Μοιράσου τη δική σου ιστορία για την εγκυμοσύνη, μητρότητα ή πατρότητα και μάζεψε πόντους!

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) στα βρέφη

cute blond baby

Όταν το περιεχόμενο του στομάχου παλινδρομεί, ανεβαίνει δηλαδή ξανά προς τον οισοφάγο αντί να προωθηθεί προς το έντερο, λέμε ότι συμβαίνει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ). Πρόκειται για μία διαδικασία που συμβαίνει φυσιολογικά αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της μέρας σε υγιή βρέφη. Τα μισά περίπου μωράκια μέχρι 3 μηνών εμφανίζουν «γουλίτσες» καθημερινά. Τα περισσότερα από αυτά τα επεισόδια αναγωγών – παλινδρομήσεων διαρκούν λιγότερο από 3 λεπτά, συμβαίνουν μετά το γεύμα και προκαλούν καθόλου έως λίγα συμπτώματα. Η ΓΟΠ υποχωρεί αυτόματα στα περισσότερα υγιή βρέφη στην ηλικία των 12 με 14 μηνών.

Όταν η παλινδρόμηση του γαστρικού περιεχομένου προκαλεί ενοχλητικά συμπτώματα ή/και επιπλοκές όπως η οισοφαγίτιδα, τότε υπάρχει γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσος (ΓΟΠΝ).

Ποια είναι τα πιο συχνά σημεία και συμπτώματα της ΓΟΠΝ;

  • επαναλαμβανόμενα επεισόδια παλινδρόμησης με ή χωρίς εμετό
  • απώλεια ή μη φυσιολογική πρόσληψη βάρους
  • ευερεθιστότητα ή/και ανησυχία
  • δυσκολία ή άρνηση σίτισης (δυσφαγία)
  • κάμψη-τέντωμα του κορμού προς τα πίσω (σύνδρομο Sandifer)
  • βήχας, βραχνάδα
  • θορυβώδης αναπνοή (συριγμός -«σφύριγμα» στην εκπνοή, σιγμός-θόρυβος στην εισπνοή)
  • υποτροπιάζοντα επεισόδια ωτίτιδας ή πνευμονίας (λόγω εισρόφησης)

Και αν εμφανίζει τα παραπάνω συμπτώματα το μωρό σας;

Συνήθως, αρκεί η περιγραφή της συμπεριφοράς του βρέφους στον παιδίατρο ώστε να τεθεί η διάγνωση της ΓΟΠ. Εργαστηριακές εξετάσεις, όπως ο υπέρηχος οισοφάγου –στομάχου διενεργούνται περισσότερο για τον αποκλεισμό ανατομικών ανωμαλιών που θα μπορούσαν να προκαλούν παρόμοια συμπτώματα.

Πώς αντιμετωπίζεται η ΓΟΠ στα βρέφη;

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

baby eating

Αρχικά, μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις, όπως:

  • μικρότερα και συχνότερα γεύματα
  • πυκνότερη υφή του γεύματος
  • δοκιμή γάλακτος με εκτενώς υδρολυμένη πρωτείνη (υποαλλεργικό) ή αφαίρεση γαλακτοκομικών από το διαιτολόγιο της μητέρας σε περίπτωση μητρικού θηλασμού
  • τοποθέτηση του μωρού με το πάνω μέρος του σώματος ψηλότερα

βοηθούν να περιοριστούν τα επεισόδια ΓΟΠ και να μειωθούν τα ενοχλητικά συμπτώματα. Όταν τα συμπτώματα επιμένουν ή επιδεινώνονται, κρίνεται αναγκαία η εκτίμηση από ειδικό παιδογαστρεντερολόγο και η χρήση κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής.

 

Βιβλιογραφία:

  1. JPGNVolume 66, Number 3, March 2018, Pediatric Gastroesophageal Reflux Clinical PracticeGuidelines: Joint Recommendations of the
  2. NorthAmerican Society for Pediatric Gastroenterology,Hepatology, and Nutrition and the European Societyfor Pediatric Gastroenterology, Hepatology, and NutritionRachel Rosen,yYvan Vandenplas,zMaartje Singendonk,§Michael Cabana,jjCarlo DiLorenzo,ôFrederic Gottrand,#Sandeep Gupta, Miranda Langendam,yyAnnamaria Staiano,zzNikhil Thapar,§§Neelesh Tipnis, andzMerit Tabbers
Απόψεις και άλλες δηλώσεις που εκφράζονται από χρήστες και τρίτα μέρη (π.χ., επιστημονικούς συνεργάτες) είναι αποκλειστικά δικές τους και δεν αποτελούν απόψεις της Frezyland by Frezyderm. Την ευθύνη για περιεχόμενο που δημιουργείται από τρίτα μέρη φέρουν αποκλειστικά τα μέρη αυτά.

SensiTeeth Kids

Στοματική Υγιεινή για τα πιο όμορφα δοντάκια!

Γνωρίστε τη σειρά παιδικής στοματικής υγιεινής που σχεδιάστηκε με γνώμονα τη φροντίδα των παιδιών για να έχουν τα πιο καθαρά δοντάκια, πατώντας εδώ.

Κάντε και εσείς το σχόλιό σας

Η ΓΟΠ είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλες οικογένειες. Καλο ειναι επίσης να κοιμάται το μωρό με κλίση, δηλαδή να είναι το κεφάλι του πιο πανω . Ειδικοί λένε ότι πρεπει η κλίση να είναι 45°, αν δεν κάνω λάθος. Ελπίζω να περάσει γρήγορα σε όσους το έχουν.

NEW
Webinar

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Με την εγγραφή σας στη Frezyland μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη αρθρογραφία προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας, ενώ ταυτόχρονα επιβραβεύεστε με 45 πόντους!