Μοιράσου τη δική σου ιστορία για την εγκυμοσύνη, μητρότητα ή πατρότητα και μάζεψε πόντους!

“Skin To Skin” Επαφή & Η Σημασία Της

mom cuddling baby

Το πλουσιότερο δώρο που μπορεί να λάβει ένα νεογνό, είναι η «δέρμα με δέρμα» επαφή με τους γονείς του, αμέσως μετά τη γέννησή του. Τα οφέλη είναι ανεκτίμητης αξίας τόσο για το νεογνό, όσο και για τη μαμά και τον μπαμπά του.

Όπως αναφέρει η Raylene Phillips στην έρευνά της, με τίτλο “Αδιάκοπη επαφή «δέρμα με δέρμα» αμέσως μετά τον τοκετό”:

«Ο τρόπος με τον οποίο ένα μωρό καλωσορίζεται στον κόσμο, και ειδικά κατά τις πρώτες ώρες μετά τη γέννησή του, μπορεί να έχει βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες […] έχουν καλύτερες αναπνευστικές ικανότητες, σταθερή γλυκόζη αίματος, και πολύ λιγότερο κλάμα που υποδηλώνει μειωμένο στρες.»

Σε αυτήν την έρευνα, αναφέρεται και η θετική επίδραση της επαφής αυτής για τη μητέρα.

«Οι μητέρες αυτών των μωρών, έχουν έντονο το μητρικό ένστικτο, περισσότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και στη φροντίδα των μωρών τους και θηλάζουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.» 

6 είναι οι κύριοι λόγοι, ώστε να προωθήσουμε, να αγαπήσουμε αλλά και να κάνουμε πράξη την άμεση «δέρμα με δέρμα» επαφή:

 1. Του προσφέρετε ηρεμία.
  Η αίσθηση της αγκαλιάς αφενός βοηθάει στη μείωση της κορτιζόλης (ορμόνη του στρες) και αφετέρου αυξάνει την έκκριση της οξυτοκίνης (ορμόνη της αγάπης). Έτσι λοιπόν, η δερματική επαφή ηρεμεί το μωρό και βοηθάει στη ρύθμιση του καρδιακού ρυθμού αλλά και της θερμοκρασίας του σώματός του.
 2. Συντονίζεστε με τις ανάγκες του μωρού σας.
  Η σχέση που χτίζετε βοηθάει το να κατανοήσετε αλλά και να ικανοποιήσετε τις ανάγκες του, θέτοντας έτσι βάσεις για μια σχέση σιγουριάς, ασφάλειας, και αγάπης μεταξύ μητέρας και νεογνού.
 3. Ενθαρρύνετε την ανάπτυξη του εγκεφάλου του.
  Η επαφή δέρμα με δέρμα είναι ευεργετική για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού σας, εφόσον ο τρόπος που συνδέεται μαζί σας, επηρεάζει και τον τρόπο που οργανώνεται ο εγκέφαλός του, και έτσι επιτυγχάνεται η υγιής συναισθηματική του ανάπτυξη.
 4. Το νεογνό διατηρεί τα επίπεδα ενέργειάς του σταθερά. Όπως αναφέρεται και παραπάνω, έχει παρατηρηθεί ότι τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα των νεογνών που αμέσως μετά τον τοκετό έμειναν στην αγκαλιά της μητέρας τους κυμάνθηκαν σε καλύτερα επίπεδα, σε σχέση με τα νεογέννητα που μεταφέρθηκαν άμεσα σε άλλο χώρο.
 5. Ενισχύει το ανοσοποιητικό του σύστημα.
  Η επαφή με το δέρμα σας είναι ένας τρόπος για το μωρό να έρθει σε επαφή με διάφορα είδη βακτηριδίων, και να αρχίζει να χτίζει το δικό του ανοσοποιητικό σύστημα.
 6. Ενισχύει τον δεσμό του μωρού με τον πατέρα του.
  Η επαφή δέρμα με δέρμα είναι ένας υπέροχος τρόπος να ισχυροποιηθεί ο δεσμός με τον πατέρα, καθώς είναι αρκετές φορές δύσκολο να αναπτυχθεί στενή επαφή πατέρα – νεογέννητου.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

infant walking

Δέρμα με δέρμα επαφή μπορούμε να έχουμε και έπειτα από μία καισαρική τομή. Σε μια έρευνα που διεξήχθη στο Γενικό Νοσοκομείο του Σαν Φρανσίσκο, με τίτλο “Άμεση Επαφή «Δέρμα Με Δέρμα» Μετά Από Καισαρική”, σχεδιάστηκε ένα project για να βελτιωθεί η «δέρμα με δέρμα» επαφή κατά τη διάρκεια της παραμονής της μητέρας στο χειρουργείο και στον χώρο της ανάνηψης.

«Μέσα σε 3 μήνες από την έναρξή του, η συχνότητα άμεσης επαφής «δέρμα με δέρμα» για υγιή βρέφη μετά από καισαρική αυξήθηκε από 20% σε 68% και τα βρέφη που δεν ήρθαν καθόλου σε δερματική επαφή με τη μητέρα τους για τις πρώτες 4 ώρες μετά την γέννησή τους μειώθηκαν από 40% σε 9%.»

Τελικά, οι ερευνητές συμπέραναν ότι η επαφή «δέρμα με δέρμα» είναι απόλυτα εφικτή μετά από καισαρική τομή και θα ήταν καλό να παρέχεται σε υγιείς μητέρες και νεογνά αμέσως μετά τον τοκετό.

Θα πρέπει να τονίσουμε, λοιπόν, τη σημασία που έχει όλοι εμείς οι επαγγελματίες υγείας να προτρέπουμε τη «δέρμα με δέρμα» επαφή και να θυμόμαστε ότι όλες οι αλλαγές μπορούν να ξεκινήσουν από τις δικές μας μικρές και καθημερινές πράξεις.

Απόψεις και άλλες δηλώσεις που εκφράζονται από χρήστες και τρίτα μέρη (π.χ., επιστημονικούς συνεργάτες) είναι αποκλειστικά δικές τους και δεν αποτελούν απόψεις της Frezyland by Frezyderm. Την ευθύνη για περιεχόμενο που δημιουργείται από τρίτα μέρη φέρουν αποκλειστικά τα μέρη αυτά.

Βιβλιογραφία:

 1. Phillips, Raylene. “Uninterrupted Skin-to-Skin Contact Immediately After Birth.” Medscape Log In, www.medscape.com/viewarticle/806325.
 2. Eleni. “Γιατί η Δέρμα Με Δέρμα Επαφή Είναι Ευεργετική;” gr, Oct. 2014.
 3. “Θηλασμός 1ης Ώρας.” Χρήσιμες Πληροφορίες – Θηλασμός 1ης Ώρας, www.leto.gr/page.aspx?p_id=631.
 4. Παπαβέντσης, Στέλιος. “Άμεση Επαφή Δέρμα Με Δέρμα Μετά Από Καισαρική” Παιδιατρική Φροντίδα, July

Baby Line

Αγνή βρεφική φροντίδα!

Γνωρίστε την ειδικά σχεδιασμένη σειρά για την καθημερινή περιποίηση του μωρού σας πατώντας εδώ.

Κάντε και εσείς το σχόλιό σας

Δυστυχώς στην Ελλάδα μετά από καισαρική σου φέρνουν το μωρό μετά από πολλές ώρες στην περίπτωση μου το πήρα αγκαλιά μετά από 3 ωρεσ κρίμα .

Πολύ ωραίο άρθρο!!!

NEW
Webinar

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Με την εγγραφή σας στη Frezyland μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη αρθρογραφία προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας, ενώ ταυτόχρονα επιβραβεύεστε με 45 πόντους!