Υγιεινό κέικ για παιδιά: Μια πεντανόστιμη συνταγή

healthy banana cake

Σε ποιον δεν αρέσει όταν το σπίτι μυρίζει cake που μόλις έχει βγει από τον φούρνο; Αυτό το πρώτο αχνιστό κομμάτι που μοιράζεται όλη η οικογένεια, πριν καν βγει από την φόρμα. Και ποιος θα έλεγε όχι σε μια εξίσου νόστιμη αλλά και θρεπτική επιλογή;

Σε αυτή τη συνταγή θα βρείτε τις πιο υγιεινές εναλλακτικές των γνωστών σας υλικών για cake.

Αλεύρι ολικής άλεσης και βρώμη αντικαθιστούν το λευκό επεξεργασμένο αλεύρι και μας προσφέρουν ανθεκτικό άμυλο που συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου.

Το μέλι στη θέση της ζάχαρης, μας επιτρέπει να κόψουμε περιττές θερμίδες, καθώς έχει πιο γλυκιά γεύση και έτσι χρησιμοποιούμε μικρότερη ποσότητα. Ταυτόχρονα, φέρει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη και άρα έχει μικρότερη επίδραση στο σάκχαρο του αίματος.

Η χρήση μπανάνας (όσο πιο ώριμη τόσο καλύτερα) θα μας δώσει επίσης γλύκα, μοναδική γεύση αλλά και τα θρεπτικά της συστατικά (κάλιο, βιταμίνες, φυτικές ίνες, κ.α.).

Αντικαθιστώντας οποιοδήποτε λάδι, βούτυρο ή μαργαρίνη με εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο έχετε κάνει την καλύτερη επιλογή καθώς συνδυάζετε τα ξακουστά θρεπτικά του συστατικά με ένα πολύ υψηλό σημείο καπνού (περίπου 207°C). Αυτό σημαίνει ότι είναι ανθεκτικό σε υψηλές θερμοκρασίες, διατηρώντας την ποιότητά του.

Τέλος, βιολογικό γάλα και αβγά θα προσθέσουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη που είναι απαραίτητη σε όλες τις ηλικίες.

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κούπα αλεύρι ολικής άλεσης που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κούπα βρώμη αλεσμένη στο μίξερ
  • ½ κούπα εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
  • 1/3 κούπα μέλι
  • ¼ κούπα βιολογικό γάλα
  • 2 βιολογικά αβγά
  • 3 μεσαίες μπανάνες
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • ½ κ.γ. κανέλα
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. βανίλια
  • 1/3 κούπα σταγόνες μαύρης σοκολάτας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
  2. Σε ένα μεσαίο μπολ, ενώνουμε το αλεύρι, τη βρώμη, τη μαγειρική σόδα, την κανέλα και το αλάτι.
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε τα αβγά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το γάλα, το μέλι, και τη βανίλια. Τα χτυπάμε με το μίξερ χειρός για 2 λεπτά.
  4. Προσθέτουμε τις μπανάνες που έχουμε λιώσει με ένα πιρούνι.
  5. Προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι και τις σταγόνες σοκολάτας.
  6. Τοποθετούμε το μείγμα σε λαδωμένη φόρμα για cake.
  7. Ψήνουμε το cake στον φούρνο για περίπου 50-60 λεπτά (ανάλογα με το φούρνο).

Τip: Προαιρετικά ρίχνετε το μισό μείγμα στη φόρμα και στο άλλο μισό προσθέτετε 2 κουτ. σούπας ακατέργαστο κακάο. Εάν χρειαστεί προσθέτετε λίγο νερό ή γάλα. Το αδειάζετε κι αυτό στην φόρμα και κάνοντας σχέδια με ένα μαχαιράκι το ενώνετε με το υπόλοιπο μείγμα.

nutritional info banana cake

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Με την εγγραφή σας στη Frezyland μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη αρθρογραφία προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας, ενώ ταυτόχρονα επιβραβεύεστε με 45 πόντους!

Κάντε και εσείς το σχόλιό σας

γιαμ γιαμ!!!

Αύριο κιόλας

Τέλεια συνταγή!!!!! 👍👍👍

Χρήσιμες συμβουλές και πολύ ωραία συνταγή!

Telio tha to ftiakso