Μοιράσου τη δική σου ιστορία για την εγκυμοσύνη, μητρότητα ή πατρότητα και μάζεψε πόντους!

baby drinks milk

Με τον όρο βρεφική διατροφή εννοούμε το σύνολο των τροφών που καταναλώνει ένα βρέφος από την πρώτη ημέρα ζωής έως την ηλικία των 12 μηνών. Κατά το διάστημα αυτό, πρωταρχικό και θεμελιώδη ρόλο κατέχει το μητρικό γάλα. Βάσει των συστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αποτελεί την αποκλειστική τροφή του βρέφους μέχρι τους έξι μήνες. Το μητρικό γάλα είναι όπως θα λέγαμε με τους σημερινούς όρους διατροφής μια υπερ-τροφή (super food) για τα βρέφη, αφού πέρα από τις ενεργειακές του ιδιότητες περικλείει ένα ανοσολογικό οπλοστάσιο. Έτσι, τροφοδοτεί με έτοιμα αντισώματα το βρέφος, τα οποία ειδικά στο πρωτόγαλα έχουν τη μέγιστη πυκνότητα. Επιπλέον είναι πλούσιο σε αυξητικούς παράγοντες και έχει την ιδιότητα να τροποποιεί τη σύστασή του ανάλογα με τις ανάγκες του βρέφους.

Μελέτες έχουν δείξει ότι αποκλειστικός θηλασμός τους πρώτους τρεις μήνες προστατεύει από κοινές λοιμώξεις  όπως γαστρεντερίτιδες ή ωτίτιδες ενώ προφυλάσσει το βρέφος από νοσήματα του Ανοσοποιητικού και την μητέρα από οστεοπώρωση και κακοήθειες. Σε περιπτώσεις όπου ο θηλασμός δεν είναι εφαρμόσιμος, χορηγείται τροποποιημένο γάλα άλλων θηλαστικών σε σκόνη. Η περιεκτικότητα των διαφόρων γαλάτων σε θρεπτικά συστατικά καθορίζεται από Ευρωπαϊκές Συστάσεις . Οι διαφορές τους αφορούν την πηγή των πρωτεϊνών, τα λίπη , τους υδατάνθρακες καθώς και τις διάφορες  προσθήκες  (προ-,πρε- βιοτικά, LC-PUFAS,κ.τ.λ.),που αποβλέπουν στην καλύτερη προσομοίωση με το μητρικό γάλα. Σε ειδικές περιπτώσεις  όπως αλλεργίες, δυσκοιλιότητα ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, μία ειδική φόρμουλα γάλακτος μπορεί να λειτουργεί δυνητικά ως θεραπευτικό μέσον.

Καθώς όμως το βρέφος αναπτύσσεται, οι ενεργειακές ανάγκες αλλάζουν και θα μπορούσε να ξεκινήσει η προσθήκη στερεών τροφών , τουλάχιστο από την 17η εβδομάδα. Ο χρόνος για το βήμα αυτό ποικίλει και εξατομικεύεται ανάλογα με τις ανάγκες αλλά και την νευρολογική ωρίμανση. Πάντως στους έξι μήνες πρέπει να έχει αρχίσει η εισαγωγή στερεών και πριν τον πρώτο χρόνο καλό είναι να έχουν μπει εκτός από τα φρούτα και τα λαχανικά, το κόκκινο κρέας, το ψάρι και το αυγό όπως και κάποιοι ξηροί καρποί.

Η ποικιλία των τροφών  που αποτελούν το διαιτολόγιο στην ηλικία του ενός έτους έχει συσχετισθεί αντίστροφα με την πιθανότητα το παιδί αυτό να αναπτύξει άσθμα στην σχολική ηλικία. Όσο περισσότερες τροφές έχουν μπει πριν τους 12  μήνες, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να παρουσιαστεί άσθμα στα έξι χρόνια.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

baby gymnastics

Πότε όμως θα καταλάβει κανείς ότι ένα βρέφος είναι έτοιμο να ξεκινήσει στερεά τροφή; Υπάρχουν κάποια «σημεία-δείχτες» όπως: αν το παιδί δείχνει σημάδια ότι το γάλα και μόνο δεν αρκεί για να χορτάσει’ αν μπορεί να κάθεται σταθερά, να βάζει αντικείμενα στο στόμα, αν παρακολουθεί με ενδιαφέρον τους γονείς όταν τρώνε.

Ξεκινώντας οι στερεές τροφές, κάποια γεύματα με γάλα αρχίζουν να αντικαθίστανται. Αρχικά προσφέρονται τα φρούτα σε μορφή πολτού, ακολουθούν το ρύζι  σε μορφή κρέμας και  τα λαχανικά. Οι προσθήκες γίνονται σταδιακά και με προσοχή, για παρατήρηση και εντοπισμό όποιας αντίδρασης δυσανεξίας ή αλλεργίας. Μετά τους έξι μήνες μπορεί να γίνει εισαγωγή στη διατροφή της γλουτένης, σαν κρέμα δημητριακών, ψωμί, ζυμαρικό ή μπισκότο. Από τους 8 μήνες στο βρέφος μπορεί να προσφερθούν δημητριακά με τη μορφή μούσλι ή βρώμης.

Από τους 9 μήνες και στη συνέχεια μπορεί να δοθεί ψάρι, αυγό (καλά βρασμένο) αλλά και φαγητά που καταναλώνει η οικογένεια, φτάνει να έχουν παρασκευαστεί χωρίς αλάτι, ζάχαρη ή μέλι. Μπορούν επίσης να χορηγηθούν όσπρια, όπως φακές γαλακτοκομικά (τυριά, προϊόντα με ψημένο φρέσκο γάλα). Σε κάθε περίπτωση στο παιδί πρέπει να δίνεται ο χρόνος  να προσαρμοστεί και να εκφράσει τις προτιμήσεις  του  καθώς και  την αντιπάθεια προς τις διάφορες τροφές. Η τελευταία μπορεί να σημαίνει ότι ακόμη δεν έχει έρθει ο χρόνος ώστε το παιδί να καταναλώσει την συγκεκριμένη τροφή χωρίς πρόβλημα.

Απόψεις και άλλες δηλώσεις που εκφράζονται από χρήστες και τρίτα μέρη (π.χ., επιστημονικούς συνεργάτες) είναι αποκλειστικά δικές τους και δεν αποτελούν απόψεις της Frezyland by Frezyderm. Την ευθύνη για περιεχόμενο που δημιουργείται από τρίτα μέρη φέρουν αποκλειστικά τα μέρη αυτά.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  1. Lumia T et al : PAI 2015 Dec 26(8) ;789-96
  2. Du Toit G et al; JACI 2016, vol 137, issue 4:p 998-1010
  3. Friedman NJ; JACI 2005, vol 115, issue 6 : p 1238-1248

FREZYLAC

Προβλέποντας και σχεδιάζοντας το μέλλον!

Γνωρίστε την ολοκληρωμένη σειρά βρεφικής διατροφής που εξασφαλίζει στο βρέφος γερή ανάπτυξη και θέτει τις βάσεις για τη μελλοντική του υγεία, πατώντας εδώ.

Κάντε και εσείς το σχόλιό σας

Πολύ σωστό

?????

Ευχαριστούμε 😀

Ενημερωμενο για καθε μηνα!!!! Μπράβο!!


Συνολικός αριθμών σχολίων:7

???

??

Σωστά!

NEW
Webinar

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Με την εγγραφή σας στη Frezyland μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη αρθρογραφία προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας, ενώ ταυτόχρονα επιβραβεύεστε με 45 πόντους!