Μοιράσου τη δική σου ιστορία για την εγκυμοσύνη, μητρότητα ή πατρότητα και μάζεψε πόντους!

baby feet

Το μωράκι σας μεγαλώνει και εσείς ανυπομονείτε να το δείτε να μπουσουλάει; Αυτό συνήθως δε συμβαίνει πριν εκείνο συμπληρώσει τους 7 μήνες. Βέβαια, η στιγμή που κάθε μωρό ανακαλύπτει τον κόσμο μπουσουλώντας διαφέρει από μωρό σε μωρό. Υπάρχουν μάλιστα μωρά που δεν δείχνουν καμία προτίμηση για αυτό το είδος… μετακίνησης. Ο τρόπος με τον οποίο το μωρό σας θα αρχίσει να κινείται δεν έχει σημασία, το σημαντικότερο είναι να υπάρχει εξέλιξη ως προς την αυτονομία της κίνησης του. Συμβαίνει συχνά μάλιστα τα μωρά που μπουσουλάνε πολύ καλά, πολλές φορές να αργήσουν να περπατήσουν.

Τα οφέλη

Το μόνο βέβαιο είναι ότι το μπουσούλημα δεν θεωρείται ορόσημο ανάπτυξης, με λίγα λόγια, μην ανησυχήσετε αν το παιδί σας δεν μπουσουλήσει ποτέ. Ωστόσο, τα οφέλη του είναι πολλά:

Όταν το βρέφος αρχίζει να μπουσουλάει ενεργοποιείται μυϊκά όλο το σώμα του. ‘Ετσι εξασκούνται στην ισορροπία, τον προσανατολισμό, τον συντονισμό των μελών και την ενδυνάμωση αυτών ώστε να τελειοποιήσουν όλες εκείνες τις λειτουργίες που χρειάζονται προκειμένου αργότερα, να γίνουν ικανοί στο περπάτημα.

  • Κατά τη διάρκεια της φάσης του μπουσουλήματος , αναπτύσσεται παράλληλα και η όραση. Το βρέφος έχει τη δυνατότητα να εξελίξει τη δεξιότητα του συντονισμού ματιού και χεριού και να την εγκαθιδρύσει, αφού πλέον μπορεί να πειραματιστεί στον χειρισμό αντικειμένων που επιλέγει το ίδιο. Η ικανότητα αυτή, απαραίτητη για την μετέπειτα σχολική ετοιμότητα του παιδιού αφορά στη γραφή (π.χ. αντιγραφή από τον πίνακα), στην ανάγνωση και στις αθλητικές δραστηριότητες.
  • Μέσα από αυτή τη διαδικασία το δεξί και το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου συνεργάζονται και επικοινωνούν καλλιεργόντας τις προϋποθέσεις για τη μάθηση.

Δημιουργώντας το κατάλληλο περιβάλλον

Ο καλύτερος τρόπος για να ενθαρρύνετε αυτό το κινητικό ορόσημο, είναι να δώσετε την ευκαιρία στο βρέφος να μπορεί να βρίσκεται ξαπλωμένο μπρούμυτα παίζοντας ελεύθερα. Αυτη είναι μια ιδιαίτερα λειτουργική θέση στην οποία οι μύες του αυχένα, της πλάτης και των χεριών δυναμώνουν, έτσι ώστε το βρέφος να καταφέρει τελικά να μπουσουλήσει. Αναμφισβήτητα, όσο περισσότερο χρόνο περνάει ένα βρέφος ελεύθερο να κινηθεί στο πάτωμα-χωρίς να είναι εγκλωβισμένο σε στράτες, καρότσια, καρεκλάκια και παρκοκρέβατα -τόσο περισσότερο αυξάνει τις πιθανότητες να ανακαλύψει τον κόσμο σε ποδαράκια και χεράκια.

Επίσης όταν «κρατάμε» το βρέφος σε όρθια θέση, ενθαρρύνοντας το να κάνει βήματα, χωρίς προηγουμένως να του έχουμε δώσει τον χώρο και χρόνο να μπουσουλήσει, αυξάνουμε πάντα την πιθανότητα να χάσει την ευκαιρία να κατακτήσει αυτό το τόσο σημαντικό ορόσημο. Αυτό συμβαίνει διότι εκείνο συνηθίζει να στέκεται όρθιο υποστηριζόμενο, με τίμημα την πλήρη εξάρτηση του από τον ενήλικα για την επίτευξη των στόχων του.

Κάτι άλλο που μπορεί να βοηθήσει είναι να τοποθετήσετε το μωράκι σας σε ένα λεπτό παπλωματάκι στο πάτωμα και να αραδιάσετε παιχνίδια γύρω του σε αποστάσεις τέτοιες ώστε να αναγκαστεί να κινηθεί για να τα φτάσει.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

baby sleeping

Μην ανησυχείτε, μέσα στους επόμενους μήνες το μικρό σας θα αρχίσει να αλωνίζει μέσα στο σπίτι, και τότε ξεκινάει η εξερεύνηση των ντουλαπιών και όλου του σπιτιού!!

Στο μπουσούλημα μπορεί να συναντήσουμε διάφορες κινητικές παραλλαγές. Κάποια βρέφη έρπουν, άλλα μετακινούνται χρησιμοποιώντας μαζί τα χέρια για να τραβήξουν το σώμα τους μπροστά, άλλα μπουσουλάνε έχοντας το ένα πόδι τεντωμένο στο πλάι και μόνο το ένα γόνατο σε επαφή με τα πάτωμα  κ.α.

Όπως είπαμε, μην ανησυχήσετε αν το μωράκι σας παρακάμψει το κινητικό ορόσημο του μπουσουλήματος. Παρ’όλα αυτά είναι πλέον αποδεκτό ότι το μπουσούλημα έχει μια δυναμική που μπορεί να επιδράσει πολύπλευρα στην αναπτυξιακή του πορεία. Βοηθήστε το λοιπόν να ανακαλύψει τον κόσμο!

 

Εσάς, πότε μπουσούλησε το μωράκι σας;

meet the frezyparents
Meet The Frezyparents

Μοιραστείτε την ιστορία σας στο Share Your Story και διεκδικήστε την ευκαιρία να γίνει αφιέρωμα στην ενότητα Meet the Frezyparents!
Μάθετε περισσότερα.

Κάντε και εσείς το σχόλιό σας

Εμένα άρχισε από τον 5ο μήνα να μπουσουλαει σε όλα δειλά…Κ τώρα που φτάσαμε στον 6ο μπουσουλαει κανονικά…Κ εάν την κρατήσεις όρθια κουνάει κ τα πόδια της για να περπατήσει..

Ειμαστε 6 μηνων και τωρα ξεκινησαμε το προς τα πισω μπουσουλιμα,θα το βρουμε σιγα σιγα???

Πολύ ωραίο άρθρο!!! Εμείς ήμαστε 4,5 μηνών και ήδη μπούσουλαμε προς τα πίσω σιγά σιγά…

Στον 7ο σιγά σιγά


Συνολικός αριθμών σχολίων:10

Ποτε ηθελε να περπατήσει κατευθείαν η κυρία .

6 μηνών μπουσουλησε και σηκώθηκε κατευθείαν….περπάτησε..!!! 😊😊

Εμένα είναι 6 μηνών και ακόμα δεν έχει μπουσουλισει το μόνο που κάνει είναι να γυρνάει μπρούμυτα κ ανάσκελα…. Κ όταν τον κρατάω όρθιο βάζει δύναμη και χοροπηδάει πάνω κάτω….

Εμένα 10 μηνών τώρα αλλά δεν μπουσουλαει κ συγκεκριμένα δεν του αρέσει καν να κάθεται μπρούμυτα από μωρό νευρίασε κ έκλαιγε..όμως αν τον βάλω στο πάρκο όρθιο κ πιαστεί κάθεται κανονικά… Μάλλον κατευθείαν θα περπατησουμε χωρίς μπουσουλημα μας βλέπω

Εμεις κλεινουμε 9ο μηνα κ ξεκίνησε το μπουσουλημα στα μεσα του όγδοου!!!?

Στον 9μηνα!

NEW
Webinar

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Με την εγγραφή σας στη Frezyland μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη αρθρογραφία προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας, ενώ ταυτόχρονα επιβραβεύεστε με 45 πόντους!