baby boy sleeping

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΝΕΙ ΑΝΗΣΥΧΟ ΚΑΙ ΤΡΟΜΑΓΜΕΝΟ ΥΠΝΟ

Η πλειοψηφία των  παιδιών μπορεί να εμφανίσει διαταραγμένο ύπνο.

Οι διαταραχές αυτές συνήθως είναι παροδικές, χωρίς αρνητικές επιπτώσεις και εξαφανίζονται με την πάροδο των χρόνων.

Τα βρέφη συχνά πετάγονται στη διάρκεια του ύπνου τους, δίνοντας την αίσθηση στους αγχωμένους γονείς ότι κάτι τα ενοχλεί ή τρομάζει.

Συνήθως πρόκειται για ακούσια τινάγματα, αντανακλαστικά, που προκύπτουν χωρίς εξωτερικό ερέθισμα  και τα οποία διαδέχεται ήρεμος ύπνος. Ωστόσο ο ύπνος του βρέφους μπορεί να είναι διαταραγμένος και όταν:

-Ακούσει κάποιο δυνατό θόρυβο.

-Βρίσκεται σε υπερένταση.

-Πεινάει.

-Παρουσιάζει δυσφορία λόγω κολικών ή πόνων οδοντοφυίας.

-Είναι λερωμένο.

-Ζεσταίνεται ή κρυώνει.

-Είναι άρρωστο.

-Βιώνει κάποιο στρεσογόνο παράγοντα όπως αποχωρισμό από κάποιο γονέα ή ακόμη και την αλλαγή υπνοδωματίου.

Κάντε το μωράκι σας μπανάκι, ταίστε το και φροντίστε να υιοθετήσετε από νωρίς ρουτίνα ύπνου.Εξασφαλίστε ένα υπνοδωμάτιο σκοτεινό, ήσυχο και με την κατάλληλη θερμοκρασία, που θα ηρεμεί το μωρό σας και θα του προσφέρει ποιοτικότερο ύπνο.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

frezyland do and donts

Ο ανήσυχος ύπνος σε μεγαλύτερο παιδί συχνά συνδέεται με καταστάσεις που συνειδητά ή υποσυνείδητα το αγχώνουν. Αυτό μπορεί να είναι ο ερχομός ενός ακόμη παιδιού στην οικογένεια, η έναρξη του σχολείου και η δυσκολία στα μαθήματα, η απουσία φίλων ή επεισόδια εκφοβισμού, η ένταση μεταξύ των γονιών και δυσάρεστα γεγονότα που μπορούν να διαταράξουν την καθημερινότητα του παιδιού.

Δώστε προσοχή σε ό,τι μπορεί να απασχολεί το παιδί σας. Συζητήστε μαζί του με κατανόηση και απευθυνθείτε στον ειδικό σε πιο δύσκολες περιπτώσεις που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής και την ψυχική του υγεία.

Οι εφιάλτες είναι από τα πιο συχνά προβλήματα στη διάρκεια του ύπνου και παρουσιάζονται στα παιδιά όλων των ηλικιών και στους ενήλικες.

Πρόκειται για άσχημα όνειρα που εμφανίζονται στη φάση REM (Rapid Eye Movement) του ύπνου. Είναι η φάση που χαρακτηρίζεται από πολλά, έντονα, ζωντανά όνειρα. Οι εφιάλτες μπορεί να πυροδοτηθούν από κάποιο αρνητικό συμβάν ή στρεσογόνο παράγοντα που βίωσε το παιδί. Το παιδί αφυπνίζεται πλήρως, τρομαγμένο ή φωνάζοντας, έχοντας την ανάμνηση του άσχημου ονείρου. Αναγνωρίζει τους γονείς του, παρηγοριέται και ηρεμεί με το άκουσμα της φωνής ή την αγκαλιά τους.

Αντίθετα, οι νυχτερινοί τρόμοι παρουσιάζονται συχνότερα σε μικρά παιδιά, προσχολικής ηλικίας.

Συμβαίνουν στη φάση NREM(Non-Rapid Eye Movement) του ύπνου, σε ένα μεταβατικό στάδιο μεταξύ ύπνου και αφύπνισης.

Σε ένα τυπικό επεισόδιο, το παιδί ανασηκώνεται στο κρεβάτι ή πετάγεται από αυτό, φωνάζοντας φοβισμένο. Τα μάτια του είναι ανοιχτά αλλά δίνει την εντύπωση ότι είναι ακόμα κοιμισμένο. Η ομιλία  του μπορεί να είναι αποδιοργανωμένη και μπερδεμένη. Μπορεί να εμφανίσει ταχυκαρδία, γρήγορη αναπνοή, εφίδρωση και αναψοκοκκινισμένο πρόσωπο. Δεν μπορεί να αντιληφθεί  και να καθησυχαστεί από την παρουσία των γονιών του, γεγονός που  τους αγχώνει και τους τρομάζει, διότι αισθάνονται ότι δεν μπορούν να βοηθήσουν το παιδί τους. Μετά το πέρας του επεισοδίου, το οποίο μπορεί να κρατήσει μερικά λεπτά, το παιδί πέφτει ξανά σε βαθύ ύπνο. Σε αντίθεση με τους εφιάλτες, την επόμενη ημέρα δεν έχει την ανάμνηση του συμβάντος. Συχνότερα συμβαίνει ένα επεισόδιο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ωστόσο κάποιες φορές μπορεί να εμφανιστούν περισσότερα.

Η αιτιολογία των νυχτερινών τρόμων παραμένει άγνωστη.

Δεν απαιτείται ιατρική παρέμβαση ενώ ο τρόπος αντιμετώπισης τους είναι η εκπαίδευση και ενημέρωση των γονέων. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η διασφάλιση καλής ποιότητας ύπνου και καθιέρωση βραδινής ρουτίνας. Υιοθέτηση συγκεκριμένης ώρας ύπνου κάθε βράδυ, μετά το βραδινό μπανάκι και την ανάγνωση ενός παραμυθιού. Αποφύγετε οποιουδήποτε τύπου οθόνες πριν τον ύπνο, γιατί προκαλείται εκνευρισμός στο παιδί.

Επίσης, η υπερδραστηριότητα των παιδιών κατά τη διάρκεια της ημέρας και κυρίως πριν τον νυχτερινό ύπνο πρέπει να αποφεύγεται. Ένα παιδί σε υπερένταση έχει αυξημένη πιθανότητα να παρουσιάσει επεισόδια νυχτερινού τρόμου.

Καλό θα ήταν να μη γίνονται προσπάθειες διακοπής ενός επεισοδίου νυχτερινού τρόμου, εκτός αν το παιδί κινδυνεύει να χτυπήσει. Αποφύγετε τα φώτα και τις φωνές προκειμένου να συνεφέρετε το παιδί, παραμείνετε ψύχραιμοι και δημιουργείστε ένα ασφαλές περιβάλλον προκειμένου να μην πέσει και τραυματιστεί το παιδί αν σηκώνεται κατά το επεισόδιο.

Εάν τα επεισόδια είναι συχνά και παρατεταμένα, δοκιμάστε να ξυπνάτε το παιδί μισή ώρα πριν την συνηθισμένη ώρα εμφάνισης του επεισοδίου.

Οι νυχτερινοί τρόμοι είναι καλοήθη περιστατικά τα οποία δε θα επηρεάσουν την ανάπτυξη και υγεία του παιδιού σας και θα διακοπούν με το πέρασμα των ετών. Σε περίπτωση που τα επεισόδια νυχτερινών τρόμων είναι πολλά, επηρεάζουν την ποιότητα ζωής όλης της οικογένειας και προκαλούν ένα μόνιμο αίσθημα κόπωσης και άγχους στο παιδί, οι γονείς καλό είναι να απευθύνονται στο γιατρό τους για περαιτέρω συμβουλές και αντιμετώπιση.