dog licking cheek

Τα περισσότερα παιδιά σε κάποια φάση της ανάπτυξής τους θα ζητήσουν από τους γονείς τους ένα κατοικίδιο. Σίγουρα οι γονείς θα πρέπει τουλάχιστον να αφουγκραστούν την επιθυμία τους. Το να υιοθετήσουμε ένα ζωάκι στο σπίτι μας αποτελεί μεγάλη χαρά αλλά και μεγάλη ευθύνη με πολλές υποχρεώσεις. Είναι λοιπόν ζήτημα που αφορά όλους και πρέπει να παρθεί μια απόφαση που να περιλαμβάνει όλες τις συνιστώσες. Τα πλεονεκτήματα από την υιοθεσία ενός κατοικιδίου είναι πολύ σημαντικά και περισσότερα από όσα σκεφτόμαστε με την πρώτη ματιά.

Κοινωνικοποίηση

Η κοινωνικοποίηση είναι πολύ σημαντική στα παιδιά. Σε όποιο ηλικιακό στάδιο και αν βρίσκονται, είναι πολύ σημαντική η παρουσία του κατοικιδίου. Το κατοικίδιο είναι ένας πιστός φίλος πάντα εκεί για χάδια και παιχνίδια για να περάσουν τα παιδιά  ευχάριστα την ώρα τους, τους δίνει την προσοχή που θέλουν και ικανοποιεί τις βασικές ανάγκες τους για παιχνίδι προσοχή και παρέα.

 Ομαλή συναισθηματική ανάπτυξη

Επιπλέον αποτελεί μια καλή επιλογή για την ομαλή συναισθηματική ανάπτυξή τους. Τα παιδιά νιώθουν πολύ πιο ήρεμα με την παρέα ενός κατοικιδίου. Νιώθουν ασφάλεια και μαθαίνουν να χτίζουν μια σχέση πολύ δυνατή στην οποία δίνουν και λαμβάνουν. Μέσα από αυτή την σχέση κατανοούν πώς να αναγνωρίζουν τα δικά τους συναισθήματα. Με τον καιρό καταλαβαίνουν πότε ο φίλος τους θέλει παρέα, πότε νιώθει μοναξιά, πότε θέλει να μείνει μόνος του και αρχίζουν να σέβονται τις ανάγκες του, καθώς και να συμπάσχουν μαζί του.

 Σημαντικές εμπειρίες ζωής

Μέσα από τα ζώα το παιδί μαθαίνει να μπαίνει σταδιακά στον κύκλο της ζωής. Μαθαίνει τα στάδια και τις φάσεις της βλέποντας το ζώο να έχει ανάγκη σίτισης, διατήρησης της υγείας του. Πώς; Με το να το πηγαίνουμε στον κτηνίατρο, να του δίνουμε φάρμακα όταν χρειάζεται και επίσης να το φροντίζουμε όταν είναι άρρωστο ή σε περίοδο εγκυμοσύνης και να φροντίζουμε μετά τους απογόνους του καθώς και με το να προετοιμαζόμαστε για τον επικείμενο θάνατό του.  Υπάρχουν αναφερόμενα περιστατικά που τα νήπια αναλάμβαναν να δώσουν το σιρόπι στο άρρωστο σκυλάκι τους ή να παρηγορούν την μαμά τους για το ότι ο σκύλος τους αρχίζει να γερνάει!

Ανάπτυξη ικανοτήτων

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

kids handcafts

Η έλευση του μικρού φίλου στο σπίτι αποτελεί μοίρασμα ευθυνών για όλους  που οφείλουν να το φροντίζουν, ο καθένας από τον δικό του ρόλο! Το παιδί μαθαίνει ότι μπορεί να καταφέρει πολλά περισσότερα από όσα μπορεί και από όσα ήδη νομίζει ότι ξέρει. Το να φροντίζει το κατοικίδιο του είναι πολύ σημαντική ασχολία για το παιδί και αποτελεί κίνητρο για μάθηση νέων συμπεριφορών και παράγοντα ωρίμανσης.

Για όλους αυτούς τους λόγους, τα κατοικίδια ζώα έχουν τα τελευταία χρόνια σημαντικό ρόλο στις θεραπευτικές τεχνικές. Για παράδειγμα τα κατοικίδια, όπως οι σκύλοι, έχουν χρησιμοποιηθεί σε προγράμματα βελτίωσης και ανάπτυξης λόγου στα παιδιά που παρουσιάζουν προβλήματα. Το παιδί εξασκείται στην ανάγνωση με το να διαβάζει κείμενα μπροστά στον σκύλο που κάθεται μπροστά του με ιδιαίτερη αφοσίωση και προσήλωση για να το ακούσει. Άλλωστε είναι γνωστό ότι τα ζώα μάς αποδέχονται όπως είμαστε, δεν μας κριτικάρουν ούτε μας αποθαρρύνουν. Με αυτό τον τρόπο, τα παιδιά αφήνονται ελεύθερα, δεν αισθάνονται άβολα αν κάνουν κάποιο λάθος και  έτσι τελικά καλλιεργούν τις γλωσσικές τους ικανότητες.

Πρόληψη παιδικών φοβιών

Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να έχουν εμπειρίες με διάφορα ζώα, ακόμα και αν δεν είναι κατοικίδια, ώστε να μην αποκτήσουν μελλοντικά φοβίες για τα ζώα που είναι συχνές στα παιδιά και στους ενήλικες. Οι γονείς καλό είναι να φέρουν σε επαφή το παιδί με διάφορα ζωάκια, πάντα υπό την εποπτεία τους και με ασφάλεια, ώστε το ζώο να είναι ήρεμο και συνεργάσιμο. Η γνωριμία αυτή βοηθάει πολύ τα παιδιά να μην αναπτύξουν παράλογους ή υπερβολικούς φόβους στο μέλλον. Επίσης χρειάζεται οι γονείς να επισημάνουν στα παιδιά ποια ζώα μπορεί να αναπτύξουν επιθετική συμπεριφορά ή είναι επικίνδυνα, όπως τα δηλητηριώδη ερπετά κ.λπ .χωρίς όμως να τα τρομάζουν.

Πολύ σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι η υιοθεσία ενός ζώου αποτελεί μια πράξη που θα διδάξει στα παιδιά αξίες, όπως η αγάπη η ευγνωμοσύνη η υπευθυνότητα και η φροντίδα για όσους αγαπάμε!