woman with baby and dog

Άραγε πώς θα δεχθεί ο σκύλος μας το νέο μας μωράκι;». Αν αυτή είναι η ερώτηση των ημερών στο σπίτι, τώρα που ετοιμάζεστε να υποδεχθείτε το νέο μέλος της οικογένειας, οι παρακάτω συμβουλές είναι πολύ σημαντικές για όλους: και τους δίποδους και τους τετράποδους κατοίκους!

Διπλό σχέδιο δράσης εν όψει αλλαγών

Ο ερχομός του μωρού στο σπίτι θα φέρει νέες εικόνες, ήχους και μυρωδιές για το κατοικίδιό σας και θα «μοιράσει» την πίτα της προσοχής σας (ειδικά αν ως τώρα ο σκύλος μονοπωλούσε τον ενδιαφέρον σας). Για να είναι αρμονική η μετάβαση και η νέα συνύπαρξη χρειάζεται να εκπαιδεύσετε κατάλληλα το κατοικίδιό σας σε 2 άξονες:

  • στο να του μάθετε πώς να αλληλεπιδρά με ασφάλεια με το μωράκι
  • στο να προσαρμοστεί στις νέες εμπειρίες και αλλαγές που έρχονται

Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να ξεκινήσετε τις παρακάτω αλλαγές κάποιους μήνες πριν τον τοκετό. Ξεκινήστε, ιδανικά, στα μέσα της εγκυμοσύνης, γιατί προς το τέλος της,  το διάστημα είναι συνήθως δύσκολο για τη μητέρα.

  • Βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος έχει λάβει τη βασική εκπαίδευση, ώστε να υπακούει στις κύριες εντολές.
  • Μυήστε τον σκύλο σε γνώριμους βρεφικούς ήχους και μυρωδιές, γιατί αν έρθει ξαφνικά σε επαφή μαζί τους μπορεί να τρομάξει ή να εκνευριστεί. Πριν την επιστροφή από το μαιευτήριο, δώστε στον σκύλο σας να μυρίζει ένα ρουχαλάκι του μωρού, ώστε να γνωρίζει τη μυρωδιά του. Μία από τις μεγαλύτερες φιλοζωικές οργανώσεις των Η.Π.Α, η ASPCA, συνιστά να χρησιμοποιείτε ηχογραφημένους ήχους μωρού συνδυαστικά με λιχουδιές, ώστε να κάνει ο σκύλος τη σύνδεση «μωρό σημαίνει κάτι καλό, σημαίνει επιβράβευση για μένα1».
  • Αλλάξτε τη ρουτίνα του σταδιακά (π.χ. την ώρα ταΐσματος) και ενσωματώστε στην καθημερινότητά του, από τώρα, την ύπαρξη του μωρού. Π.χ. πάρτε μαζί σας στη βόλτα το καρότσι άδειο, ώστε να προετοιμαστεί ο σκύλος για τη νέα ρουτίνα εξόδου σας.
  • Αλλάξτε την προσοχή που του δείχνετε σταδιακά. Τις εβδομάδες πριν έρθει το μωρό στο σπίτι και το πρόγραμμα όλων αλλάξει αναπόφευκτα, αποφύγετε να «κακομάθετε» τον σκύλο με πιο πολλές ώρες παιχνιδιού, για να μην απογοητευθεί αν αυτό δεν συμβαίνει και μετά. Καθιερώστε πιο σύντομα παιχνίδια και αγκαλιές σε διάσπαρτες ώρες της μέρας, ώστε να μην τα περιμένει σε συγκεκριμένη ώρα.
  • Προσαρμόστε σιγά-σιγά τη ρουτίνα του κατοικίδιου σας για τις αλλαγές που θα έρθουν με τον ερχομό του μωρού στο σπίτι. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα σκυλάκια λατρεύουν τις συνήθειές τους και οποιαδήποτε απότομη αλλαγή σε αυτές μπορεί να τα ταράξει.
  • Θέστε νέους κανόνες: αν για παράδειγμα δεν θέλετε να ανεβαίνει ή να κοιμάται πια ο σκύλος στο κρεβάτι σας ή να ορμά στην αγκαλιά σας όταν έχετε στα χέρια το μωρό, βάλτε αυτόν τον περιορισμό από τώρα μαθαίνοντάς του το «κάτω».
  • Θυμηθείτε ότι τα σκυλιά είναι κοινωνικά πλάσματα και δεν τους αρέσει να  νιώθουν ότι δεν είναι μέλη της οικογένειας. Δώστε στον σκύλο ενεργό ρόλο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αφήνοντάς τον π.χ. να ακούει την κοιλιά της εγκύου.

Ποιος θα φροντίζει τον σκύλο, όσο θα είστε στο μαιευτήριο;

Η επιλογή ενός ατόμου που εμπιστεύεστε είναι σημαντική το διάστημα που θα λείπετε  στο μαιευτήριο. Αφενός για να νιώθετε ηρεμία, γνωρίζοντας ότι ο τετράποδος φίλος είναι σε καλά χέρια αφετέρου, για να νιώθει και ο σκύλος ότι βρίσκεται με ένα γνώριμο πρόσωπο, λαμβάνει φροντίδα και στοργή και περνάει καλά. Έτσι, δεν θα συνδέσει τον ερχομό του μωρού με δική του παραμέληση.

 

Σκύλος και νεογέννητο μωρό: τα σωστά βήματα για τη «μεγάλη μέρα»

Όταν γυρίσετε από το μαιευτήριο:

  • Δώστε χρόνο περιμένοντας λίγα λεπτά, όσο και αν ανυπομονείτε για την γνωριμία, όπως συμβουλεύει η ASPCA1.
  • Χαιρετίστε τον σκύλο σας όπως συνήθως ώστε να ηρεμήσει
  • Καλωσορίστε συγγενείς και φίλους που τυχόν ήρθαν να σας συγχαρούν.
  • Βεβαιωθείτε πως υπάρχει κλίμα ηρεμίας, πριν φέρετε σε επαφή μωρό και σκύλο.
  • Σύμφωνα με τις οδηγίες της ASPCA1, o σκύλος χρειάζεται να φοράει λουρί.
  • Αφήστε τον να πλησιάσει και να μυρίσει το μωρό. Αν παραμείνει ήρεμος, επιβραβεύστε τον.
  • Κρατάτε συνεχώς το μωρό στην αγκαλιά σας.
  • Σεβαστείτε τα όρια του κατοικιδίου σας. Αν το δείτε ανήσυχο, φοβισμένο ή εκνευρισμένο δώσ’τε του χώρο και επιχειρήστε ξανά τη γνωριμία μετά από λίγο.
  • Μην αφήνετε ποτέ και για κανένα λόγο ούτε την πρώτη μέρα ούτε ποτέ, το βρέφος με το κατοικίδιο χωρίς επίβλεψη, ανεξάρτητα από το ταμπεραμέντο του σκύλου. Η συμπεριφορά των βρεφών, όπως το κλάμα, μπορούν να προκαλέσουν απρόβλεπτες αντιδράσεις από τα σκυλιά.

 

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

Happy Baby

Θέματα υγιεινής

Συζητήστε με τον κτηνίατρό σας για όλα τα θέματα υγιεινής που αφορούν στη συνύπαρξη σκύλου και νεογέννητου μωρού.

  • Ελέγξτε σχολαστικά τον σκύλο για παράσιτα και οργανώστε την αποπαρασίτωση με τον κτηνίατρό σας.
  • Καθαρίστε τακτικά τις τρίχες του σκύλου από το σπίτι με ηλεκτρική σκούπα και σφουγγαρίζοντας τα πατώματα, τις ταπετσαρίες κ.λπ.
  • Καθαρίστε τον σκύλο, αν χρειάζεται, και μετά τη βόλτα.

Θα μπαίνει ο σκύλος στο βρεφικό δωμάτιο;

Δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση σε αυτό, αφού κάθε οικογένεια διαμορφώνει όπως της ταιριάζει τα όρια και τις ελευθερίες του σκύλου, όταν υπάρχει νεογέννητο. Σίγουρα το βρεφικό δωμάτιο είναι ένας χώρος όπου θα αλλάζετε, θα ησυχάζετε και θα κοιμίζετε το μωρό και συχνά η ύπαρξη άλλου παράγοντα στον χώρο που θα προκαλεί περισπασμό ή θα χρειάζεται έξτρα από την προσοχή σας, μπορεί να δημιουργεί πρακτικά θέματα διαχείρισης. Για πολλές οικογένειες, από την άλλη, η επίσκεψη και η παραμονή του σκύλου στο βρεφικό δωμάτιο είναι αυτονόητη.

Ό,τι και αν επιλέξετε, το βασικό είναι να καταστήσετε σαφή στον σκύλο την εντολή «μπαίνεις στο δωμάτιο» ή «δεν μπαίνεις»  και να τον εκπαιδεύσετε ανάλογα.

 

Πριν και πάνω απ’ όλα, συμβουλευθείτε τον παιδίατρό σας. Είναι ο αποκλειστικά υπεύθυνος να σας καθοδηγήσει σε θέματα υγείας και ασφάλειας στο κεφάλαιο «σκύλος και νεογέννητο μωρό». Για συμβουλές εκπαίδευσης, προσαρμογής και μέτρων ασφαλείας, απευθυνθείτε σε ειδικούς εκπαιδευτές κατοικιδίων. Με σωστή και έγκαιρη προετοιμασία και καθοδήγηση, θα μπορέσετε να προετοιμάσετε κατάλληλα το κατοικίδιό σας για τον ερχομό του νέου μέλους και να χαρείτε αξέχαστες στιγμές πιστής φιλίας, συντροφικότητας, αγάπης και φροντίδας

Βιβλιογραφία

1.Dogs and Babies. American Society for the Prevention Of Cruelty to Animals (ASPCA).

1.Dogs and Babies. American Society for the Prevention Of Cruelty to Animals (ASPCA).