tarhana

Λίγο παραπάνω από μισός αιώνας έχει περάσει από την πρώτη δημοσίευση σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό  του ρόλο της Μεσογειακής Διατροφής (ΜΔ) και την καρδιαγγειακή υγεία. Έκτοτε πληθώρα μελετών επιβεβαιώνουν σταθερά τα θετικά αποτελέσματα της συνολικής επίδρασης της Μ.Δ. στην ανθρώπινη υγεία.

Πρωταγωνιστές της Μ.Δ. είναι οι φυτικές τροφές, τα λαχανικά, τα φρούτα, οι καρποί, τα όσπρια, τα ολικής σιτηρά και το ελαιόλαδο με απόλυτα ισορροπημένη τη συμβολή των ζωικών τροφών και του ψαριού. Θα μπορούσε να ειπωθεί ότι ο όρος “παραδοσιακά τρόφιμα” στην Ελληνική κουζίνα περιγράφει κατά ένα μεγάλο ποσοστό τη γαστρονομική έκφραση της Μ.Δ. Αυτό όμως που βρίσκεται υπό αμφισβήτηση τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας και ειδικά λαμβάνοντας υπόψη τα ολοένα αυξανόμενα ποσοστά της παχυσαρκίας σε παιδιά και ενήλικες είναι το κατά πόσο οι Έλληνες ακολουθούμε τη Μ.Δ. αλλά και κατά πόσο τα τρόφιμά μας παραμένουν κοντά στις μεσογειακές τους ρίζες. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2004 στην χώρες της Μεσογείου φάνηκε ότι οι νεότερες γενιές απέκλιναν από την κατανάλωση τροφών που χαρακτηρίζουν τη Μ.Δ.

Με τον όρο παραδοσιακή τροφή συνήθως περιγράφεται μια τροφή με κάποια τοπογραφική ένδειξη η οποία έχει τέτοια χαρακτηριστικά τα οποία την ξεχωρίζουν από αντίστοιχες τροφές. Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι οι πρώτες ύλες και ο τρόπος παρασκευής ή επεξεργασίας. Είναι εκείνες οι τροφές που αντανακλούν την απλότητα του τρόπου παρασκευής τους, με σκοπό να τραφούν οι οικογένειες που τις παρήγαγαν. Σε αυτό το πλαίσιο όλοι γνωρίζουμε τέτοιες τροφές της Ελληνικής κουζίνας, όπως τα παξιμάδια, το παστέλι, συγκεκριμένα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως η φέτα, η μυζήθρα κ.α. Εκεί που ίσως αξίζει να σταθούμε όμως είναι στα τρόφιμα που αποτελούν και τη βάση της Μ.Δ. ή της Μεσογειακής πυραμίδας τα οποία είναι τα προϊόντα των σιτηρών όπως ο τραχανάς, το πλιγούρι, τα ζυμαρικά και τα παξιμάδια.  Αν ανατρέξουμε στη Μ.Δ. αυτό που χρειάζεται να κρατήσουμε είναι το γεγονός ότι τα ευεργετικά αποτελέσματά της στην ανθρώπινη υγεία οφείλονται στη συνέργεια των τροφών και των στοιχείων τους.

Οι τροφές, εκτός του σε αρκετές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται όσο πιο κοντά στην αρχική τους μορφή (όπως το σιτάρι ολικής άλεσης στον τραχανά) συνδυάζονται και με λαχανικά ή όσπρια και πολλές φορές αποτελούν παράγωγα ζύμωσης. Εκτός από τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά γνωστά ως βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λιπαρά, τα τρόφιμα που απαρτίζουν τη Μ.Δ. φαίνεται ότι είναι πλούσια και σε μια ομάδα στοιχείων που ονομάζονται φυτοχημικά και τα γνωρίζουμε μέσα από ονομασίες όπως φλαβονοειδή, φαινόλες, ανθοκυανιδίνες τα οποία από ότι φαίνεται συμβάλλουν στην προστασία του ανθρώπινου σώματος από την οξείδωση και τη φλεγμονή.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

preschool children playing

Προσπαθώντας να αυξήσουμε την προσκόλλησή μας στη Μ.Δ. ένα μέσο που μπορεί να βοηθήσει είναι και η συχνότερη κατανάλωση παραδοσιακών τροφών. Κατά αυτόν τον τρόπο λοιπόν, μπορούμε να  επιλέξουμε τον τραχανά αντί των σκέτων ζυμαρικών ανάμεσα στα εβδομαδιαία γεύματά μας ή να χρησιμοποιήσουμε συχνότερα το πλιγούρι ως συνοδευτικό στα μαγειρευτά γεύματα μας αντί του ρυζιού ή να χρησιμοποιήσουμε συχνότερα το γιαούρτι με το μέλι και τους ξηρούς καρπούς στα πρωινά μας. Οι παραδοσιακές τροφές είναι ένας νόστιμος τρόπος να αυξήσουμε την πρόσληψή μας σε ευεργετικά για την υγεία μας θρεπτικά συστατικά στο πλαίσιο της Μεσογειακής Διατροφής.

 

Βιβλιογραφία

  1. Tur JA, Romaguera D, Pons A. Food consumption patterns in a mediterranean region: does the mediterranean diet still exist? Ann Nutr Metab. 2004;48(3):193-201. doi: 10.1159/000079754
  2. S Radd-Vagenas, A Kouris-Blazos, M Fiatarone Singh and VM Flood. What is the traditional Mediterranean diet? APJCN. 2016; 4(C):45 doi: 10.6133/apjcn.082016.06
  3. Willett WC. The Mediterranean diet: science and practice. Public Health Nutr. 2006 Feb;9(1A):105-10. doi: 10.1079/phn2005931
  4. Trichopoulou A, Vasilopoulou E, Georga K, Soukara S, Dilis V. Traditional foods: Why and how to sustain them Trends in Food Science & technology.2006;17(9):498-504. DOI: 10.1016/j.tifs.2006.03.005
  5. European Commission (2007) European research on traditional foods. https://op.europa.eu/en/publication-detail/-/publication/79cbea23-9d7d-408b-ba40-8ac89ae42e26

 

Απόψεις και άλλες δηλώσεις που εκφράζονται από χρήστες και τρίτα μέρη (π.χ., επιστημονικούς συνεργάτες) είναι αποκλειστικά δικές τους και δεν αποτελούν απόψεις της Frezyland by Frezyderm. Την ευθύνη για περιεχόμενο που δημιουργείται από τρίτα μέρη φέρουν αποκλειστικά τα μέρη αυτά.