Μοιράσου τη δική σου ιστορία για την εγκυμοσύνη, μητρότητα ή πατρότητα και μάζεψε πόντους!

Επιστροφή μητέρας στη δουλειά σε 4 βήματα

Μωράκι κοιμάται κρατώντας το χέρι της μαμάς του

Πόσο γρήγορα πέρασε ο καιρός! Πότε μπήκατε στον ένατο, πότε γεννήσατε, πότε «ξεπετάχτηκε» το μωράκι… ούτε που το καταλάβατε. Και τώρα, που θα χρειαστεί να αποχωριστείτε το αγγελούδι σας για να επιστρέψετε στη δουλειά, η συνειδητοποίηση σας χτύπησε σαν κεραυνός. Ψυχραιμία. Αν διαχειριστείτε σωστά τον χρόνο, τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας, η μετάβαση δεν θα πέσει σας βαριά.

Αχ αυτές οι τύψεις

Ένα από τα πιο συνηθισμένα πράγματα που λένε πως νιώθουν οι γυναίκες όταν τελειώνει η άδεια μητρότητάς τους είναι ενοχές. Παρ’ ότι συνειδητά ξέρουν ότι δεν κάνουν κάτι λάθος, στην ιδέα και μόνο ότι θα αφήσουν το αγγελούδι τους μακριά απ’ τη μαμά, έχουν τύψεις, έστω και αν είναι για λίγες μόνο ώρες. Όλα αυτά τα συναισθήματα είναι λογικά. Εξάλλου το πρώτο δέσιμο με το μωρό είναι τόσο δυνατό που η σκέψη και μόνο πως η αχώριστη μαμά-μπέμπα/ης θα πρέπει να χωριστούν για πρακτικούς λόγους, είναι αδιανόητη. Όμως, όσο πιο πολύ προετοιμαστείτε για τη μετάβαση και καταλάβετε ότι αυτή αλλαγή όχι μόνο δύσκολη δεν θα είναι αλλά μπορεί να σας ωφελήσει κιόλας, τότε θα επιστρέψετε στη δουλειά σας ορεξάτη και παραγωγική, χωρίς τη διάθεση να «αυτομαστιγώνεστε».

Με ποια συγκεκριμένα βήματα όμως θα γίνει ομαλά η μετάβαση;

1. Η ΜΑΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΜΑΜΑ

Αντίθετα με την άποψη που επικρατεί, η γυναίκα δεν είναι πάνω απ’ όλα μάνα αλλά γυναίκα. Που σημαίνει πως αν δεν είναι η ίδια γεμάτη συναισθηματικά, αν δεν φροντίζει τον εαυτό της εξωτερικά και εσωτερικά και αν δεν είναι ευτυχισμένη, δεν θα μπορέσει να φροντίσει ούτε το μωρό της.

2. ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΕΞΙ;

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

newborn with dummy

Όσο δεν οργανώνετε τις καθημερινές δουλειές τόσο θα αγχώνεστε, τόσο θα εκνευρίζεστε και αυτό θα μεταφέρεται και στις σχέσεις με τους συναδέλφους σας και στη σχέση με τον σύντροφο και το μωρό σας. Γι’ αυτό, καθίστε στον καναπέ με τον αγαπημένο σας, πάρτε χαρτί και μολύβι και σημειώστε όλα όσα έχετε να κάνετε ή να αναθέσετε σε άλλους μέσα στη μέρα -από τις ώρες που πρέπει να φάει το μωρό, μέχρι τη λίστα του σούπερ μάρκετ. Εννοείται βέβαια πως θα πρέπει να μοιράσετε με τον σύντροφο σας τις υποχρεώσεις, για να μην πελαγώσει ούτε ο ένας ούτε ο άλλος.

3. ΜΑ Η ΤΖΕΝΗ ΗΤΑΝ ΣΤΙΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ, ΟΧΙ ΣΤΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ

Όσο λείπατε από την εργασία σας -ειδικά αν η άδεια μητρότητάς σας διήρκεσε αρκετούς μήνες- άλλαξαν πολλά στη δουλειά. Κάποια από τα νέα δεδομένα, ίσως να επηρεάζουν και τη δική σας θέση εργασίας. Γι’ αυτό, πριν επιστρέψετε, για να είστε συντονισμένη με τις νέες εξελίξεις και να μη βρεθείτε προ εκπλήξεως, καλό θα ήταν να ενημερωθείτε για την κατάσταση από έναν έμπιστο συνάδελφο.

4. ΜΑΧΙΜΗ ΞΑΝΑ

Δεν είστε η ίδια γυναίκα που έφυγε απ’ το γραφείο για να γεννήσει το μωράκι της πριν λίγους μήνες. Τώρα πια, έχετε πιο πολλές ευθύνες, υποχρεώσεις, κούραση… αυτό όμως δεν σημαίνει πως πρέπει να χάσετε τον ζήλο και την προθυμία σας να ανταποκριθείτε στα εργασιακά σας καθήκοντα. Ειδικά εάν σας ενδιαφέρει η δουλειά σας και βλέπετε μέλλον σε αυτή, το να δείξετε πως τώρα πια δεν είστε ευέλικτη χρονικά ή πως δεν έχετε την ενέργεια που απαιτεί η εργασία, δεν θα σας βοηθήσει από καμία άποψη: πρώτον γιατί αυτή σας η στάση μπορεί να δημιουργήσει κακές εργασιακές σχέσεις και δεύτερον γιατί θα στερηθείτε την παρεξηγημένη μεν, πολύτιμη δε χαρά της παραγωγικότητας. Έτσι και αλλιώς, ο νόμος καλύπτει τις ανάγκες σας για μειωμένο ωράριο, οπότε φροντίστε τις ώρες που θα είστε στη δουλειά να δίνετε το 100% του εαυτού σας. Αν πάλι πιστεύετε πως δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε στις απαιτήσεις της εργασίας σας, μία συζήτηση με τον εργοδότη σας θα βοηθήσει πολύ.

Όσο δύσκολο κι αν σας φαίνεται το να αποχωρίζεστε το μωράκι σας καθημερινά, σκεφτείτε πως, το έκαναν, το κάνουν και θα το κάνουν εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία.

Αν τα κατάφεραν εκείνες, θα δυσκολευτείτε εσείς;

meet the frezyparents
Meet The Frezyparents

Μοιραστείτε την ιστορία σας στο Share Your Story και διεκδικήστε την ευκαιρία να γίνει αφιέρωμα στην ενότητα Meet the Frezyparents!
Μάθετε περισσότερα.

Κάντε και εσείς το σχόλιό σας

Ευτυχώς δεν χρειάστηκε να αφήσω το μωρό για να πάω στη δουλειά!!

Η οργάνωση πραγματικά είναι η λέξη κλειδί για όλα..

Ο καιρός περνάει τόσο γρήγορα και τόσο όμορφα που όταν φτάνει η στιγμή να επιστρέψεις στη δουλειά σου αναρωτιέσαι «μα πως πέρασαν τόσο γρήγορα οι μήνες;»

Αγχώνομαι από τώρα για αυτό το κομμάτι.
Ίσως τελικά περισσότερο πρόβλημα να είναι για εμάς τις μαμάδες,παρά για τα μωράκια.
Είναι μεταβατικό στάδιο και για τους 2 μας σίγουρα..


Συνολικός αριθμών σχολίων:5

Συμφωνώ, γιατί οι στιγμές δεν γυρίζουν πίσω…

NEW
Webinar

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Με την εγγραφή σας στη Frezyland μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη αρθρογραφία προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας, ενώ ταυτόχρονα επιβραβεύεστε με 45 πόντους!