Μοιράσου τη δική σου ιστορία για την εγκυμοσύνη, μητρότητα ή πατρότητα και μάζεψε πόντους!

toddler trying to learn to walk

Εάν κάθε φορά που βάζετε στο σπίτι μουσική, τα αγγελούδια σας στη νηπιακή ηλικία ξετρελαίνονται και «σαρώνουν την πίστα», αξιοποιήστε τον ενθουσιασμό τους με μελωδικά παιχνίδια που όχι μόνο θα τα διασκεδάσουν και θα τα βοηθήσουν να εκτονώσουν την ενέργειά τους αλλά θα ενισχύσουν και τη σωματική, πνευματική και ψυχική ανάπτυξή τους.

Μαντίλι να ανεμίζει και το σώμα να λυγίζει

Ένα από τα παιχνίδια που διδάσκεται σε πολλές σχολές μουσικοκινητικής αγωγής αλλά μπορείτε εύκολα να παίξετε και στο σπίτι είναι ο χορός με τα μαντίλια. Δώστε στο παιδί ένα από τα μαντίλια της ντουλάπας σας (λεπτής ύφανσης, για να κινείται αέρινα), βάλτε μουσική και αφήστε το παιδί να αφεθεί στον χορό κινώντας το μαντίλι με κάθε δυνατό τρόπο: ανεμίζοντάς το ψηλά, στριφυρίζοντάς το, κουνώντας το δεξιά-αριστερά, πετώντας το ψηλά και πιάνοντάς το.

Οφέλη για το παιδί:

  • αποκτά κιναισθητική νοημοσύνη, δηλαδή μαθαίνει να αναγνωρίζει τη γλώσσα του σώματός του και να εκφράζει συναισθήματα μέσα από αυτή
  • μαθαίνει να ισορροπεί το σώμα του και να συντονίζει τις κινήσεις του
  • αναπτύσσει τις αισθητηριακές του ικανότητες

Τσίκι-τσίκι και κρατς-κρατς

Φτιάξτε αυτοσχέδιες μαράκες, για να εξερευνήσει το παιδί τον συναρπαστικό κόσμο των ήχων. Γεμίστε τα shaker του καφέ σας ή άδεια πλαστικά μπουκάλια με ρύζι, φασόλια, φακές, βότσαλα, οποιοδήποτε υλικό μπορεί να παράγει ήχο.  Κλείστε καλά τα δοχεία και κρατήστε και εσείς από ένα, για να δείξετε τις κινήσεις του παιχνιδιού στο παιδί. Τραγουδήστε με έναν μελωδικό ρυθμό της επιλογής σας το παρακάτω τραγούδι και ανάλογα με τους στίχους, κάντε τις αντίστοιχες κινήσεις:

Κουνάμε πάνω

κουνάμε κάτω

και δεξιά και αριστερά…

κουνάμε πίσω

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

kids playing

κουνάμε πλάγια

κουνάμε όμως και μπροστά!

 

Οφέλη για το παιδί:

  • ανακαλύπτει την ύπαρξη διαφορετικών ήχων
  • μαθαίνει τις κατευθύνσεις και ενισχύει τη χωροταξική του αντίληψη
  • μαθαίνει να συντονίζει τις κινήσεις με τον λόγο (ακούγοντας τις «οδηγίες» του τραγουδιού)

Χαρτοπετσέτα στο κεφάλι αλλιώς, πάμε πάλι!

Τοποθετήστε στο κεφάλι του παιδιού μία χαρτοπετσέτα και βάλτε μία «ανεβαστική» μουσική να παίζει. Ο στόχος είναι να κρατήσει τη χαρτοπετσέτα στο κεφάλι του όσο χορεύει. Αν αυτή φύγει, πρέπει το παιδί να προλάβει να την πιάσει πριν αγγίξει το πάτωμα και να την ξαναβάλει στο κεφάλι του. Αλλιώς, η μουσική ξαναμπαίνει από την αρχή και το χορευτικό ξαναξεκινά!

Οφέλη για το παιδί:

  • μαθαίνει να στέκεται ευθυτενώς, στη σωστή δηλαδή στάση σώματος
  • εξασκείται στην ισορροπία
  • αναπτύσσει καλά αντανακλαστικά

Αν τα παραπάνω μουσικοκινητικά παιχνίδια για παιδιά 2 ετών σάς έδωσαν ιδέες για άλλες παρόμοιες δραστηριότητες με ήχους και κινήσεις… αυτοσχεδιάστε ελεύθερα! Οι επιλογές είναι άπειρες και τα οφέλη για τα αγγελούδια σας, επίσης.

Κάντε και εσείς το σχόλιό σας

Τέλειες ιδέες!!!!

NEW
Webinar

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Με την εγγραφή σας στη Frezyland μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη αρθρογραφία προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας, ενώ ταυτόχρονα επιβραβεύεστε με 45 πόντους!