Το δέρμα αποτελεί το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος, το δέρμα δε του μωρού διαφέρει από του ενήλικα. Λεπτότερο, απαλότερο, πιο ευαίσθητο, ο γονιός το θαυμάζει. Και βέβαια, ξαφνιάζεται όταν βλέπει κάποιο εξάνθημα. Υπάρχουν όμως εξανθήματα που εμφανίζονται ακόμα και στις πρώτες μέρες μετά τη γέννηση. Κάποια είναι παροδικά και αυτοπεριοριζόμενα, όπως το τοξικό ερύθημα και η νινίδα, άλλα είναι παθολογικά και χρειάζονται παρακολούθηση ή και θεραπεία τις οποίες θα καθορίσουν ο παιδίατρος ή ο δερματολόγος.

Η νεογνική ακμή (neonatal acne) ανήκει στα παροδικά και αυτοπεριοριζόμενα εξανθήματα. Στη νεότερη βιβλιογραφία προτιμάται ο όρος neonatal cephalic pustulosis σε μία προσπάθεια να εγκαταλειφθεί ο όρος νεογνική ακμή για να μη συγχέεται με τη βρεφική ακμή, η οποία είναι μία διαφορετική οντότητα.

Η νεογνική ακμή εμφανίζεται στο 20% των νεογνών περίπου τη δεύτερη εβδομάδα ζωής. Μπορεί ωστόσο να εμφανιστεί οποιοδήποτε στιγμή πριν τις πρώτες 6 εβδομάδες της ζωής. Βλάβες εμφανίζονται στη μύτη και τα μάγουλα, στο μέτωπο και το πηγούνι συνήθως, αλλά και στο τριχωτό της κεφαλής, τον λαιμό, την πλάτη ή το στήθος. Οι συνηθισμένες βλάβες που παρατηρούνται είναι φλεγμονώδεις βλατίδες και φλυκταινίδια. Η επικράτηση των βλαβών αυτών, με την απουσία φαγεσώρων και τη χαρακτηριστική κατανομή να περιορίζεται στο πρόσωπο (κυρίως στις παρειές) και καμιά φορά στο τριχωτό κεφαλής είναι μια τυπική εικόνα που θέτει και τη διάγνωση. Σε πιο σύνθετες ή βαρύτερες εικόνες, ο ιατρός θα ονοματίσει το εξάνθημα που θα μπορούσε να είναι και νεογνική ακμή.

Η αιτιολογία δεν είναι γνωστή. Η διέγερση των σμηγματογόνων αδένων από τα μητρικά ανδρογόνα θεωρείται αιτία της βρεφικής ακμής και όχι της νεογνικής. Ίσως η τελευταία να οφείλεται σε μία φλεγμονώδη αντίδραση στον αποικισμό του δέρματος με το είδος Malassezia. Παρ’ όλο που δεν είναι βέβαιη η αιτία, είναι γνωστή η κλινική εικόνα και η πορεία του εξανθήματος, κάτι που είναι καθησυχαστικό για τους γονείς. Η βρεφική ακμή από την άλλη, είναι σπανιότερη, σοβαρότερη, εμφανίζεται σε μεγαλύτερη ηλικία (συνήθως 3-4 μηνών) και μπορεί να χρειαστεί θεραπεία σε επιμονή των βλαβών, με στόχο την αποφυγή των ουλών.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

infant walking

Καθώς η νεογνική ακμή υποχωρεί μόνη της, χωρίς να προκαλεί πόνο ή ενόχληση στο μωρό, και χωρίς την πρόκληση ουλών, δεν χρειάζεται θεραπεία. Η περιποίηση του δέρματος είναι ούτως ή άλλως σημαντική. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα ήπιο καθαριστικό κατάλληλο για την ηλικία του μωρού.

Η πλειονότητα των εξανθημάτων που εμφανίζονται στο πολύ ευαίσθητο δέρμα των μωρών επιβάλλει την επίσκεψη στον παιδίατρο ο οποίος θα θέσει τη διάγνωση και θα καθησυχάσει ή θα δώσει θεραπεία και οδηγίες στους γονείς.

 

Απόψεις και άλλες δηλώσεις που εκφράζονται από χρήστες και τρίτα μέρη (π.χ., επιστημονικούς συνεργάτες) είναι αποκλειστικά δικές τους και δεν αποτελούν απόψεις της Frezyland by Frezyderm. Την ευθύνη για περιεχόμενο που δημιουργείται από τρίτα μέρη φέρουν αποκλειστικά τα μέρη αυτά.

  1. Is that acne on my baby’s face? American Academy of Dermatology Association
  2. Baby acne. myclevelandclinic.org
  3. Vesicular, pustular, and bullous lesion in the newborn and infant. uptodate.com