Μοιράσου τη δική σου ιστορία για την εγκυμοσύνη, μητρότητα ή πατρότητα και μάζεψε πόντους!

pregnant yoga ball

Η εγκυμοσύνη είναι μια ξεχωριστή περίοδος για κάθε γυναίκα. Η άσκηση σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε υγιείς και να αισθάνεστε καλύτερα.

Μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη της κύησης, ανακουφίζει από το άγχος και το στρες και προετοιμάζει το σώμα κατάλληλα για τη  γέννα.

Βελτιώνει τη στάση του σώματος και εμποδίζει την εμφάνιση κάποιων κοινών προβλημάτων, όπως οι πόνοι στην πλάτη και στην μέση. Πολύ σημαντικό είναι ότι βοηθάει στον έλεγχο του σωματικού βάρους.

Το είδος της άσκησης που θα επιλέξετε θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα και στον οργανισμό σας.

Η άσκηση πρέπει να είναι χαμηλής έντασης, άνετη και ευχάριστη για την εγκυμονούσα και δεν θα πρέπει ο ρυθμός της καρδιάς να υπερβαίνει τους 140 παλμούς. Τα περισσότερα είδη άσκησης είναι ασφαλή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης αρκεί να γίνονται προσοχή και να μην το παρακάνετε.

Για τις μέλλουσες μανούλες προτείνουμε  το περπάτημα για 30-40 λεπτά καθώς τονώνει τους μυς των ποδιών και κυρίως της γάμπας. Προσοχή όμως στο ρυθμό που ακολουθείται. Δεν πρέπει να λαχανιάζετε. Φροντίστε να διατηρείτε ένα ρυθμό βαδίσματος που θα σας επιτρέπει να συζητάτε χωρίς οι λέξεις να βγαίνουν με κόπο.

Το κολύμπι είναι ακόμα ένα σπορ που μπορούν να επιλέγουν μέλλουσες μανούλες. Χάρη στην έλλειψη βαρύτητας, οι αρθρώσεις και η σπονδυλική στήλη απαλλάσσονται από το βάρος του σώματος, ενώ το μικρομασάζ που κάνει το νερό έχει εξαιρετική χαλαρωτική δράση.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

tired pregnant

Επίσης, χαλαρώνει τους μυς των ποδιών σας που καταπονούνται περισσότερο από όλους, αφού στηρίζουν την φουσκωμένη κοιλιά σας.  Γενικά, η άσκηση στο νερό ρυθμίζει την πίεση και βελτιώνει το μεταβολισμό. Γι’ αυτό οι ειδικοί τη συνιστούν ακόμη και σε μητέρες που πάσχουν από υπέρταση ή διαβήτη της κύησης. Μην ξεχνάτε ότι η θερμοκρασία του νερού πρέπει να είναι στους 30 βαθμούς περίπου.

Το πιο σημαντικό είναι να ανακαλύψετε τι είναι αυτό που σας κάνει να νοιώθετε ευχάριστα και σας απομακρύνει το άγχος και τους προβληματισμούς της εγκυμοσύνης! Η περίοδος αυτή της ζωής σας είναι η πιο κατάλληλη για να  ηρεμήσετε, να έρθετε σε επαφή με τον εσωτερικό σας κόσμο και να καταλάβετε κάθε «μαγική» αλλαγή που συμβαίνει στο σώμα σας τους 9 μήνες που διαρκεί η εγκυμοσύνη.

Εάν έχετε κάποια πάθηση, όπως άσθμα η καρδιακή νόσο η άσκηση μπορεί να είναι απαγορευτική.

Επίσης επιβλαβής μπορεί να είναι εάν έχετε κάποια μαιευτική επιπλοκή, όπως αιμορραγία, χαμηλή πρόσφυση πλακούντα, επαναλαμβανόμενες αποβολές, κοντό τράχηλο, ιστορικό πρόωρου τοκετού.

Συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας πριν ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα άσκησης, ο οποίος μπορεί να σας δώσει εξατομικευμένες οδηγίες μα βάση το ιατρικό σας  ιστορικό.

 

Χρήσιμες συμβουλές :

  • Πρέπει να έχει περάσει τουλάχιστον μία ώρα από το γεύμα σας.
  • Πριν ξεκινήσετε να ασκείστε κάνετε 5 λεπτά ζέσταμα και 5 λεπτά διατάσεις.
  • Μην γυμνάζεστε σε ύπτια θέση και μην παραμένετε στο δεξί πλάι περισσότερο από 3 λεπτά, ειδικά μετά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, γιατί πιέζονται τα μεγάλα αγγεία και προκαλούν δυσφορία.
  • Μην γυμνάζεστε σε υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος και πίνετε άφθονα υγρά πριν, κατά την διάρκεια αλλά και μετά την άσκηση.
  • Φοράτε άνετα ρούχα και κατάλληλα αθλητικά παπούτσια που να απορροφούν τους κραδασμούς.
  • Σταματήστε αμέσως αν αισθανθείτε αδιαθεσία, ζαλάδα η δείτε αιμορραγία και ενημερώστε τον γιατρό σας.
  • Η άσκηση λοιπόν κατά τη διάρκεια της φυσιολογικής εγκυμοσύνης σήμερα θεωρείται ασφαλής, αλλά και επωφελής για την κυοφορούσα.
Απόψεις και άλλες δηλώσεις που εκφράζονται από χρήστες και τρίτα μέρη (π.χ., επιστημονικούς συνεργάτες) είναι αποκλειστικά δικές τους και δεν αποτελούν απόψεις της Frezyland by Frezyderm. Την ευθύνη για περιεχόμενο που δημιουργείται από τρίτα μέρη φέρουν αποκλειστικά τα μέρη αυτά.

meet the frezyparents
Meet The Frezyparents

Μοιραστείτε την ιστορία σας στο Share Your Story και διεκδικήστε την ευκαιρία να γίνει αφιέρωμα στην ενότητα Meet the Frezyparents!
Μάθετε περισσότερα.

Κάντε και εσείς το σχόλιό σας

Πολυ χρησιμο!

Η αλήθεια είναι πως είναι λίγο κουραστικό να έχεις στο πρόγραμμα σου την άσκηση όταν λόγω της εγκυμοσύνης νιώθεις κατάκοπη,όμως αν ενταχθεί η άσκηση έστω και 2 φορές την εβδομάδα το έμβρυο επωφελείται τόσο πολύ που αν υπάρχει μια πιθανότητα στις 100 να μείνει σε λάθος θέση την επίμαχο στιγμή,τότε με την άσκηση παίρνει απόλυτα φυσικά και αβίαστα την κατάλληλη θέση και αντί να γίνει καισαρική θα ξεκινήσει φυσιολογικός και πολύ ομαλός τοκετός!!!!Εξακριβωμένο και επιβεβαιωμένο από όλους τους γυναικολόγους!!!!

Η εγκυμοσύνη είναι μοναδική εμπειρία με σωστή ενημέρωση μπορούμε να τα κάνουμε όλα όσα μας συμβουλεύει ο γιατρός μας. Πολύ χρήσιμο άρθρο.

Πολύ χρήσιμο. Εγώ συνήθιζα να χορεύω πριν μείνω έγκυος αλλά για την ώρα λόγω τον κραδασμών το έχω αφήσει. Το περπάτημα με βοηθάει αρκετά. Μακάρι να είχα και την ευκαιρία για κολύμπι αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει σε λογικά απόσταση κάποιο ασφαλές κολυμβητήριο. Ελπίζω τώρα που μπήκα στον 4 μήνα και δεν έχω τόσες αναγούλες και εμετούς να μπορώ να περπατάω περισσότερο.


Συνολικός αριθμών σχολίων:5

Η αλήθεια είναι πως είναι λίγο κουραστικό να έχεις στο πρόγραμμα σου την άσκηση όταν λόγω της εγκυμοσύνης νιώθεις κατάκοπη,όμως αν ενταχθεί η άσκηση έστω και 2 φορές την εβδομάδα το έμβρυο επωφελείται τόσο πολύ που αν υπάρχει μια πιθανότητα στις 100 να μείνει σε λάθος θέση την επίμαχο στιγμή,τότε με την άσκηση παίρνει απόλυτα φυσικά και αβίαστα την κατάλληλη θέση και αντί να γίνει καισαρική θα ξεκινήσει φυσιολογικός και πολύ ομαλός τοκετός!!!!Εξακριβωμένο και επιβεβαιωμένο από όλους τους γυναικολόγους!!!!

NEW
Webinar

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Με την εγγραφή σας στη Frezyland μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη αρθρογραφία προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας, ενώ ταυτόχρονα επιβραβεύεστε με 45 πόντους!