Μοιράσου τη δική σου ιστορία για την εγκυμοσύνη, μητρότητα ή πατρότητα και μάζεψε πόντους!

Διαβήτης Κύησης: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

έλεγχος ζαχάρου σε εγκυμονούσα γυναίκα

Η εγκυμοσύνη εκτός από τον χαρμόσυνο χαρακτήρα που έχει για κάθε ζευγάρι, απαιτεί και μια εμπεριστατωμένη φροντίδα, που γίνεται ακόμη μεγαλύτερη αν η υποψήφια μητέρα συγκαταλέγεται σε εκείνες που χαρακτηρίζονται «υψηλού κινδύνου». Κι αυτό για να εξασφαλιστεί τόσο η απρόσκοπτη διαδικασία του 9μήνου, όσο και η συνολική υγεία μητέρας και εμβρύου.

Ποιοι είναι όμως οι κίνδυνοι αυτοί οι οποίοι ενδεχόμενα να προκαλέσουν πρόβλημα στην ομαλή εξέλιξη μιας εγκυμοσύνης (νοσηρότητα ή και θνησιμότητα του εμβρύου) ή να επιβάλλουν» τοκετό με καισαρική;
Πιο συγκεκριμένα, οι παράγοντες κινδύνου είναι τα προβλήματα υγείας της μητέρας, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης στην κύηση, που συμβαίνει γιατί συγκεντρώνονται υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Ο διαβήτης κύησης χρειάζεται συστηματική παρακολούθηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, υιοθέτηση ενός υγιεινού προγράμματος διατροφής και τακτική σωματική δραστηριότητα.

Χρυσός κανόνας είναι οι προληπτικές εξετάσεις πριν την εγκυμοσύνη, προκειμένου να διαγνωσθούν έγκαιρα τα προβλήματα αυτά και να έχει δρομολογηθεί η αντιμετώπισή τους, προκειμένου η υποψήφια μητέρα να προχωρήσει απρόσκοπτα στη διαδικασία τεκνοποίησης.

Συγχρόνως είμαι πάντα αισιόδοξος, πως μια υψηλού κινδύνου εγκυμοσύνη, μπορεί μεν να απαιτεί μια αυξημένη εγρήγορση τόσο της εγκύου, όσο και του γυναικολόγου της, αλλά με την κατάλληλη φροντίδα αυτή μπορεί να εξελιχθεί θετικά και χωρίς προβλήματα τόσο για την ίδια, όσο και για το έμβρυο που κυοφορεί.

Γι αυτό όλες οι έγκυες μεταξύ 24ης & 28ης εβδομάδας κύησης πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο για σακχαρώδη διαβήτη. Ο έλεγχος γίνεται με μια εξέταση που ονομάζεται «καμπύλη ανοχής γλυκόζης».

Διαβήτης Κύησης: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

Pregnant woman

Η όλη προσπάθεια συνίσταται στο να ρυθμισθεί ο διαβήτης, ώστε να μην περικλείει κανένα κίνδυνο τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο. Σε αντίθετη περίπτωση, η έλλειψη ρύθμισης που σημαίνει συνεχώς υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, μπορεί να επιφέρει προβλήματα που ενδεχόμενα καταλήξουν να γίνουν πολύ σοβαρά για την υγεία του εμβρύου ή ακόμα και σε διακοπή της εγκυμοσύνης.

Η «δράση» του διαβήτη κύησης το πιθανότερο είναι να σταματήσει μετά τον τοκετό, αλλά καλό είναι να ελεγχθεί και πάλι το επίπεδο γλυκόζης μετά από μερικές εβδομάδες από τον τοκετό, προκειμένου να διαπιστωθεί η επιστροφή στις κανονικές τιμές. Θα πρέπει να επισημάνουμε όμως ότι οι γυναίκες που ανέπτυξαν διαβήτη κύησης έχουν αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη 2 κάποια στιγμή στη ζωή τους, οπότε καλό είναι οι προληπτικοί έλεγχοι να συνεχιστούν ανά 2-3 χρόνια, και σαφώς προληπτικές εξετάσεις πριν από κάθε νέα εγκυμοσύνη.

Θα έλεγα ότι τα «μυστικά» για τη σωστή διαχείριση του διαβήτη κύησης είναι η τακτική παρακολούθηση του επιπέδου γλυκόζης στο αίμα, η ελαφριά έως μέτρια σωματική άσκηση και ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής.

Απόψεις και άλλες δηλώσεις που εκφράζονται από χρήστες και τρίτα μέρη (π.χ., επιστημονικούς συνεργάτες) είναι αποκλειστικά δικές τους και δεν αποτελούν απόψεις της Frezyland by Frezyderm. Την ευθύνη για περιεχόμενο που δημιουργείται από τρίτα μέρη φέρουν αποκλειστικά τα μέρη αυτά.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  1. Carr C.A., (2001). Evidence-based diabetes screening during pregnancy. J Midwifery Women’s Health. 46 (3): 152-8
  2. Chu SY., Callaghan WM., Kim SY. et al., (2007). Maternal Obesity and Risk of Gestational Diabetes Mellitus. Diabetes Care; 30:2070-2076
  3. Goh JEL, Sadler L, Rowan J., (2011). Treatment metformin for gestational diabetes in routine clinical practice. Diabet Med 28:1082–1087
  4. IoM (Institute of Medicine), (2009). Weight gain during pregnancy: reexamining the guidelines. Washington, DC: National Academies Press
  5. Xiong X., Saunders L.D, Wang F.L., Demianouk N.N., (2001). Gestational Diabetes Mellitus: prevalence, risk factors, maternal and infant outcomes. Int J Gynaecol Obstet. 75(3):221-8

meet the frezyparents
Meet The Frezyparents

Μοιραστείτε την ιστορία σας στο Share Your Story και διεκδικήστε την ευκαιρία να γίνει αφιέρωμα στην ενότητα Meet the Frezyparents!
Μάθετε περισσότερα.

Κάντε και εσείς το σχόλιό σας

Θέλει πολύ προσοχή και μεγάλη προσπάθεια αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα!

Πραγματικά πολύ χρήσιμο άρθρο! Είμαι στην 26η εβδομάδα κύησης και πριν από 1 εβδομάδα έκανα την καμπύλη ζαχάρου η οποία βγήκε οριακή…δεν τρώω πολλά γλυκά προσέχω και πάντα πρόσεχα, αλλά αυτό είναι το ύπουλο της υπόθεσης.. Τακτικός έλεγχος κορίτσια και όλα θα πάνε καλά!!! <3

Καλημέρα κορίτσια!είμαι στην 15 εβδομάδα και είμαι στο όριο…έχω φοβηθεί λιγάκι…

Αχ πολυ με αγχωνει αυτο το θεμα…


Συνολικός αριθμών σχολίων:7

το σωστό θα ήταν οι γιατροί να ενημερώνουν από την αρχή της εγκυμοσύνης για αυτήν την εξέταση και το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει για την ανάπτυξη του μωρού ώστε και εσύ να λάβεις τα μέτρα σου και να μην τρως ανεξέλεγκτα…. γιατί το μόνο πρόβλημα που νόμιζα πως θα είχα με τα παραπανίσια κιλά είναι πως θα τα χάσω μετά την εγκυμοσύνη 🙁

Με προσοχη κ πολυ πολυ προσπάθεια ολα αντιμετωπιζονται!!!!

Παιζει ομως ρόλο η κληρονομικότητα?

NEW
Webinar

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Με την εγγραφή σας στη Frezyland μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη αρθρογραφία προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας, ενώ ταυτόχρονα επιβραβεύεστε με 45 πόντους!