρχει από κάτω. Πέρα από το αισθητηριακό κομμάτι, το βάδισμα με γυμνά πόδια ενδυναμώνει τους μυς των ποδιών, αυξάνοντας τη σταθερότητα στο βάδισμα.
  • Ένα δέλεαρ πάντα «πιάνει». Τα αγαπημένο παιχνιδάκι του μωρού μπορεί να είναι κίνητρο, για να κάνει τα πρώτα του βήματα. Φτιάξτε ένα μονοπάτι με τα αγαπημένα του παιχνίδια κατά μήκος του δωματίου και με απόσταση μεταξύ τους, για να θελήσει το παιδί να φτάσει από το ένα στο άλλο. Για να υπάρχει διαρκώς ενδιαφέρον, μπορείτε να εναλλάσσετε τα παιχνίδια μεταξύ τους.
  • Αλλάξτε focus. Στις ασκήσεις για να περπατήσει το μωρό, συνήθως εστιάζουμε στην ώθηση προς τα μπρος αλλά και οι κινήσεις πάνω-κάτω είναι εξίσου βοηθητικές, αφού όταν το μικρό παιδί τεντώνεται για να πιάσει κάτι, τα πόδια του μαθαίνουν να ισορροπούν και να στηρίζουν το σώμα και ενισχύεται η δύναμη στο κάτω μέρος του σώματος που είναι αναγκαία για τη βάδιση. Μία ωραία άσκηση-παιχνίδι είναι να φυσήξετε σαπουνόφουσκες πάνω από το κεφάλια του παιδιού, για να το κινητοποιήσετέ να τις πιάσει.

 

Πριν από κάθε δραστηριότητα ώθησης του παιδιού προς τη βάδιση, συμβουλευόμαστε πάντα τον παιδίατρό μας και αφήνουμε στον μικρό μας εν δυνάμει περιπατητή τον χρόνο και τον χώρο να αναπτύξει τις ικανότητές του στη βάδιση. Και πριν καν το καταλάβουμε, θα αλωνίζει το σπίτι σαν σίφουνας!

 

 

1.Healthychildren.org., American Academy of Pediatrics, movement babies 8-12 months.