little kids playing beach volley

Ένα θέμα κύριο που απασχολεί  γονείς και παιδιά σχολικής ηλικίας με τον ερχομό του καλοκαιριού,  είναι η  κατασκήνωση. Η κατασκήνωση είναι μια καλή  επιλογή για να περάσουν τα παιδιά το καλοκαίρι με παιχνίδι, αθλητικές δραστηριότητες, ψυχαγωγία και δημιουργικότητα. Ο αποχωρισμός όμως είναι το μεγάλο θέμα  για παιδιά και  γονείς.

Τα ερωτήματα που έχουν συχνά οι γονείς είναι:

 • να προτείνουν  στο παιδί τους να πάει κατασκήνωση όταν το  ίδιο  δεν το ζητάει;
 • θα είναι το παιδί τους ασφαλές εκεί;
 • σε ποια ηλικία μπορεί ή πρέπει το παιδί τους να πάει κατασκήνωση;

Ο ψυχαναλυτής παιδιών Αλεξανδρίδης (2018) τονίζει ότι  η κατασκήνωση συμβάλλει στη σωματική και ιδιαίτερα στην ψυχική ανάπτυξη των παιδιών,  το θέμα όμως είναι  από  ποια ηλικία θα πάνε τα παιδιά και  πόσο είναι προετοιμασμένα γι’ αυτό.

Τα οφέλη των παιδιών

Στην περίοδο της κατασκήνωσης δίνονται στο παιδί ευκαιρίες να ανακαλύψει τον εαυτό του και  τις δεξιότητες του. Μπορεί να είναι μια ευκαιρία για να αναπτύξει και τα ταλέντα του. Για το παιδί που έχει μια περιορισμένη κοινωνική ζωή και χαμηλή αυτοεκτίμηση, η κατασκήνωση είναι πολύ ευεργετική, καθώς έρχεται σε επαφή με καινούργιες γνωριμίες και εμπειρίες. Μαθαίνει να κάνει φίλους και βέβαια οι  δεσμοί μεταξύ των παιδιών γίνονται πιο δυνατοί.

Μαθαίνει να υπακούει στους κανόνες και να σέβεται τη λειτουργία της ομάδας, όπως και να εφαρμόζει τους ατομικούς κανόνες καθαριότητας, υγιεινής και διατροφής.

Η ανεξαρτησία και ο αποχωρισμός από τους γονείς είναι τα κεντρικά θέματα για την ανάπτυξη του παιδιού και το βοηθούν να χτίσει την ταυτότητα  και την  αυτοεκτίμησή  του, τονίζει ο ψυχαναλυτής Erikson  (1994).

Προετοιμασία για την κατασκήνωση – Ανταλλαγές φιλοξενίας

Τα παιδιά αρχικά μπορούν να  εξοικειωθούν με τα ημερήσια καλοκαιρινά προγράμματα που διαθέτουν τα  σχολεία. Το πιο δύσκολο όμως για τα παιδιά  και τους γονείς είναι η διανυκτέρευση.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

kids eating

Οι ανταλλαγές φιλοξενίας στις διακοπές, τις γιορτές ή τα σαββατοκύριακα είναι πολύ ωφέλιμες και βοηθητικές για τα παιδιά σας. Η διανυκτέρευση σε μια άλλη οικογένεια σε ένα φίλο του παιδιού ή αντίστοιχα η φιλοξενία ενός φίλου ή μιας παρέας των φίλων του παιδιού σας στο σπίτι σας, δίνουν εξαιρετικές ευκαιρίες εξοικείωσης του παιδιού με τη ζωή εκτός σπιτιού και μακριά από τους γονείς.

Προβλήματα των παιδιών που μπορεί να προκύψουν στην κατασκήνωση

Ένα συνηθισμένο πρόβλημα των παιδιών είναι η τουαλέτα, καθώς πολλά παιδιά δεν μπορούν να πηγαίνουν στην τουαλέτα εκτός σπιτιού τους.

΄Αλλα παιδιά δυσκολεύονται με το φαγητό. Κάποια παιδιά  δυσκολεύονται  να  κάνουν παρέα με  παιδιά  που δεν γνωρίζουν και τότε μπορεί να αρχίζουν να απομονώνονται.

Οι ανταλλαγές φιλοξενίας θα  προετοιμάσουν  τα παιδιά σας και θα τα βοηθήσουν  να ξεπεράσουν αυτές τις δυσκολίες.

Tips για τους γονείς

 • Αν το παιδί σας είναι στην ηλικία των επτά ετών μπορεί  να πάει στην  κατασκήνωση.  Ίσως την πρώτη φορά ένα παιδί στις αρχές του Δημοτικού να παραμείνει λιγότερες μέρες, αν δυσκολευτεί.
 • Ξεκινήστε να στέλνετε τα παιδιά σας σε εκδρομές το Σαββατοκύριακο, που οργανώνει το σχολείο του ή ένας αθλητικός όμιλος ή οι πρόσκοποι, με συμμαθητές ή φίλους τους. Αυτό θα τα προετοιμάσει σταδιακά για την κατασκήνωση.
 • Ενημερωθείτε μαζί για την κατασκήνωση, την ασφάλεια, τις  εγκαταστάσεις,  αλλά και τις δραστηριότητες που παρέχει και συζητήστε  με το παιδί σας για τυχόν απορίες του.
 • Σημαντικό επίσης είναι για τα παιδιά να έχουν ένα σπορ ή ένα άθλημα. Επιλέξτε μια κατασκήνωση που να έχει προγράμματα ψυχαγωγίας και αθλητικά, ώστε το παιδί να βρίσκει ενδιαφέρον.
 • Είναι πιο εύκολο για  ένα παιδί να πάει στην κατασκήνωση έστω με ένα άλλο παιδί που γνωρίζει .
 • Αν το παιδί σας δεν επιθυμεί να πάει στην κατασκήνωση, προσπαθήστε να κατανοήσετε γιατί. Συζητήστε μαζί του  για τους φόβους και τις αγωνίες του. Καθησυχάστε  το παιδί σας για προβλήματα που μπορεί να προκύψουν και για πιθανές λύσεις που θα  εφαρμόσετε αν για παράδειγμα το παιδί θέλει να σας μιλήσει  στο τηλέφωνο ή αν νιώσει ότι του έχετε λείψει.
 • Διαβεβαιώστε το ότι θα το επισκέπτεσθε τις προτεινόμενες ώρες και ημέρες που καθορίζει το πρόγραμμα της κατασκήνωσης.
 • Αν το παιδί σας νιώσει άγχος, μη σπεύσετε να το πάρετε από την κατασκήνωση αλλά αρχικά να το  ενθαρρύνετε να παραμείνει.
 • Δοκιμάστε να παίξετε και στο σπίτι το πρόγραμμα της κατασκήνωσης. Για παράδειγμα, να ξυπνήσετε την ώρα που λέει το πρόγραμμα, να βάζετε το παιδί να στρώσει το κρεβάτι του, να κάνει  μόνο του  μπάνιο. Να το προετοιμάσετε  αν δυσκολεύεται σε κάτι.
 • Οι θετικές δικές σας εμπειρίες αποχωρισμών θα βοηθήσουν και τα παιδιά σας. Μιλήστε με ενθουσιασμό για τις δικές σας εμπειρίες π.χ. όταν εσείς πήγατε  κατασκήνωση ή διακοπές στους παππούδες, ή στον προσκοπισμό.
 • Προγραμματίστε τι θα κάνετε  όταν το παιδί σας θα λείπει στην κατασκήνωση, καθώς συναισθήματα θλίψης ή μοναξιάς μπορεί να βιώσετε και εσείς οι γονείς. Έτσι θα προσαρμοστείτε στη  νέα  συνθήκη  και θα είναι πιο εύκολο να αποχωριστείτε το παιδί σας.

Θυμηθείτε πως η κατασκήνωση είναι  μια σπουδαία εμπειρία με πολλαπλά οφέλη για τα  παιδιά.

 

Βιβλιογραφία

 1. Αλεξανδρίδης, Α. ( 2018). Παιδικοί φόβοι. Σχολή Ανήσυχων  γονέων. Ίκαρος. Αθήνα.
 2. Erikson, Er.(1994). Childhood and Society.W.W.Norton & Co. Inc.
Απόψεις και άλλες δηλώσεις που εκφράζονται από χρήστες και τρίτα μέρη (π.χ., επιστημονικούς συνεργάτες) είναι αποκλειστικά δικές τους και δεν αποτελούν απόψεις της Frezyland by Frezyderm. Την ευθύνη για περιεχόμενο που δημιουργείται από τρίτα μέρη φέρουν αποκλειστικά τα μέρη αυτά.