first time dad

Μοναδικό το συναίσθημα της πατρότητας. Ξεκινάτε μία νέα ζωή μαζί με τη «νέα ζωή» που ήρθε στον κόσμο και είστε έτοιμος να χαρείτε κάθε στιγμή στον νέο σας ρόλο. Όμως πολύ συχνά, μετά τις πρώτες μέρες στο σπίτι με το μωρό, πολλοί νέοι μπαμπάδες εμφανίζουν δυσκολία κατά την επιστροφή στην εργασία τους. Αν ανήκετε και εσείς στους «φρέσκους» μπαμπάδες και ανησυχείτε για το πώς θα συνδυάσετε οικογένεια και δουλειά, οι παρακάτω 5 αλήθειες θα σας βοηθήσουν να βρείτε τις ωφέλιμες ισορροπίες.

1.Οι βιορυθμοί αλλάζουν αναπόφευκτα. Αποδεχτείτε το «χάος».

Μπορεί να αναφερόμαστε συνήθως μόνο στην εξάντληση της νέας μαμάς αλλά η νέα καθημερινότητα με το μωρό συνήθως φέρνει μαζί της έλλειψη ύπνου, κούραση και απώλεια ενέργειας και στον μπαμπά. Είναι πολύ σημαντικό για τον ίδιο να αποδεχτεί πως οι αντοχές του είναι λογικό να αλλάζουν στις νέες συνθήκες, αφού η συσσωρευτική έλλειψη ύπνου επηρεάζει σώμα, νου και πνεύμα.

2.Ισορροπία εργασίας/οικογενειακής ζωής δεν σημαίνει «κάνω λίγο απ’ όλα».

Σημαίνει θέτω υγιή όρια στο πού σταματά η δουλειά μου και στο πού ξεκινά η ζωή μου ως νέου μπαμπά, ώστε η μία ιδιότητά μου να μη ζημιώνει την άλλη. Η δουλειά σας δεν πρέπει να αναμειγνύεται με την οικογενειακή σας ζωή και ο ρόλος του μπαμπά δεν πρέπει να τρώει χρόνο από την επαγγελματική σας ζωή. Αυτός ο διαχωρισμός θα σας βοηθήσει να μην αγχώνεστε, να μην πελαγώνετε και να μη νιώθετε ότι είστε με το ένα πόδι εδώ και με το άλλο εκεί, χωρίς αποτελεσματική παρουσία πουθενά.

3.Η διαπραγμάτευση δεν είναι αδυναμία.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

Το να εξηγήσετε στον εργοδότη σας τις ανάγκες σας για ένα μεταβατικό ίσως διάστημα δεν σας καθιστά έναν λιγότερο αφοσιωμένο επαγγελματία. Υπάρχουν περιθώρια ευέλικτων λύσεων στην επαγγελματική ζωή του νέου μπαμπά, ώστε να βρίσκονται ωφέλιμες λύσεις για όλους. Μην ξεχνάτε, για παράδειγμα, ότι τα τελευταία χρόνια μπήκε η τηλεργασία στη ζωή μας, οπότε αυτή θα μπορούσε να είναι μία λύση στην περίπτωσή σας, για κάποιες μέρες την εβδομάδα. Μπορείτε ακόμα να συζητήσετε με τον εργοδότη ή τον προϊστάμενό σας άλλα ευέλικτα σχήματα εργασίας ή και να ζητήσετε τη στήριξη συναδέλφων που μπορούν να βοηθήσουν είτε αναλαμβάνοντας επικουρικά ένα κομμάτι της δουλειάς σας είτε απλώς δείχνοντας κατανόηση τις μέρες εξουθένωσης που ίσως η παραγωγικότητά σας δεν είναι στο ζενίθ (μην υποτιμάτε ποτέ την αξία της ηθικής στήριξης!).

4.Χρειάζεστε δύναμη και διαλείμματα.

Επειδή ο καλός ύπνος είναι μία πολυτέλεια στη ζωή του νέου μπαμπά, τουλάχιστον μην αμελείτε τη φροντίδα του οργανισμού σας στους υπόλοιπους άξονες: φροντίστε να απολαμβάνετε τον καφέ σας, όταν νιώθετε ότι τον χρειάζεστε (με μέτρο, βέβαια), να τρώτε καλά, να ενυδατώνεστε και να κάνετε μικρές ανάπαυλες μέσα στη μέρα.

5. Η επαγγελματική επιτυχία δεν είναι κακό να επαναπροσδιορίζεται.

Μπορεί πριν την απόκτηση παιδιού να νιώθατε επιτυχημένος επαγγελματικά αν πηγαίνατε πρώτος στη δουλειά, αν προσπαθούσατε να καλύψετε κάθε «κουτάκι» στη λίστα των φιλοδοξιών σας, αν η λίστα των φιλοδοξιών σας περιείχε μακροπρόθεσμους στόχους κ.λπ. και τώρα, ως πρώτη φορά μπαμπάς, να σας αρκεί να ανταποκρίνεστε αποτελεσματικά στα καθήκοντά σας χωρίς περαιτέρω βλέψεις, για να έχετε ποιοτικό χρόνο με το παιδί μετά τη δουλειά ή ακόμα και να σας είναι αρκετό να κοιμηθείτε λίγο παραπάνω, ώστε να καταφέρετε να εμφανιστείτε στη δουλειά. Μη νιώθετε άσχημα, αν έχετε αλλάξει προτεραιότητες. Θυμηθείτε πως η ίδια η ζωή είναι γεμάτη αλλαγές  «πίστας» και σε καθεμία από αυτές χρειάζεται ευελιξία και προσαρμοστικότητα. Με τον σωστό προγραμματισμό μπορείτε να είστε παρών στην οικογένεια, χωρίς να θυσιάζετε την επαγγελματική σας υπόσταση, αν το «κομμάτι» καριέρα σάς ενδιαφέρει.

Θυμηθείτε πως το άγχος, η αγωνία, τα αβέβαια βήματα, είναι όλα μέσα στο πρόγραμμα ενός νέου γονιού και τα έζησαν εκατομμύρια άλλοι μπαμπάδες, πριν από εσάς. Κι αν δεν υπάρχει ένα έτοιμο εγχειρίδιο λύσεων για την εύρεση ισορροπίας ανάμεσα σε οικογένεια και εργασία, υπάρχει ίσως ένας ακόμα καλύτερος τρόπος: η ισχυρή θέλησή σας να τα καταφέρετε, η προσήλωσή σας σε ό, τι αγαπάτε και η ανακουφιστική σκέψη πως το μωράκι μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, τα ξενύχτια θα μειώνονται και οι ρυθμοί σας θα επανέλθουν.