baby sleeping

Πολλά απ’ όσα πιστεύουμε για τον ύπνο των μωρών δεν είναι ακριβώς όπως νομίζουμε.  Ας δούμε παρακάτω τι ισχύει στην πραγματικότητα και τι όχι.

 

1.«Όσο πιο πολύ κουραστεί τη μέρα μέρα τόσο πιο εύκολα θα κοιμηθεί τη νύχτα»; Μάλλον όχι!

Ένα μωράκι που έχει περάσει πολλές ώρες τη μέρα με παιχνίδι, με κίνηση, με διαφορετικά ερεθίσματα και έχει κουραστεί, μπορεί να είναι γεμάτο υπερένταση το βράδυ και να μην μπορεί να κοιμηθεί εύκολα. Αντίθετα, φαίνεται πως το ρητό «ο ύπνος φέρνει ύπνο» ανταποκρίνεται περισσότερο στην περίπτωση του βρεφικού ύπνου. Γι’ αυτό, τα μωρά χρειάζονται τακτικά διαστήματα ύπνου το 24ωρο, ανάλογα βέβαια και με την ηλικία τους. Τα νεογέννητα ούτως ή άλλως κοιμούνται πολλές ώρες μέρα και νύχτα.

 

2.Τα μωρά δεν «κατέχουν» την «τέχνη του «ύπνου» από τη στιγμή που γεννιούνται.

Μπορεί να ξέρουν να κοιμούνται αλλά δεν ξέρουν τους μηχανισμούς που οδηγούν σε έναν ποιοτικό και αποτελεσματικό ύπνο. Η ηρεμία που τους εμπνέει η αγκαλιά και το χάδι των γονιών τους, το νανούρισμα από τον ήχο της φωνής τους, η διαφορετική διαμόρφωση του περιβάλλοντος στο δωμάτιο τη μέρα και τη νύχτα, ώστε να καταλάβουν την εναλλαγή τους (έκθεση στο φως και κανονικοί ήχοι τη μέρα και συσκότιση με ησυχία τη νύχτα) είναι αυτά που εκπαιδεύουν τα νεογέννητα να μαθαίνουν να κοιμούνται.

 

3.Οneforall ρουτίνα ύπνου δεν υπάρχει.

Κάθε μωρό έχει το δικό του ταμπεραμέντο και το δικό του μοτίβο ύπνο. Ακόμα και 2 ή περισσότερα μωρά μέσα στην ίδια οικογένεια μπορεί να διαφέρουν με το ένα να είναι «υπναράς» και το άλλο να είναι «ξενύχτης». Γι’ αυτό και οι γενικές συμβουλές για τον ύπνο των παιδιών δεν έχουν πάντα εφαρμογή σε όλα τα μωρά.

 

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

frezyland do and donts

4.Το πώς κοιμάται ο γονιός παίζει σημαντικό ρόλο.

Κι αυτό γιατί ένας γονιός που έχει απολαύσει επαρκή και ποιοτικό ύπνο, έχει περισσότερη ηρεμία και υπομονή να νανουρίσει το μωρό του. Η εξουθένωση από την έλλειψη ύπνου μπορεί να φέρει νευρικότητα που «εκπέμπεται» και στη γλώσσα του σώματος του φροντιστή και γίνεται αντιληπτή και από το μωρό. Ένας ακόμα καλός λόγος να επωφελείται η μαμά από μικρές ανάπαυλες, όταν κοιμάται το μωρό της.

 

5.Μπορεί να ξυπνάει συνεχώς για να πιει γάλα, αλλά όταν κοιμάται, κοιμάται βαθιά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς*, τα μωρά περνούν έως και το 50% του ύπνου τους σε φάση REM (το πιο βαθύ στάδιο ύπνου) ενώ οι ενήλικες περνούν περίπου το 20% του ύπνου τους σ’ αυτήν τη φάση!

 

6.Όταν χαμογελάει στον ύπνο του, δεν είναι γιατί βλέπει όνειρα.

Στο στάδιο ύπνου REM το μωράκι μπορεί να κάνει αντανακλαστικές κινήσεις που μοιάζουν με χαμόγελο όμως αυτό δεν είναι απόρροια ενός ονείρου αλλά μία ακούσια μυϊκή κίνηση.

Είδατε που τελικά το κεφάλαιο «μωρό και ύπνος» είναι λίγο πιο σύνθετο και άγνωστο απ’ όσο νομίζουμε; Ανακαλύπτουμε και «χτίζουμε» λοιπόν τα μοτίβα ύπνου του μωρού μας μέσα από ωφέλιμες πληροφορίες και το βοηθάμε να αναπτυχθεί σωματικά και πνευματικά. Άλλωστε… ο ύπνος θρέφει τα παιδιά.

 

 

*Stages of Newborn Sleep, The American Academy of Pediatrics.

Infants Sleep for Brain, Madeleine M. Grigg-Damberger, MD1 and Kathy M. Wolfe, MD, Published online 2017 Nov 15. Doi: 10.5664/jcsm.6786, National Library οf Medicine USA.