hanging shoes

Το πέος ενός τελειόμηνου φυσιολογικού νεογέννητου αγοριού είναι 3,5 εκ. με μια φυσιολογική απόκλιση 0,7εκ. (δηλαδή, μπορεί να είναι κατά 0,7 εκ. μεγαλύτερο ή μικρότερο) με περίμετρο 0,9-1,3εκ.  Διάφορες παθολογικές καταστάσεις όπως η έλλειψη της αυξητικής ορμόνης ή άλλων ορμονών μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα το μωρό να γεννηθεί με μικρό πέος, μικρότερο δηλαδή από δύο εκατοστά, όταν εκταθεί.

Τα γεννητικά όργανα μεγαλώνουν ανάλογα με το υπόλοιπο σώμα του μωρού;

Το πέος ενός αγοριού μεγαλώνει κάτω από την επίδραση ορμονών, ακολουθώντας μια  καμπύλη ανάπτυξης αντίστοιχης των διαγραμμάτων ανάπτυξης μέσω των οποίων παρακολουθούμε την εξέλιξη του βάρους, του ύψους και της περιμέτρου κεφαλής του παιδιού. Η καμπύλη αυτή είναι διαφορετική από τις υπόλοιπες και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι εξαρτάται από την ενεργότητα του υποθαλαμικού- υποφυσιακού- γοναδικού άξονα.  Έτσι, κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του βρέφους, οπότε συμβαίνει μια παροδική ενεργοποίηση του άξονα αυτού, οι ορμόνες που παράγονται έχουν ως αποτέλεσμα τη μικρή αύξηση του πέους και των όρχεων. Η περίοδος αυτή ονομάζεται μικρή (mini) εφηβεία. Ακολουθεί μια μακρά περίοδος λανθάνουσας κατάστασης μέχρι την προεφηβεία, οπότε ενεργοποιείται η παραγωγή ορμονών από τον υποθάλαμο και την υπόφυση με επακόλουθη την αύξηση τόσο του πέους όσο και των όρχεων. Το πρώτο ορατό σημάδι της εφηβείας στα αγόρια είναι η διόγκωση των όρχεων, γύρω στα 9,5 χρόνια. Όσο η εφηβεία προχωρά, αυξάνεται περισσότερο το μέγεθος του πέους και των όρχεων μέχρι να γίνουν όπως του ενήλικα.

Τα παχύσαρκα παιδιά έχουν μικρότερο πέος;

Το μέγεθος του πέους δεν επηρεάζεται από το υπερβάλλον βάρος. Στα παχιά όμως αγόρια, η λιπώδης πτυχή που υπάρχει πάνω από την ηβική σύμφυση μπορεί να περικλείει το πέος δημιουργώντας την οπτική αίσθηση ότι αυτό είναι μικρότερο.

Πώς γίνεται η μέτρηση των όρχεων;

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

DAUGHTER WITH MOM PLAYING

Για την εκτίμηση του όγκου των όρχεων χρησιμοποιείται το ορχιδόμετρο, το οποίο θυμίζει κομπολόι αποτελούμενο από σφαιρίδια διαφόρων όγκων. Περισσότερο ασφαλής θεωρείται η μέτρηση μέσω υπερήχων.

Πότε θα πρέπει να μας ανησυχήσει το μέγεθος του πέους ή των όρχεων;

 Είναι σημαντικό κατά τη γέννηση να διαπιστωθούν οι ανατομικές παραλλαγές-ανωμαλίες που απαιτούν περαιτέρω έλεγχο και αντιμετώπιση. Αύξηση του μεγέθους των γεννητικών οργάνων πριν από την ηλικία των 9 ετών μπορεί να υποδηλώνει πρώιμη ήβη και να χρήζει διερεύνησης. Επίσης, η μη απόκτηση ορχικού όγκου τουλάχιστον 4 ml μέχρι την ηλικία των 14 χρόνων θα πρέπει να διερευνηθεί για την ανεύρεση παθολογικών αιτίων καθυστέρησης της ήβης.

 

Βιβλιογραφία:

  1. Nelson, ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ Κεφ. 15 Εφηβεία, σελ89- 97 15η Εκδοση, ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ
  2. J Clin Res Pediatr Endocrinol. 2013 Dec; 5(4): 217–223. Micropenis: Etiology, Diagnosis and Treatment ApproachesNihal Hatipoğlu1,* and Selim Kurtoğlu1
  3. Mini-Puberty and GrowthKenneth C. Copeland and Steven Chernausek Pediatrics July 2016, 138 (1) e20161301; DOI: https://doi.org/10.1542/peds.2016-1301
  4. Top of FormAUA Journals The Journal of Urology | Urology PracticeBottom of Form COMPARATIVE ASSESSMENT OF PEDIATRIC TESTICULAR VOLUME: ORCHIDOMETER VERSUS ULTRASOUNDDAVID A. DIAMOND , HARRIET J. PALTIEL
Απόψεις και άλλες δηλώσεις που εκφράζονται από χρήστες και τρίτα μέρη (π.χ., επιστημονικούς συνεργάτες) είναι αποκλειστικά δικές τους και δεν αποτελούν απόψεις της Frezyland by Frezyderm. Την ευθύνη για περιεχόμενο που δημιουργείται από τρίτα μέρη φέρουν αποκλειστικά τα μέρη αυτά.