woman with baby and dog

«Άραγε πώς θα δεχθεί ο σκύλος μας το νέο μας μωράκι;». Αν αυτή είναι η ερώτηση των ημερών στο σπίτι, τώρα που ετοιμάζεστε να υποδεχθείτε το νέο μέλος της οικογένειας, οι παρακάτω συμβουλές είναι πολύ σημαντικές για όλους: και τους δίποδους και τους τετράποδους κατοίκους!

Διπλό σχέδιο δράσης εν όψει αλλαγών

Ο ερχομός του μωρού στο σπίτι θα φέρει νέες εικόνες, ήχους και μυρωδιές για το κατοικίδιό σας και θα «μοιράσει» την πίτα της προσοχής σας (ειδικά αν ως τώρα ο σκύλος μονοπωλούσε τον ενδιαφέρον σας). Για να είναι αρμονική η μετάβαση και η νέα συνύπαρξη χρειάζεται να εκπαιδεύσετε κατάλληλα το κατοικίδιό σας σε 2 άξονες:

 • στο να του μάθετε πώς να αλληλεπιδρά με ασφάλεια με το μωράκι
 • στο να προσαρμοστεί στις νέες εμπειρίες και αλλαγές που έρχονται

Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να ξεκινήσετε τις παρακάτω αλλαγές κάποιους μήνες πριν τον τοκετό:

 • Μυήστε τον σκύλο σε γνώριμους βρεφικούς ήχους και μυρωδιές, γιατί αν έρθει ξαφνικά σε επαφή μαζί τους μπορεί να τρομάξει ή να εκνευριστεί. Μία από τις μεγαλύτερες φιλοζωικές οργανώσεις των Η.Π.Α, η ASPCA, συνιστά να χρησιμοποιείτε ηχογραφημένους ήχους μωρού συνδυαστικά με λιχουδιές, ώστε να κάνει ο σκύλος τη σύνδεση «μωρό σημαίνει κάτι καλό, σημαίνει επιβράβευση για μένα1».
 • Αλλάξτε τη ρουτίνα του σταδιακά (π.χ. την ώρα ταΐσματος) και ενσωματώστε στην καθημερινότητά του, από τώρα, την ύπαρξη του μωρού. Π.χ. πάρτε μαζί σας στη βόλτα το καρότσι άδειο, ώστε να προετοιμαστεί ο σκύλος για τη νέα ρουτίνα εξόδου σας.
 • Αλλάξτε την προσοχή που του δείχνετε σταδιακά. Τις εβδομάδες πριν έρθει το μωρό στο σπίτι και το πρόγραμμα όλων αλλάξει αναπόφευκτα, αποφύγετε να «κακομάθετε» τον σκύλο με πιο πολλές ώρες παιχνιδιού, για να μην απογοητευθεί αν αυτό δεν συμβαίνει και μετά. Καθιερώστε πιο σύντομα παιχνίδια και αγκαλιές σε διάσπαρτες ώρες της μέρας, ώστε να μην τα περιμένει σε συγκεκριμένη ώρα.
 • Θέστε νέους κανόνες: αν για παράδειγμα δεν θέλετε να ανεβαίνει ή να κοιμάται πια ο σκύλος στο κρεβάτι σας ή να ορμά στην αγκαλιά σας όταν έχετε στα χέρια το μωρό, βάλτε αυτόν τον περιορισμό από τώρα μαθαίνοντάς του το «κάτω». Εκπαιδεύστε τον σκύλο και ανάλογα με το αν θέλετε να μπαίνει ή όχι στο βρεφικό δωμάτιο.
 • Όταν γεννηθεί το μωρό: πριν έρθει το μωρό στο σπίτι, δώστε στον σκύλο να μυρίσει το κουβερτάκι ή το φορμάκι που φόρεσε, ώστε να εξοικειωθεί από πριν με τη μυρωδιά του.

 

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

first birthday

Τα σωστά βήματα για τη «μεγάλη μέρα»

Όταν γυρίσετε από το μαιευτήριο:

 • Δώστε χρόνο περιμένοντας λίγα λεπτά, όσο και αν ανυπομονείτε για την γνωριμία, όπως συμβουλεύει η ASPCA1.
 • Χαιρετίστε τον σκύλο σας όπως συνήθως ώστε να ηρεμήσει
 • Καλωσορίστε συγγενείς και φίλους που τυχόν ήρθαν να σας συγχαρούν.
 • Βεβαιωθείτε πως υπάρχει κλίμα ηρεμίας, πριν φέρετε σε επαφή μωρό και σκύλο (o οποίος χρειάζεται να φοράει λουρί, σύμφωνα με τις οδηγίες της ASPCA1).
 • Κρατάτε συνεχώς το μωρό στην αγκαλιά σας.
 • Σεβαστείτε τα όρια του κατοικιδίου σας. Αν το δείτε ανήσυχο, φοβισμένο ή εκνευρισμένο δώσ’τε του χώρο και επιχειρήστε ξανά τη γνωριμία μετά από λίγο.
 • Μην αφήνετε ποτέ και για κανένα λόγο ούτε την πρώτη μέρα ούτε ποτέ, το βρέφος με το κατοικίδιο χωρίς επίβλεψη, ανεξάρτητα από το ταμπεραμέντο του σκύλου.

Πριν και πάνω απ’ όλα, συμβουλευθείτε τον παιδίατρό σας. Είναι ο αποκλειστικά υπεύθυνος να σας καθοδηγήσει σε θέματα υγείας και ασφάλειας στο κεφάλαιο «σκύλος και νεογέννητο μωρό». Για συμβουλές εκπαίδευσης, προσαρμογής και μέτρων ασφαλείας, απευθυνθείτε σε ειδικούς εκπαιδευτές κατοικιδίων.

Με σωστή και έγκαιρη προετοιμασία και καθοδήγηση, θα μπορέσετε να προετοιμάσετε κατάλληλα το κατοικίδιό σας για τον ερχομό του νέου μέλους και να χαρείτε αξέχαστες στιγμές πιστής φιλίας, συντροφικότητας, αγάπης και φροντίδας.

1.Dogs and Babies. American Society for the Prevention Of Cruelty to Animals (ASPCA).