family with two kids ready to go

Οι καλοκαιρινές διακοπές έφτασαν στο τέλος τους και η σχολική χρονιά ξεκινά. Είτε είναι η πρώτη σχολική εμπειρία του παιδιού σας είτε επιστρέφει στα θρανία, μπορείτε να το υποστηρίξετε με καθιέρωση καθημερινών συνηθειών που θα ενισχύσουν τις επιδόσεις του και θα θωρακίσουν την υγεία του.

Υιοθέτηση ισορροπημένης διατροφής:

Η σωστή διατροφή είναι πολύ σημαντική τόσο για τη σωματική υγεία όσο και για τη νοητική ανάπτυξη των παιδιών και των εφήβων.

Τα παιδιά πρέπει να καταναλώνουν τρόφιμα, καθημερινά, από όλες τις διατροφικές ομάδες.

  • Καταναλώστε σε καθημερινή βάση λαχανικά και φρούτα εποχής καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες, έχουν σημαντική αντιοξειδωτική δράση και παίζουν σημαντικό ρόλο στην απόκτηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού και στην αποφυγή της παχυσαρκίας, αφού δεν έχουν μεγάλο θερμιδικό φορτίο.
  • Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γιαούρτι και τυρί) περιέχουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και είναι πλούσια σε ασβέστιο, οπότε και συμβάλλουν στην απόκτηση υγιών οστών και δοντιών. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να καταναλώνουν καθημερινά γάλα και     γαλακτοκομικά προϊόντα. Αποφύγετε ιδανικά την κατανάλωση σοκολατούχου γάλακτος ή την προσθήκης σοκολάτας στο γάλα γιατί εμποδίζουν την απορρόφηση του ασβεστίου, ενώ προσθέτουν παραπανίσιες, μη ωφέλιμες θερμίδες.
  • Τα όσπρια, παρ’ όλο που δεν είναι ιδιαίτερα προσφιλή στα παιδιά, είναι εξαιρετικά θρεπτικά και προκαλούν εύκολο κορεσμό. Φροντίστε να υπάρχουν στο διαιτολόγιο του παιδιού σας σε εβδομαδιαία βάση. Έχει αποδειχθεί ότι η συχνή χορήγησή τους σε νηπιακή ηλικία βοηθάει στην εδραίωση υγιεινών διατροφικών προτύπων και επομένως ευκολότερης κατανάλωσής τους στην παιδική, στην εφηβική ηλικία καθώς και στην ενήλικη ζωή.
  • Τα αυγά έχουν υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη. Συστήνεται η κατανάλωση 4-7 αυγών σε εβδομαδιαία βάση. Αποφύγετε την κατανάλωση τηγανητών αυγών ή ομελέτας και προτιμήστε αυγό καλά βρασμένο (9 λεπτά) για την αποφυγή του κινδύνου της σαλμονέλλας.
  • Το ψάρι πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της παιδικής και εφηβικής διατροφής. Είναι πηγή λιπαρών οξέων τα οποία είναι απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξη και λειτουργία του αναπτυσσόμενου παιδικού εγκεφάλου, της όρασης και του καρδιααγγειακού συστήματος.
  • Το κρέας, κόκκινο και λευκό, αποτελεί επίσης σημαντική πηγή πρωτεΐνης, ενώ το κόκκινο περιέχει αιμικό σίδηρο, ο οποίος είναι πιο αποτελεσματικά απορροφήσιμος σε σχέση με τον σίδηρο που περιέχεται σε φυτικές τροφές, γι’αυτό και είναι πρωταρχικής σημασίας για τη διατροφή των παιδιών.
  • Αποφεύγουμε την κατανάλωση λίπους και ζάχαρης που γεμίζουν τον οργανισμό περιττές θερμίδες, ενώ συνδέονται με πολλές παθήσεις και την εμφάνιση παχυσαρκίας. Περιορίζουμε τα συχνά γεύματα εκτός σπιτιού και τα είδη fast food και περιπτέρου. Το σπιτικό φαγητό είναι αναντικατάστατο! Μας γλιτώνει από έξτρα κιλά, έξοδα και κρατάει την οικογένεια ενωμένη.
  • Δεν παραλείπουμε ποτέ το πρωινό. Γεμίζει το στομάχι μετά τη νηστεία της νύχτας και μας τροφοδοτεί με ενέργεια για ένα απαιτητικό σχολικό και αθλητικό 24ωρο. Η παράλειψή του συνδέεται με μειωμένες σχολικές επιδόσεις, κόπωση και μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης.

Φυσικά, οι παραπάνω αποτελούν γενικές κατευθυντήριες οδηγίες. Το διατροφικό πρόγραμμα κάθε παιδιού τη νέα χρονιά χρειάζεται εξατομικευμένη προσέγγιση από τον παιδίατρό του.

Φυσική δραστηριότητα:

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

baby playing

Η σωματική δραστηριότητα σε συνδυασμό με την υγιεινή διατροφή είναι καθοριστικής σημασίας για τη διατήρηση της καλής υγείας των παιδιών και την αποφυγή της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας. Ο γερός σκελετός είναι απαραίτητος για τη σωματική ανάπτυξη και την απόκτηση υψηλού αναστήματος.

Τα αθλήματα και κυρίως τα ομαδικά, συστήνονται για την ενίσχυση της κοινωνικότητας και την απόκτηση αυτοπεποίθησης.

  • Μείωση καθιστικής ζωής και αποφυγή οθονών: Στα βρέφη και νήπια 1-3 ετών αντενδείκνυται η χρήση οθονών* (τηλεόραση, υπολογιστές, κινητά). Για παιδιά 3-5  ετών η παρακολούθηση οθονών δεν πρέπει να υπερβαίνει τη μισή με 1 ώρα  ημερησίως και για παιδιά άνω των 5, το ενδεδειγμένο όριο είναι 2 ώρες ημερησίως.
  • Καθιέρωση καθημερινού προγράμματος και ρουτίνας ύπνου: Βοηθήστε τα παιδιά σας να διαμορφώσουν ένα σταθερό πρόγραμμα σε ό,τι αφορά την εκτέλεση των σχολικών καθηκόντων τους, τις εξωσχολικές δραστηριότητες, την ώρα του παιχνιδιού και τις ώρες των γευμάτων και ύπνου. Η καθημερινή ρουτίνα ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης στα παιδιά ενώ τα βοηθά να έχουν καλύτερη συγκέντρωση και υψηλότερη απόδοση στο σχολείο.
  • Συμμετοχή όλης της οικογένειας: Σε όλες τις περιπτώσεις, δεν ξεχνάμε πως ο υγιεινός τρόπος ζωής είναι υπόθεση όχι μόνο των παιδιών αλλά όλης της οικογένειας. Υιοθετήστε μια υγιεινή διατροφή και ενθαρρύνετε τη συγκέντρωση όλων των μελών της οικογένειας, όσο συχνότερα γίνεται, γύρω από το οικογενειακό τραπέζι. Οργανώστε φυσικές δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχει όλη η οικογένεια και περιορίστε τον χρόνο που σας βλέπουν τα παιδιά σας μπροστά από μία οθόνη.
  • Επίσκεψη στον παιδίατρο: Πραγματοποιήστε τον ετήσιο έλεγχο υγείας του παιδιού σας. Ο γιατρός σας θα εξετάσει τη γενική κλινική εικόνα του παιδιού, τη σωματική ανάπτυξη και την ψυχοκινητική του εξέλιξη με βάση την ηλικία του, καθώς και την εμβολιαστική του κάλυψη. Ακόμα, είναι πιθανό να χρειαστεί μια επίσκεψη σε οφθαλμίατρο, οδοντίατρο και καρδιολόγο, εφόσον αθλείται συστηματικά, κατόπιν οδηγιών του θεράποντος παιδιάτρου σας.

 

Η σωστή προετοιμασία και ενίσχυση του παιδιού σας σε όλους τους παραπάνω τομείς είναι θεμελιώδης για τη διατήρηση τόσο της σωματικής του υγείας αλλά και τη διεξαγωγή μιας αποδοτικής και δημιουργικής νέας σχολικής χρονιάς.

 

Καλή αρχή!

Πηγή: Εθνικός διατροφικός οδηγός για βρέφη, παιδιά και εφήβους