Μοιράσου τη δική σου ιστορία για την εγκυμοσύνη, μητρότητα ή πατρότητα και μάζεψε πόντους!

Η σημασία και η αναγκαιότητα των παιδικών εμβολίων

vaccination baby

Όλοι οι γονείς γνωρίζουν λίγο ως πολύ την αναγκαιότητα χρήσης παιδικών καθισμάτων στο αμάξι, αποφυγής του καπνίσματος μέσα στο σπίτι και προστασίας  των παιδιών από τις επικίνδυνες τοξικές ουσίες που χρησιμοποιούμε στο σπίτι για τον καθαρισμό και την απολύμανση. Ωστόσο, όταν οι γονείς ερωτώνται για τη σημαντικότητα των παιδικών εμβολίων τότε οι απαντήσεις που δίνονται είναι συχνά διφορούμενες και αυτό συχνά απορρέει από την ελλιπή ενημέρωση.

Εμβόλιο: ένα απαραίτητο και υποχρεωτικό μέσο προστασίας

Πολλοί γονείς θεωρούν τα παιδικά εμβόλια, ωστόσο ένα σημαντικό ποσοστό τον αντιμετωπίζει με μία πιο σκεπτική διάθεση. Η αλήθεια είναι πως ο σωστός εμβολιασμός είναι απαραίτητος για την προστασία του ανθρώπου από πολλές ασθένειες οι οποίες μέχρι πρότινος συνοδεύονταν από σοβαρά ποσοστά νοσηρότητας. Στην Ελλάδα, ο εμβολιασμός θεωρείται υποχρεωτικός και το εμβολιαστικό σχήμα κάλυψης καλύπτεται από το αντίστοιχο ΦΕΚ του υπουργείου Υγείας το οποίο ακολουθεί τις συστάσεις διεθνών οργανισμών, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το Ινστιτούτο Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών κ.α.

Θα μπορούσε όμως κανείς να πει με ασφάλεια ότι τα εμβόλια είναι απολύτως άκακα και ότι δεν συνοδεύονται από την πιθανότητα ανάπτυξης σοβαρών ασθενειών; Το αντικείμενο αυτής της διαμάχης βρίσκεται στο επίκεντρο της σύγχρονης πραγματικότητας περισσότερο από ποτέ.
Το αντιεμβολιαστικό κίνημα ανθεί στις ημέρες μας και το γεγονός αυτό οφείλεται κυρίως στην αστείρευτη ροή πληροφορίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η οποία ωστόσο δεν φιλτράρεται από τους επίσημους φορείς υγείας.

Παλαιότερα τα εμβόλια είχαν ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση αυτισμού και αυτοάνοσων νοσημάτων, ωστόσο σήμερα γνωρίζουμε ότι αυτές οι υποψίες δεν είχαν βάσιμη επιστημονική τεκμηρίωση. Συγκεκριμένα, η μοναδική μελέτη που δημοσιεύθηκε προ 20ετίας σε διεθνές έγκριτο περιοδικό αποσύρθηκε ως κατακριτέα μετά από χρόνια ενώ ο ιατρός που τη δημοσίευσε καταδικάστηκε από τον Βρετανικό Σύλλογο και διεγράφη, καθώς θεωρήθηκε ότι παραπλάνησε την κοινή γνώμη με δόλο.

Η αλήθεια είναι βασική προϋπόθεση για να εγκριθεί η μαζική παραγωγή και διάθεση των εμβολίων σε όλους τους πολίτες,  είναι η μακροχρόνια διεξαγωγή έρευνας η οποία επιβλέπεται τόσο από διεθνείς οργανισμούς, όπως η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας όσο και από κρατικούς φορείς, όπως τα εθνικά συστήματα υγείας των Η.Π.Α., του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κίνας.

Τα εμβόλια που διατίθενται στον Ελληνικό χώρο είναι εγκεκριμένα από το Υπουργείο Υγείας και από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

infant walking

Πιο σημαντικό όμως από όλα, είναι ότι ο εμβολιασμός δεν αποτελεί ατομική μόνο ευθύνη αλλά και συλλογική. Η επιτυχής αποδοχή του από την κοινωνία προστατεύει όχι μόνο τους ανθρώπους που εμβολιάζονται, αλλά και αυτούς που για λόγους υγείας δεν μπορούν να εμβολιασθούν, όπως αυτούς με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, αυτούς που πάσχουν από αλλεργίες σε ουσίες που περιέχονται στα εμβόλια, τα νεογνά καθώς και τις έγκυες γυναίκες. Προστατεύοντας επομένως τον εαυτό μας, δίνουμε τη δυνατότητα και σε αυτούς τους ανθρώπους που συχνά μας περιβάλλουν να αισθάνονται ασφαλείς.

 

Οι συχνότερες παρενέργειες του εμβολιασμού και πόσο συχνές είναι οι πιο σοβαρές

Τα πλέον συχνά συμπτώματα που εμφανίζονται τις πρώτες ώρες ή ημέρες μετά τον εμβολιασμό, είναι η ερυθρότητα και ο πόνος στο σημείο εμβολιασμού, η κόπωση, η αδυναμία, η ευερεθιστότητα και ο χαμηλός πυρετός. Όλα αυτά ωστόσο, περιορίζονται χωρίς καμία άλλη παρέμβαση μέσα σε λίγες ημέρες, ενώ η ανοσοποίηση του οργανισμού προστατεύει από  ασθένειες για αρκετά χρόνια, ανάλογα με τον τύπο του εμβολίου.

Οι σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες όπως η παράλυση τύπου Guillain-Barre και οι σπασμοί είναι εξαιρετικά σπάνιες και αναφέρονται σε ποσοστά μικρότερα του ενός περιστατικού σε κάθε 1.000.000 ανθρώπους που εμβολιάζονται. Παρόλα αυτά, ακόμα και η πιθανότητα αυτή μπορεί σε κάποιους γονείς να φαίνεται σημαντική για να τους βάλει σε σκέψεις. Η αλήθεια όμως είναι ότι τα ποσοστά αυτά εξακολουθούν να είναι πολύ μικρότερα από τα ποσοστά σοβαρής νόσησης που μπορούν να εμφανιστούν από τα μικρόβια έναντι των οποίων εμβολιαζόμαστε, αν αποφύγουμε τον εμβολιασμό. Η νόσηση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε πολύ άσχημα επακόλουθα.

Πέρα από αυτό, όλοι μας πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι ο εμβολιασμός προστατεύει όχι μόνο εμάς αλλά και τις μελλοντικές γενιές από σοβαρά νοσήματα. Τα εμβόλια έχουν περιορίσει στην εποχή μας πολλές επικίνδυνες ασθένειες, όπως η πολυομυελίτιδα και η ευλογιά, που στο παρελθόν αποτελούσαν τον τρόμο πολλών κοινωνιών. Αν συνεχίσουμε να ενισχύουμε τα σχήματα εμβολιασμού που προτείνονται από το Υπουργείο Υγείας θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε στα παιδιά μας ένα καλύτερο μέλλον στο οποίο οι μολυσματικές νόσοι θα ανησυχούν λιγότερο τον άνθρωπο.

 

Απόψεις και άλλες δηλώσεις που εκφράζονται από χρήστες και τρίτα μέρη (π.χ., επιστημονικούς συνεργάτες) είναι αποκλειστικά δικές τους και δεν αποτελούν απόψεις της Frezyland by Frezyderm. Την ευθύνη για περιεχόμενο που δημιουργείται από τρίτα μέρη φέρουν αποκλειστικά τα μέρη αυτά.

meet the frezyparents
Meet The Frezyparents

Μοιραστείτε την ιστορία σας στο Share Your Story και διεκδικήστε την ευκαιρία να γίνει αφιέρωμα στην ενότητα Meet the Frezyparents!
Μάθετε περισσότερα.

Κάντε και εσείς το σχόλιό σας

Σας ευχαριστώ πολύ που μου δίνεται η ευκαιρία ως νέα μαμά να μαθαίνω πραγματα


Συνολικός αριθμών σχολίων:3

Θέλω να κάνω τα εμβόλια της μηνιγγίτιδας στην Μπέμπα μου .. είναι 6 μηνών .. τι παρενέργειες έχει ;;

Εμείς κάναμε το πρώτο μας…. Μια χαρα ένα τσιμπημα κατάλαβε τσιριξε λιγάκι αλλά αυτό…..

NEW
Webinar

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Με την εγγραφή σας στη Frezyland μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη αρθρογραφία προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας, ενώ ταυτόχρονα επιβραβεύεστε με 45 πόντους!