pumpkin pancakes

Αυτήν την εποχή, έχει την τιμητική της στο χωράφι αλλά και… στο πιάτο σας. Η κολοκύθα είναι ένα πολύ νόστιμο φθινοπωρινό λαχανικό, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά αλλά λιγάκι παρεξηγημένο. Οι περισσότεροι την έχουν ταυτίσει με την κλασική κολοκυθόπιτα της γιαγιάς με τις σταφίδες, όμως η γλυκιά της σάρκα είναι ιδανική και για αλμυρά φαγητά, αφού δίνει την τέλεια ισορροπία. Και το καλύτερο; Μαγειρεύεται πανεύκολα και τα αγγελούδια σας (που έχουν αδυναμία στις γλυκές γεύσεις) θα τη λατρέψουν! Χρειάζεστε και άλλο επιχείρημα, για να πιάσετε κουτάλες και ταψιά;


Κολοκύθα με μακαρόνια κοχύλια για… νοστιμιά στα χείλια

Υλικά:

  • 20 μεγάλα μακαρόνια κοχύλια

 

Για τη γέμιση:

  • 1 κούπα πουρέ κολοκύθας (βρασμένη και πολτοποιημένη στο multi)
  • 1 κούπα τριμμένο τυρί της επιλογής σας
  • 1 μεγάλο ασπράδι αβγού
  • 2 κουταλιές του γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 1 κουταλιά κανέλα
  • 1 κουταλιά της σούπα ψιλοκομμένο φασκόμηλο
  • Μια πρέζα αλάτι και (προαιρετικά) πιπέρι

 

Για τη σάλτσα:

  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • Λίγο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • ½ κούπα ζωμό κοτόπουλου
  • ¾ κούπα χυμό φρέσκιας ντομάτας
  • ¾ της κούπας πουρέ κολοκύθας
  • 2 κουταλιές της σούπας τριμμένο τυρί της επιλογής σας
  • 2 κουταλιές του γλυκού ψιλοκομμένο φασκόμηλο
  • ½ κουταλιά του γλυκού βασιλικό
  • ¼ κουταλιές τους γλυκού μοσχοκάρυδο
  • ½ κουταλιά του γλυκού αλάτι
  • ¼ κούπα τριμμένο τυρί της επιλογής σας (για πασπάλισμα στο τέλος)

Εκτέλεση:

  • Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200oC.
  • Βράζετε τα κοχύλια και τα αποσύρετε από το νερό λίγο νωρίτερα από όσο λένε οι οδηγίες της συσκευασίας, για να είναι λιγάκι αλ ντέντε. Τα στραγγίζετε, τα ξεπλένετε με κρύο νερό και τα αφήνετε στην άκρη.
  • Για να φτιάξετε τη γέμιση, αναμειγνύετε το τυρί, τον πουρέ κολοκύθας, το ασπράδι, το μοσχοκάρυδο, την κανέλα, το φασκόμηλο, το αλάτι και (προαιρετικά) το πιπέρι σε ένα μεγάλο μπολ και τα αφήνετε στην άκρη.
  • Για τη σάλτσα, ρίχνετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρετε το κρεμμυδάκι, μέχρι να γλυκάνει. Προσθέτετε τον ζωμό κοτόπουλου, τον χυμό φρέσκιας ντομάτας, τον πουρέ κολοκύθας, το τριμμένο τυρί, το φασκόμηλο, τον βασιλικό, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι και ανακατεύετε καλά. Αφήνετε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 15 λεπτά, χαμηλώνοντας τη φωτιά, όσο θα γεμίζετε τα κοχύλια.
  • Γεμίζετε τα κοχύλια με τη γέμιση, χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο κουτάλι. Δύο κουταλιές της σούπας είναι αρκετές για κάθε μακαρόνι.
  • Σε ένα βαθύ ταψί, ρίχνετε τα ¾ της σάλτσας στον πάτο και τοποθετείτε από πάνω τα κοχύλια. Καλύπτετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνετε για 30 λεπτά.
  • Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο, πασπαλίζετε με το έξτρα τριμμένο τυρί και ψήνετε με ξεσκέπαστο ταψί για άλλα 10 λεπτά, ώσπου να λιώσει το τυρί.
  • Πασπαλίζετε με την υπόλοιπη σάλτα, σερβίρετε και… καλή όρεξη στα παιδάκια σας!

 

Κολοκυθάτες τηγανητές (χωρίς να είναι τηγανητές)

 

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

KIDS DOING CRAFTS

Υλικά:

  • Μία μικρή κολοκύθα κομμένη σε sticks
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλιά του γλυκού γλυκιά πάπρικα
  • Ι κουταλιά του γλυκού από το αρωματικό φυτό της επιλογής σας (ρίγανη, θυμάρι, φασκόμηλο, κ.λπ.)

 

 Εκτέλεση:

  • Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200oC .
  • Αλείφετε τα sticks κολοκύθας με το ελαιόλαδο, προσθέτετε το αλάτι, την πάπρικα και το αρωματικό φυτό και ανακατεύετε καλά σε ένα μπολ.
  • Απλώνετε τα sticks σε μία λαδόκολλα και ψήνετε στον φούρνο για 15 λεπτά περίπου.
  • Γυρίζετε τα sticks από την άλλη πλευρά και ψήνετε για 10 λεπτά ακόμα.

Έτοιμα τα αλμυρογλυκά τσιπς για τους μικρούς πρωταγωνιστές του σπιτιού. Θα είναι τόσο νόστιμα, που θα γίνει μάχη για το τελευταίο stick!

 

Κολοκύθας κεφτεδάκια που ξετρελαίνει τα παιδάκια

 Υλικά:

  • 1 κουταλιά του γλυκού κιμά γαλοπούλας ή κοτόπουλου
  • 1 αβγό ολόκληρο
  • 1/4 της κούπας πουρέ κολοκύθας (βρασμένη και πολτοποιημένη στο multi)
  • 1/4 της κούπας αλεύρι
  • 1 κουταλιά της σούπας αλάτι, πιπέρι (προαιρετικά) και ρίγανη
  • 1/4 της κούπας μαϊντανός (προαιρετικά)
  • Λίγο ελαιόλαδο

 

Εκτέλεση:

  1. Αναμειγνύετε όλα τα υλικά, εκτός απ’ το ελαιόλαδο, και πλάθετε κεφτεδάκια.
  2. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο στο τηγάνι και τηγανίζετε τα κεφτεδάκια για 4-5 λεπτά σε κάθε πλευρά. Μπορείτε εναλλακτικά να ψήσετε τα κεφτεδάκια σε ένα ταψί στον φούρνο, αφού τα ραντίσετε με το ελαιόλαδο.
  3. Σερβίρετε με άσπρη ή κόκκινη σάλτσα, με μακαρόνια, λαχανικά, ρύζι… όποια και να είναι η γαρνιτούρα, τα παιδιά σας θα έχουν σίγουρα λιγούρα!

 

Εμπρός λοιπόν! Μην αφήνετε άλλο την πεντανόστιμη και υπερθρεπτική κολοκύθα να αδικείται κατάφωρα! Βάλτε τη στο τραπέζι σας, δώστε στα παιδιά σας την ευκαιρία να δοκιμάσουν κάτι πρωτότυπο, λαχταριστό και ωφέλιμο και το «Μαμά, πότε θα ξαναφτιάξεις κολοκύθα;» θα μπει στο καθημερινό… μενού των ερωτήσεων!