immature parents

Αν έπρεπε να περιγράψουμε την συναισθηματική ανωριμότητα με μία φράση θα την ορίζαμε ως την ανικανότητα ή άρνηση του ατόμου να αναλάβει την ευθύνη για τα συναισθήματά του.

Η συναισθηματική ωριμότητα δεν αναπτύσσεται εύκολα και είναι κάτι που πολλοί ‘’αγωνίζονται’’ χρόνια για να κατακτήσουν. Η ωριμότητα είναι κάτι περισσότερο από θέμα ηλικίας. Πρόκειται για μία ικανότητα κατά την οποία ξέρεις να κάνεις αυτοκριτική και να έχεις αυτεπίγνωση, έχεις μία ισχυρή αίσθηση αυτοεκτίμησης και είσαι σε θέση να συναισθανθείς τους άλλους.

Πρόκειται για την κατανόηση ότι ενώ μπορεί να μην είσαι σε θέση να ελέγξεις κάθε κατάσταση και το αποτέλεσμά της, μπορείς να ελέγξεις τη στάση σου και τον τρόπο αντιμετώπισής σου.

Η συναισθηματική ωριμότητα είναι ένα σημαντικό θετικό στοιχείο προσωπικότητας και βοηθά στη σχέση με τους άλλους αλλά είναι δύσκολο να την έχει κανείς, αν δεν είχε σωστά πρότυπα για να την μάθει.

Αν είχατε συναισθηματικά ανώριμους γονείς μπορεί να σας εβλάψαν με πολλούς τρόπους, καθώς μπορεί να σας δίδαξαν όλα τα λάθος πράγματα για την αγάπη, την ταυτότητα, τα συναισθήματα, την αυτοεκτίμηση και τις σχέσεις. Πολλοί από εσάς μπορεί να καταλήξατε ασυνείδητα να υιοθετήσατε τις ίδιες ανθυγιεινές συμπεριφορές στα δικά σας παιδιά. Δείτε ποια είναι τα σημάδια ενός συναισθηματικά ανώριμου γονέα, για να τα αναγνωρίσετε και να αποφύγετε να κάνετε τα ίδια λάθη στα παιδιά σας:

Έχει χαμηλή ανοχή στο στρες

Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό της συναισθηματικής ωριμότητας είναι η ικανότητα του ατόμου να είναι ευέλικτο και να προσαρμόζεται στις καταστάσεις. Αντίθετα, ένας συναισθηματικά ανώριμος γονέας έχει χαμηλή ανοχή στο στρες και είναι πιθανό να γίνεται άκαμπτος και υπερβολικός. Όταν τα σχέδιά του καταρρέουν ή όταν τα πράγματα δεν πάνε με τον τρόπο που θα περίμενε, επιδεικνύει αδυναμία στη διαχείρισή τους. Δεν μπορεί να δεχτεί όταν θέλετε κάτι για τον εαυτό σας που είναι διαφορετικό από αυτό που θα ήθελε εκείνος για εσάς και αναστατώνεται για πράγματα που δεν μπορεί να ελέγξει. Δεν θέλει να μεγαλώνετε πολύ γρήγορα ή να έχετε ανεξαρτησία. Θέλει να παραμείνετε το ίδιο αβοήθητο μικρό παιδί που πρέπει να φροντίζεται από τη μαμά και τον μπαμπά του, επειδή ο ίδιος δεν ξέρει πώς να αντιμετωπίσει την αλλαγή ή την αβεβαιότητα.

Θέλει να έχει τον έλεγχο σε υπερβολικό βαθμό

Έχει δηλαδή την τάση να είναι άκαμπτος, πεισματάρης και υπερβολικός. Έχει τις δικές του αξίες και ιδανικά που περιμένει από εσάς να ζήσετε.  Δεν σας επιτρέπει να διαφωνείτε με τις επιλογές που έχει κάνει, να αμφισβητήσετε την κρίση του ή να έχετε απόψεις που συγκρούονται με τις δικές του. Δεν σέβεται τις διαφορές και θέλει να συμπεριφέρεστε με συγκεκριμένο τρόπο, για να τον ευχαριστήσετε. Τα παιδιά αυτών των γονιών συχνά μεγαλώνουν με την αίσθηση ότι η αυτοεκτίμησή τους εξαρτάται από την αποδοχή του γονιού για εκείνα και έτσι μαθαίνουν να κρύβουν  ορισμένες πτυχές του ποιοι είναι με τον φόβο ότι o γονιός θα τους απορρίψει. Ένας τέτοιος γονέας που δεν είναι διατεθειμένος να συμβιβαστεί ή να είναι ανοιχτός στις ιδέες του παιδιού του, το κάνει να θέτει τις συναισθηματικές του ανάγκες πάνω από τις δικές του!

Δεν είναι ευαίσθητος με τα συναισθήματα του παιδιού

Αντί να δείχνει συναισθηματική αντιστοίχιση στο παιδί του έχει μία στάση αδιαφορίας. Δυσκολεύεται να το καταλάβει και να δει τα πράγματα με την οπτική του παιδιού, επειδή είναι απασχολημένος με τον εαυτό του. Δεν σκέφτεται πώς μπορεί να επηρεάσουν οι πράξεις του ή πώς μπορεί να το κάνουν να αισθανθεί με τα λόγια του. Δεν  ρωτά ποτέ αν συμφωνεί το παιδί με τις αποφάσεις του παρά απλώς περιμένει από εκείνο να είναι ευγνώμων και να ακολουθεί ό, τι θέλει ο ίδιος ο γονέας γιατί είναι «για το δικό σου καλό» και «θα με ευχαριστήσεις κάποια μέρα».

Πάντα κατηγορεί τους άλλους για τα λάθη του

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

kid riding a horse

Συχνά οι συναισθηματικά ανώριμοι γονείς κατηγορούν τα παιδιά για τα πάντα ή δεν ζητούν συγγνώμη για τα λάθη που κάνουν. Οι άνθρωποι δεν μεγαλώνουν πραγματικά, αν δεν μάθουν πώς να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις πράξεις τους και να λογοδοτούν για τις επιλογές που έχουν κάνει. Έτσι, οι συναισθηματικά ανώριμοι γονείς είναι πολύ πιθανό να κατηγορήσουν τους άλλους όταν κάτι πάει στραβά και να μην πουν ποτέ φράσεις όπως «είναι δικό μου λάθος» ή «ξέρω ότι έκανα ένα λάθος, συγγνώμη» γιατί στα μάτια τους, δεν μπορούν να κάνουν λάθος.

Απαιτεί πάρα πολλά από εσάς

Η ευγνωμοσύνη είναι αναπόσπαστο κομμάτι της συναισθηματικής ωριμότητας, οπότε αν κάποιος από τους γονείς σας, σας έκανε να νιώθετε ότι τίποτα από αυτά που κάνατε δεν ήταν αρκετό για αυτούς, τότε αυτό είναι ένα σαφές σημάδι ότι αυτό είναι κάτι που έλειπε στους ίδιους. Απαιτούν πάντα περισσότερα από εσάς, θέτοντας αδύνατους στόχους και στη συνέχεια, σας κάνουν να αισθάνεστε ένοχοι επειδή δεν ανταποκριθήκατε στις ρεαλιστικά υψηλές προσδοκίες τους.

Λένε ότι είναι «όλα για το καλό σου» και ότι «απλά θέλουν να σε δουν να πετυχαίνεις», αλλά η αλήθεια είναι ότι οι γονείς που είναι συναισθηματικά ώριμοι καταλαβαίνουν ότι η προσπάθεια και όχι το αποτέλεσμα έχει μεγαλύτερη σημασία. Και δεν χρειάζεται το παιδί τους να είναι το πιο έξυπνο, το πιο όμορφο, το πιο αθλητικό, το πιο δημοφιλές ή το πιο επιτυχημένο άτομο για να το αγαπήσουν.

Αν λοιπόν ανατράφηκατε από συναισθηματικά ανώριμο γονέα/ γονείς τότε:

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε ότι αυτό κατά πάσα πιθανότητα σας έχει επηρεάσει και πιθανότατα ζείτε με κάποιες από αυτές τις συνέπειες ακόμα και σήμερα. Όμως το να έχεις μεγαλώσει με συναισθηματικά ανώριμους γονείς δεν είναι μια ισόβια κατάσταση. Μπορείτε να τραβήξετε τον εαυτό σας έξω από το σύννεφο σύγχυσης και παραμέλησης και να κάνετε τη ζωή σας καλύτερη, φωτεινότερη και πιο ικανοποιητική. Εάν αρχίσετε να λαμβάνετε περισσότερο υπόψη τα συναισθήματά σας και τα συναισθήματα των άλλων, θα αρχίσετε να αναπτύσσετε περισσότερη ενσυναίσθηση, κατανόηση και ικανότητα σύνδεσης και ανταπόκρισης στα συναισθήματα των άλλων και δη του παιδιού σας.

Καθώς σκέφτεστε περισσότερο τι αισθάνεστε, θα είστε σε καλύτερη θέση να αναλάβετε την ευθύνη για τα συναισθήματά σας, να τα εκφράσετε όταν χρειάζεται και να τα διαχειριστείτε.

Κάθε παιδί αξίζει έναν γονέα φροντιστικό, στοργικό και συναισθηματικά ώριμο. Οι συναισθηματικά ώριμοι γονείς είναι αξιόπιστοι, υποστηρικτικοί, τρυφεροί, ανοιχτοί, δείχνουν σεβασμό και χαρακτηρίζονται από ενσυναίσθηση. Δέχονται τα παιδιά τους όπως είναι, εκτιμούν την ατομικότητά τους, τους επιτρέπουν να γίνουν αυτό που θέλουν και τα απαλλάσσουν από το βάρος της ανάγκης να φέρουν τα δικά τους προβλήματα. Και ενώ είναι σίγουρα αδύνατο να γίνετε τέλειος γονέας, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η προσπάθεια να γίνετε συναισθηματικά πιο ώριμοι και το γεγονός ότι νοιάζεστε για τα παιδιά σας να γίνετε καλύτεροι!

 

Βιβλιογραφία

  1. Kumar, S. (2014). Emotional maturity of adolescent students in relation to their family relationship. International Research Journal of Social Sciences, 3(3), 6-8.
  2. Klever, P. (2009). Goal direction and effectiveness, emotional maturity, and nuclear family functioning. Journal of marital and family therapy, 35(3), 308-324.
  3. Strayer, J., & Roberts, W. (2004). Children’s anger, emotional expressiveness, and empathy: Relations with parents’ empathy, emotional expressiveness, and parenting practices. Social development, 13(2), 229-254.
  4. Apter, T. E. (2001). The myth of maturity: What teenagers need from parents to become adults. WW Norton & Company.
  5. Νaik, P. K., & Saimons, S. K. (2014). Effect of parenting on emotional and social maturity among adolescents. European Academic Research, 2(3), 4065-4083.
Απόψεις και άλλες δηλώσεις που εκφράζονται από χρήστες και τρίτα μέρη (π.χ., επιστημονικούς συνεργάτες) είναι αποκλειστικά δικές τους και δεν αποτελούν απόψεις της Frezyland by Frezyderm. Την ευθύνη για περιεχόμενο που δημιουργείται από τρίτα μέρη φέρουν αποκλειστικά τα μέρη αυτά.