Μοιράσου τη δική σου ιστορία για την εγκυμοσύνη, μητρότητα ή πατρότητα και μάζεψε πόντους!

τιπς για γονείς. όταν η γιαγιά επεμβαίνει

«Του παιδιού μου το παιδί είναι δυο φορές παιδί μου». Η αγαπημένη φράση των απανταχού γιαγιάδων και παππούδων που δείχνουν απεριόριστα την αγάπη τους στα εγγόνια τους σε μία σχέση μοναδική και αναντικατάστατη. Τι γίνεται όμως όταν, στο όνομα αυτής της αγάπης, οι παππούδες μπαίνουν λίγο πιο βαθιά στα μονοπάτια ανατροφής που έχουν χαράξει η μαμά και ο μπαμπάς και προσπαθούν να φτιάξουν και τα δικά τους παράπλευρα «δρομάκια»; Όταν μπλέκονται τα όρια μεταξύ του «μεγαλώνω το εγγόνι μου με τρυφερότητα και αγάπη» και του «κακομαθαίνω το εγγόνι μου», τότε είναι η ώρα να ξαναχτίσετε εσείς, ως γονείς, τις ισορροπίες, σε συνεννόηση με τη γιαγιά και τον παππού.

1. ΧΩΡΙΣ ΦΟΒΟ ΚΑΙ ΠΑΘΟΣ

Στο σωστό μεγάλωμα του παιδιού σας δεν χωρούν ντροπές! Εφόσον μιλήσετε για τα παράπονά σας στη γιαγιά και τον παππού με ήρεμο και ευγενικό τρόπο και με ψυχραιμία, τονίζοντας ότι αναγνωρίζετε την πολύτιμη βοήθειά τους, δεν έχετε να φοβάστε ότι θα παρεξηγηθούν, θα στεναχωρηθούν ή θα νιώσουν πως μειώνεται η αξιοπρέπειά τους. Ειδικά, αν η γιαγιά είναι υπεύθυνη για τη φροντίδα του παιδιού όσο λείπετε στη δουλειά, (δηλαδή πολλές ώρες μέσα στη μέρα), τότε είναι ακόμη πιο σημαντικό να κάνετε μία ξεκάθαρη κουβέντα για θέματα όπου συνήθως «την πατάνε» οι παππούδες, π.χ. ποια χατίρια επιτρέπονται, πόσο σημαντικό είναι να λέμε και «όχι» στα παιδιά, πόσα και ποια δώρα είναι θεμιτά και πόσο συχνά πρέπει να γίνονται, ποιες ώρες το παιδί μπορεί να βλέπει τηλεόραση, πόσο συχνά επιτρέπονται τα γλυκά και τα παγωτά, ποια ώρα πρέπει να πέσει το παιδί για ύπνο κ.λπ.

2. ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΞΩ

Αν η γιαγιά ή ο παππούς δεν λέει να καταλάβει πως το παιδί χρειάζεται μέτρο και πειθαρχία, όταν κάνει σκανδαλιές, βοηθήστε την/τον να το καταλάβει μέσα απ’ τα λόγια των ειδικών. Παρακινήστε την/τον, για παράδειγμα, να έρθει σε ένα σεμινάριο με θέμα τη συμπεριφορά των παιδιών. Ή, αν επιμένει πως η κοτόσουπα θα ρίξει από μόνη της θαυματουργά τον πυρετό, πάρ’ τε τον/την μαζί σας στο παιδίατρο. Όσο για το «μια σοκολατίτσα δεν βλάπτει» και εδώ υπάρχει η λύση, αφού κυκλοφορούν εξαιρετικά video στο διαδίκτυο με διαιτολόγους να αναλύουν τους κινδύνους της παχυσαρκίας, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

3. ΚΑΤΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΜΕ, ΚΑΤΙ ΧΑΝΟΥΜΕ

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

woman bodycare

Ξεκαθαρίσατε τα πράγματα, βάλατε και όρια και τώρα; Είναι σχεδόν ουτοπικό να πιστεύετε πως ως δια μαγείας η γιαγιά και ο παππούς θα ακολουθήσουν τους τέλειους κανόνες και στη διατροφή, και στην υγεία και στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού. Γι’ αυτό, υποχωρήστε στα λιγότερο σημαντικά και αφιερώστε τον χρόνο και την ενέργειά σας στα πραγματικά ουσιώδη (π.χ. θέματα υγείας και ασφάλειας). Για παράδειγμα, ακόμη κι αν εξηγήσατε πως τα πολλά δώρα κάνουν το παιδί να μην εκτιμάει την αξία των πράγματων, το πιθανότερο είναι ότι οι παππούδες δεν θα έρθουν ούτε αυτήν την Κυριακή με άδεια χέρια. Μπορείτε όμως να τους παρακαλέσετε να φέρουν κάτι πιο χρηστικό από το χιλιοστό λούτρινο αρκουδάκι, το οποίο θα καλύψει πραγματικές ανάγκες του παιδιού.

4. ΤΩΡΑ, ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ;

Μια εικόνα χίλιες λέξεις. Άφησαν οι παππούδες το παιδί να ξενυχτήσει και σήμερα πληρώνετε εσείς «τα σπασμένα;». Αντί να προσπαθείτε με λόγια να τους πείσετε πως ήταν λάθος το ελαστικό τους ωράριο, καλέστε τους στο σπίτι να δουν με τα μάτια τους τη ζημιά-ντόμινο που έγινε: να δουν το παιδί να κουτουλάει απ’ τη νύστα μέχρι να μπει στο μπάνιο, να γκρινιάζει ή να είναι επιθετικό λόγω κούρασης, να μην μπορεί να συγκεντρωθεί για να διαβάσει… όταν οι παππούδες έρθουν αντιμέτωποι με τις συνέπειες της υπερ-ανεκτικότητάς τους, θα καταλάβουν γιατί επιμένετε τόσο καιρό στη λέξη «πρόγραμμα».

Όπως και να ’χει, μη θυμώνετε μαζί τους. Να βοηθήσουν προσπαθούν, έστω και με λάθος τρόπο καμιά φορά. Εξάλλου, μπορεί κι εσείς όταν γίνετε παππούδες να κάνετε τα ίδια. «Εκεί που είσαι ήμουνα και εδώ που είμαι θα ’ρθεις». Έτσι δεν λένε;

meet the frezyparents
Meet The Frezyparents

Μοιραστείτε την ιστορία σας στο Share Your Story και διεκδικήστε την ευκαιρία να γίνει αφιέρωμα στην ενότητα Meet the Frezyparents!
Μάθετε περισσότερα.

Κάντε και εσείς το σχόλιό σας

αχ οταν ανακατευονται σε ολα….

Με καλή συννενόηση και διάθεση και από τις δυο πλευρεσ Και όλα γίνονται! Ο καθένας έχει τον δικό του ρόλο στην ανατροφή των παιδιών..

Έχει αρνητικά και θετικά χαραχτηριστηκά, αλλά πάνω απο όλα θελει πολυ καλή συνενόηση μεταξύ όλων.

Τι γίνεται όμως όταν δεν ακούνε με τίποτα ότι τους λες & τους δείχνεις και συνεχίζουν να κάνουν τα δικά τους μιας και “ξέρουν καλύτερα”…?


Συνολικός αριθμών σχολίων:8

Από μακριά και αγαπημένοι , ολα τα άλλα είναι να χα με να λεμε.
Αμερικανικο στυλ , παγωμένο.
Δεν μου αρέσει, αγαπώ τους γονείς μου όμως αυτή είναι η αλήθεια. Δεν ΥΠΆΡΧΕΙ άτομο ΠΟΥ ΔΕ ΘΑ ΑΝΑΚΑΤΕΥΤΕΊ ΣΤΟ ΣΠΊΤΙ ΣΟΥ όταν είναι ΚΑΘΕ ΜΈΡΑ ΜΈΣΑ. Είτε αυτό είναι λίγο είτε είναι σε βαθμό που δεν αντέχεις.
Δυστυχώς η ανάγκη για εργασία και των δύο γονέων των παιδιών , οικονομική δυνατότητα (τρελές απαιτήσεις παιδαγωγών) ,κυρίως, και μη εμπιστοσύνης σε αγνώστους παιδαγωγούς. σε κάνει να έχεις κοντά τους παππούδες , πιο κοντά από όσο πρέπει και βιώματα παιδικά σε κάνουν να “διαιωνίζεις” μια “παράδοση” ότι σα το παππού και τη γιαγιά , για τη φύλαξη των παιδιών δεν υπάρχει. Εκφράσεις του στυλ “μεγαλώσαμε κι εμείς παιδιά” , ” εσείς τι πάθατε ” κτλ κτλ δε θα εκλείψουν ποτε , όποιος έχει την πεποίθηση και την ψευδαίσθηση ότι αυτό δεν συμβαίνει σπίτι του, ας καθήσει με ηρεμία και θα βρει τα σημάδια εκτός φυσικά αν του αρέσει , το οποίο είναι δικαίωμα του.
Δυστυχώς ….
1) φυσικά χωρίς φόβο και πάθος αλλά έλα μου που μόλις πεις μια κουβέντα κάνουν σα μωρά.

2 ) στα μέσα και στα έξω…. Εδώ δεν έχει να κάνει μόνο με τη σοκολατιτσα δυστυχώς .

3) εννοείται ότι κάτι κερδίζουμε και κάτι χάνουμε, με αυτό ξεκινούν όλα.

4) καταλαβαίνετε ότι μιλάμε περί ουτοπίας τώρα σωστά; Νομίζετε ότι χρειάζεται να τους καλέσουμε; Δεν θα μπαινοβγαίνουν σπίτι έτσι κι αλλιώς λόγο των παιδιών; Δεν σας έχουν κρατήσει ποτέ τα παιδιά στο δικό σας σπίτι; Δεν εσάς έχει τύχει δλδ να είναι παρόντες σε “ακραία σκηνικά” που είναι αποτέλεσμα της δικής τους ανυπακοής και να παίρνετε ως απάντηση ” σε μένα δε τα κάνει αυτά” .
5 ) (αυτό που δε βάλατε αγαπητέ/η αρθρογραφε)
Διαφωνίες μέσα στο ζευγάρι για το ποιού οι γονείς κάνουν το σωστό και ποιοι οχι, διαφωνίες του στυλ , εγώ έβαλα μέτρο στους δικούς μου, τώρα κάντο κι εσύ….

Μακριά και αγαπημένοι αγαπητοί φίλες και φίλοι.
Όλα τα άλλα είναι να ‘χα ‘με να λέμε!
Μακριά και αγαπημένοι!
Γιατί και αυτό ρητό είναι! Και μάλιστα εξίσου σωστό!

Αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας οι γιαγιάδες και οι παππούδες για ένα παιδί και μια οικογένεια γενικότερα. Θα πρέπει όμως να υπάρχουν και όρια. Κάπου χάνεις κάπου κερδίζεις. Με ενσυναίσθηση και ουσιαστική επικοινωνία πιστεύω πως όλα μπορούν να λυθούν.

Μια λύση είναι σχολές γονέων για γιαγιάδες και παππούδες.Μπορουμε να τους πούμε ότι στον παιδικό σταθμό ή στο νηπιαγωγείο θέλουν να γνωρίσουν και αυτούς και με την ευκαιρία να πάρουν κάποιες συμβουλές από τους ψυχολόγους που συνήθως ενημερώνουν μονό τους γονείς.

Άμα δεν είχαμε και τους παππούδες /γιαγιάδες τι θα κάναμε??

NEW
Webinar

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Με την εγγραφή σας στη Frezyland μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη αρθρογραφία προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας, ενώ ταυτόχρονα επιβραβεύεστε με 45 πόντους!