Στο online σεμινάριο, "Νήπια με συναισθηματική ωριμότητα και συμπεριφορές εκτός ορίων", μαθαίνετε πώς καλλιεργείται η συναισθηματική νοημοσύνη στα παιδιά 1 έως 3 ετών.

Tips για γονείς: Όταν η γιαγιά επεμβαίνει!

τιπς για γονείς. όταν η γιαγιά επεμβαίνει

«Του παιδιού μου το παιδί είναι δυο φορές παιδί μου». Η αγαπημένη φράση των απανταχού γιαγιάδων και παππούδων που δείχνουν απεριόριστα την αγάπη τους στα εγγόνια τους σε μία σχέση μοναδική και αναντικατάστατη. Τι γίνεται όμως όταν, στο όνομα αυτής της αγάπης, οι παππούδες μπαίνουν λίγο πιο βαθιά στα μονοπάτια ανατροφής που έχουν χαράξει η μαμά και ο μπαμπάς και προσπαθούν να φτιάξουν και τα δικά τους παράπλευρα «δρομάκια»; Όταν μπλέκονται τα όρια μεταξύ του «μεγαλώνω το εγγόνι μου με τρυφερότητα και αγάπη» και του «κακομαθαίνω το εγγόνι μου», τότε είναι η ώρα να ξαναχτίσετε εσείς, ως γονείς, τις ισορροπίες, σε συνεννόηση με τη γιαγιά και τον παππού.

1. ΧΩΡΙΣ ΦΟΒΟ ΚΑΙ ΠΑΘΟΣ

Στο σωστό μεγάλωμα του παιδιού σας δεν χωρούν ντροπές! Εφόσον μιλήσετε για τα παράπονά σας στη γιαγιά και τον παππού με ήρεμο και ευγενικό τρόπο και με ψυχραιμία, τονίζοντας ότι αναγνωρίζετε την πολύτιμη βοήθειά τους, δεν έχετε να φοβάστε ότι θα παρεξηγηθούν, θα στεναχωρηθούν ή θα νιώσουν πως μειώνεται η αξιοπρέπειά τους. Ειδικά, αν η γιαγιά είναι υπεύθυνη για τη φροντίδα του παιδιού όσο λείπετε στη δουλειά, (δηλαδή πολλές ώρες μέσα στη μέρα), τότε είναι ακόμη πιο σημαντικό να κάνετε μία ξεκάθαρη κουβέντα για θέματα όπου συνήθως «την πατάνε» οι παππούδες, π.χ. ποια χατίρια επιτρέπονται, πόσο σημαντικό είναι να λέμε και «όχι» στα παιδιά, πόσα και ποια δώρα είναι θεμιτά και πόσο συχνά πρέπει να γίνονται, ποιες ώρες το παιδί μπορεί να βλέπει τηλεόραση, πόσο συχνά επιτρέπονται τα γλυκά και τα παγωτά, ποια ώρα πρέπει να πέσει το παιδί για ύπνο κ.λπ.

2. ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΞΩ

Αν η γιαγιά ή ο παππούς δεν λέει να καταλάβει πως το παιδί χρειάζεται μέτρο και πειθαρχία, όταν κάνει σκανδαλιές, βοηθήστε την/τον να το καταλάβει μέσα απ’ τα λόγια των ειδικών. Παρακινήστε την/τον, για παράδειγμα, να έρθει σε ένα σεμινάριο με θέμα τη συμπεριφορά των παιδιών. Ή, αν επιμένει πως η κοτόσουπα θα ρίξει από μόνη της θαυματουργά τον πυρετό, πάρ’ τε τον/την μαζί σας στο παιδίατρο. Όσο για το «μια σοκολατίτσα δεν βλάπτει» και εδώ υπάρχει η λύση, αφού κυκλοφορούν εξαιρετικά video στο διαδίκτυο με διαιτολόγους να αναλύουν τους κινδύνους της παχυσαρκίας, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

3. ΚΑΤΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΜΕ, ΚΑΤΙ ΧΑΝΟΥΜΕ

Ξεκαθαρίσατε τα πράγματα, βάλατε και όρια και τώρα; Είναι σχεδόν ουτοπικό να πιστεύετε πως ως δια μαγείας η γιαγιά και ο παππούς θα ακολουθήσουν τους τέλειους κανόνες και στη διατροφή, και στην υγεία και στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού. Γι’ αυτό, υποχωρήστε στα λιγότερο σημαντικά και αφιερώστε τον χρόνο και την ενέργειά σας στα πραγματικά ουσιώδη (π.χ. θέματα υγείας και ασφάλειας). Για παράδειγμα, ακόμη κι αν εξηγήσατε πως τα πολλά δώρα κάνουν το παιδί να μην εκτιμάει την αξία των πράγματων, το πιθανότερο είναι ότι οι παππούδες δεν θα έρθουν ούτε αυτήν την Κυριακή με άδεια χέρια. Μπορείτε όμως να τους παρακαλέσετε να φέρουν κάτι πιο χρηστικό από το χιλιοστό λούτρινο αρκουδάκι, το οποίο θα καλύψει πραγματικές ανάγκες του παιδιού.

4. ΤΩΡΑ, ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ;

Μια εικόνα χίλιες λέξεις. Άφησαν οι παππούδες το παιδί να ξενυχτήσει και σήμερα πληρώνετε εσείς «τα σπασμένα;». Αντί να προσπαθείτε με λόγια να τους πείσετε πως ήταν λάθος το ελαστικό τους ωράριο, καλέστε τους στο σπίτι να δουν με τα μάτια τους τη ζημιά-ντόμινο που έγινε: να δουν το παιδί να κουτουλάει απ’ τη νύστα μέχρι να μπει στο μπάνιο, να γκρινιάζει ή να είναι επιθετικό λόγω κούρασης, να μην μπορεί να συγκεντρωθεί για να διαβάσει… όταν οι παππούδες έρθουν αντιμέτωποι με τις συνέπειες της υπερ-ανεκτικότητάς τους, θα καταλάβουν γιατί επιμένετε τόσο καιρό στη λέξη «πρόγραμμα».

Όπως και να ’χει, μη θυμώνετε μαζί τους. Να βοηθήσουν προσπαθούν, έστω και με λάθος τρόπο καμιά φορά. Εξάλλου, μπορεί κι εσείς όταν γίνετε παππούδες να κάνετε τα ίδια. «Εκεί που είσαι ήμουνα και εδώ που είμαι θα ’ρθεις». Έτσι δεν λένε;

Pregnancy

Μια μοναδική διαδρομή ξεκινάει!

Γνωρίστε τη σειρά καθημερινής φροντίδας και περιποίησης σχεδιασμένη για τις ανάγκες σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πατώντας εδώ

illustration man typing on laptop
Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Με την εγγραφή σας στη Frezyland μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη αρθρογραφία προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας, ενώ ταυτόχρονα επιβραβεύεστε με 45 πόντους!

Κάντε και εσείς το σχόλιό σας

αχ οταν ανακατευονται σε ολα….

Με καλή συννενόηση και διάθεση και από τις δυο πλευρεσ Και όλα γίνονται! Ο καθένας έχει τον δικό του ρόλο στην ανατροφή των παιδιών..

Έχει αρνητικά και θετικά χαραχτηριστηκά, αλλά πάνω απο όλα θελει πολυ καλή συνενόηση μεταξύ όλων.

Τι γίνεται όμως όταν δεν ακούνε με τίποτα ότι τους λες & τους δείχνεις και συνεχίζουν να κάνουν τα δικά τους μιας και “ξέρουν καλύτερα”…?

Αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας οι γιαγιάδες και οι παππούδες για ένα παιδί και μια οικογένεια γενικότερα. Θα πρέπει όμως να υπάρχουν και όρια. Κάπου χάνεις κάπου κερδίζεις. Με ενσυναίσθηση και ουσιαστική επικοινωνία πιστεύω πως όλα μπορούν να λυθούν.

Είναι πολύ δύσκολο να βάλεις όρια και να ακολουθούντε σωστά. Ολοι θελουμε το καλό του παιδιού και για αυτό καλο θα ήταν να είμαστε κοντα στην διαπεδαγωγηση του παιδιου.

Μια λύση είναι σχολές γονέων για γιαγιάδες και παππούδες.Μπορουμε να τους πούμε ότι στον παιδικό σταθμό ή στο νηπιαγωγείο θέλουν να γνωρίσουν και αυτούς και με την ευκαιρία να πάρουν κάποιες συμβουλές από τους ψυχολόγους που συνήθως ενημερώνουν μονό τους γονείς.

Άμα δεν είχαμε και τους παππούδες /γιαγιάδες τι θα κάναμε??