Μοιράσου τη δική σου ιστορία για την εγκυμοσύνη, μητρότητα ή πατρότητα και μάζεψε πόντους!

toddler taking strawberry

Οι τροφικές αλλεργίες στα παιδιά κατατάσσονται σε κύριες και δευτερεύουσες: Οι κύριες τροφικές αλλεργίες προκύπτουν από την είσοδο στον γαστρεντερικό σωλήνα διαφόρων αλλεργιογόνων. Οι δευτερεύουσες τροφικές αλλεργίες προκύπτουν ως αποτέλεσμα διασταυρούμενων αντιδράσεων με αλλεργιογόνα του περιβάλλοντος, όπως οι γύρεις , που εισέρχονται στον οργανισμό από την πύλη του αναπνευστικού. Αν και υποψία τροφικής αλλεργίας μπαίνει σε ποσοστό 20 % των παιδιών, ωστόσο μόνο το 4% επιβεβαιώνεται μέσω δοκιμασίας τροφικής πρόκλησης. Η αλλεργία από τις τροφές μπορεί να επηρεάσει διάφορα συστήματα του οργανισμού: το δέρμα προκαλώντας εξανθήματα, το γαστρεντερικό , με εμέτους ή διαρροϊκές κενώσεις, το καρδιαγγειακό και το νευρικό σύστημα. Η ποιότητα ζωής των ασθενών και των οικογενειών τους επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό, προσδίδοντας αυξημένη ανησυχία στο περιβάλλον τους, φιλικό και σχολικό. Οι τροφικές αλλεργίες αποτελούν το κύριο αίτιο αναφυλαξίας, μιας σοβαρής και εν δυνάμει απειλητικής για τη ζωή αλλεργικής αντίδρασης.

Στο 90% των περιπτώσεων οι τροφές που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση τροφικών αλλεργιών είναι: το γάλα αγελάδας, το αυγό, οι ξηροί καρποί (φουντούκι, αμύγδαλο, cashew, φιστίκι , τα σιτηρά, το ψάρι, η σόγια).

Η συχνότερη τροφική αλλεργία σε βρέφη και νήπια , με συχνότητα εμφάνισης 2% είναι η αλλεργία στο αγελαδινό γάλα. Η κλινική προβολή της μπορεί να ποικίλει με τη μορφή της ατοπικής δερματίτιδας, της κνίδωσης, των γαστρεντερικών διαταραχών αλλά και του άσθματος και της βαριάς αναφυλακτικής αντίδρασης. Το παρήγορο είναι ότι το 80 % των αλλεργικών παιδιών αποκτούν ανοχή μέχρι την ηλικία των 5 ετών. Επίσης, κάποια από τα παιδιά αυτά ανέχονται το γάλα σε ψημένη ή μαγειρεμένη μορφή, εφόσον οι πρωτεΐνες που προκαλούν την αλλεργική αντίδραση είναι θερμοευαίσθητες. Σε άλλες περιπτώσεις παρατηρούνται αντιδράσεις και με το κατσικίσιο γάλα, ενώ επιβάλλεται ο έλεγχος των ετικετών που δείχνουν την σύσταση των τροφών, για αποφυγή ανεπιθύμητων αντιδράσεων.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

family with two kids ready to go

Η δεύτερη πιο συχνή τροφική αλλεργία στο ηλικιακό φάσμα βρεφών και νηπίων είναι η αλλεργία στο αυγό. Η συχνότητα εμφάνισής της κυμαίνεται από 1,5%-2%. Τα συμπτώματα μπορεί να αφορούν το δέρμα, το πεπτικό ή το αναπνευστικό . Το 70% των αλλεργικών παιδιών έχει πιθανότητα να ξεπεράσει το πρόβλημα μέχρι τα 5 έτη. Πρωτεΐνες αυγού μπορεί να βρίσκονται στα εμβόλια, στα μπισκότα και προϊόντα ζύμης, στα παγωτά, στα ζυμαρικά. Πολλά παιδιά, ανέχονται το αυγό σε ψημένη μορφή, λόγω του ότι οι πρωτεΐνες που προκαλούν την αλλεργική αντίδραση μεταβάλλονται με την θερμότητα σε μη αλλεργιογόνες.

Τα τελευταία χρόνια πολύ διαδεδομένη είναι η αλλεργία στο φιστίκι (Arachis Hypogea). Χαρακτηριστικό είναι ότι η κλινική εικόνα ποικίλλει, από στοματικό φαρυγγικό σύνδρομο έως αναφυλακτική αντίδραση. Η κλινική προβολή σχετίζεται με την πρωτεΐνη που ευθύνεται για την αλλεργική ευαισθητοποίηση του ασθενούς. Στις περισσότερες περιπτώσεις η αλλεργία στο φιστίκι παραμένει σε όλη τη ζωή. Πρωτεΐνες φιστικιού μπορεί να υπάρχουν στα λίπη και λάδια, στην σοκολάτα, στα δημητριακά και το κέικ, σε καλλυντικά προϊόντα.

Με το δεδομένο ότι οι τροφικές αλλεργίες μπορούν να αποβούν μοιραίες για τη ζωή, επιβάλλεται η σωστή διαγνωστική προσέγγιση και αντιμετώπιση. Ωστόσο, δεν πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός ότι άσκοπες διατροφικές απαγορεύσεις ενδέχεται να βλάψουν τη σωστή ανάπτυξη του αλλεργικού παιδιού.

Απόψεις και άλλες δηλώσεις που εκφράζονται από χρήστες και τρίτα μέρη (π.χ., επιστημονικούς συνεργάτες) είναι αποκλειστικά δικές τους και δεν αποτελούν απόψεις της Frezyland by Frezyderm. Την ευθύνη για περιεχόμενο που δημιουργείται από τρίτα μέρη φέρουν αποκλειστικά τα μέρη αυτά.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ

  1. Lemon-Mule H, et al .J.Allergy Clin Immunology .2008;122Q977-83
  2. Nowak-Wegrzyn A, et al. J Allergy Clin Immunol. 2008;122Q342-347
  3. Benhamou AH et al.Allergy.2010;65:283-9
  4. James JM, et al.J Pediatrics. 1992;371-7
  5. Matricardi PM et al . EAACI Molecular Allergology User’s Guide.

Atoprel

Ατοπική δερματίτιδα, αντιμετωπίζεται;

Ανακαλύψτε την ειδικά σχεδιασμένη σειρά για τις ανάγκες του ευαίσθητου και με τάση για αλλεργία δέρματος του μωρού σας, πατώντας εδώ.

Κάντε και εσείς το σχόλιό σας

Ιδιάιτερα ενδιαφέρον άρθρο και πολύ σημαντικό να γνωρίζει κάποιος σχετικά με τις αλλεργίες του παιδιού του

NEW
Webinar

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Με την εγγραφή σας στη Frezyland μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη αρθρογραφία προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας, ενώ ταυτόχρονα επιβραβεύεστε με 45 πόντους!