nerves

Ακόμη και η πιο γαλήνια θάλασσα έχεις τις φουρτούνες της. Όσο ευτυχισμένη και αν είναι η οικογενειακή ζωή, πολύ συχνά οι απαιτήσεις  της δημιουργούν ένταση, εκνευρισμό ή ακόμη και θυμό στους γονείς και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Υπάρχει όμως πάντα τρόπος να αποσυμφορηθεί η κατάσταση και να επανέλθει η ηρεμία μεταξύ του ζευγαριού αλλά και όλης της οικογένειας.

Τι προκαλεί νεύρα στους γονείς;

  • Το μεγάλωμα των παιδιών: η πιο σημαντική δουλειά για έναν γονιό! Το να διατηρηθούν όλες οι ισορροπίες μεταξύ δουλειάς, οικογενειακής ζωής, οικιακών εργασιών, δραστηριοτήτων των παιδιών και κοινωνικών υποχρεώσεων είναι από μόνο του δύσκολο task. Όταν τα πράγματα δεν γίνονται σύμφωνα με το πρόγραμμα, είναι εύκολο να χάσει την ψυχραιμία του ένας από τους δύο γονείς.
  • Η ίδια η μεταξύ τους σχέση: όταν υπάρχουν στιγμές που το ζευγάρι δεν συμφωνεί σε μία απόφαση που πρέπει να παρθεί και αφορά την οικογένεια, είναι λογικό να δημιουργούνται εντάσεις. Μπορεί οι αποφάσεις να αφορούν το μεγάλωμα των παιδιών, θέματα πειθαρχίας, τα οικονομικά του σπιτιού κ.λπ.
  • Τα νεύρα των παιδιών: ο εκνευρισμός των παιδιών και η συνεχής γκρίνια τους μπορεί να κουράσουν τους γονείς. Ειδικά δε, αν ξεσπούν τα νεύρα τους στους γονείς απαντώντας π.χ. με αγένεια ή αρνούμενα να κάνουν ό,τι τους ζητούν οι γονείς.
  • Άλλοι παράγοντες: όπως ένα πρόβλημα υγείας, το άγχος της δουλειάς, οικονομικές δυσκολίες, η έλλειψη ύπνου και η έλλειψη προσωπικού χρόνου.

Τρόποι για να εκτονωθεί ο εκνευρισμός

  • Αναγνωρίστε ότι έχετε νεύρα: η παραδοχή είναι το πρώτο βήμα για να φτάσετε στη λύση. Παραδεχτείτε το και στην οικογένεια λέγοντας: «αυτό με νευριάζει, δεν το κρύβω».
  • Απομακρυνθείτε από την κατάσταση: κάντε ένα ζεστό χαλαρωτικό ντους, κλειστείτε σε ένα άλλο δωμάτιο βάζοντας μουσική ή διαβάζοντας περιοδικό, κάντε γυμναστική ή διαλογισμό, βγείτε μια βόλτα, πάρτε τηλέφωνο έναν φίλο/μια φίλη… γενικά κάντε ό,τι μπορεί να σας ηρεμήσει και να σας ευχαριστήσει.
  • Μετρήστε μέχρι το δέκα: πριν μιλήσετε ή αντιδράσετε απέναντι σε όποιον ή ό,τι σας εκνεύρισε, μετρήστε ανάποδα για να μη λειτουργήσετε εν βρασμώ ψυχής και πείτε ή κάνετε κάτι που θα μετανιώσετε μετά.
  • Σκεφτείτε αν άξιζε τον κόπο να νευριάσετε: υπάρχουν σοβαροί και λιγότερ σοβαροί λόγοι, για να εκνευριστεί κανείς. Αναρωτηθείτε, λοιπόν:

-“Γιατί νευρίασα; Υπήρχε όντως σοβαρός λόγος ή μήπως υπερέβαλα;”

-“Χρειάζεται να κάνω κάτι τώρα ή να το αφήσω να μου περάσει;”

-“Πώς θέλω να λήξει αυτή η τεταμένη κατάσταση;.”

  • Χρησιμοποιήστε το «εγώ» αντί το εσύ»: το «εσύ» βγάζει επιθετικότητα ενώ το «εγώ» ενημερώνει για το πώς νιώθετε. Αντί, για παράδειγμα, να πείτε «με νευριάζεις μ’ αυτό που κάνεις» πείτε «νευριάζω όταν κάνεις αυτό γιατί…».
  • Επιστρατεύστε το χιούμορ: σώζει πάντα, ακόμη και από τις πιο δύσκολες καταστάσεις. Διακωμωδήστε αυτό που σας συμβαίνει αποδομώντας το.
  • Κάντε ένα διάλειμμα, αν είναι λάθος ώρα για συγκρούσεις: αν, για παράδειγμα, μόλις γυρίσατε κουρασμένοι από τη δουλειά ίσως δεν είναι η κατάλληλη στιγμή, για να συζητήσετε και να διαπραγματευτείτε θέματα που προκαλούν διαφωνίες γιατί η κούραση θα σας κάνει πιο ευέξαπτους. Μεταθέστε τη συζήτηση για μια στιγμή που θα είστε ξεκούραστοι και ήρεμοι.
  • Ζητήστε συγγνώμη: αν συνειδητοποιήσατε ότι υπερβάλατε και χάσατε την ψυχραιμία σας πληγώνοντας ή προσβάλλοντας τους αγαπημένους σας, αναγνωρίστε το. Έτσι, δίνετε και στα παιδιά το καλό παράδειγμα μαθαίνοντάς τους την πολύτιμη αξία του να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας και να μην τα επαναλαμβάνουμε.
  • Μεταδώστε στα παιδιά το σωστό μήνυμα: δεν χρειάζεται να δείξετε στα παιδιά ότι η μαμά και ο μπαμπάς είναι υπεράνθρωποι που δεν θυμώνουν ποτέ γιατί αυτό δεν ισχύει. Όλοι οι άνθρωποι, μικροί και μεγάλοι, δικαιούνται να νευριάζουν. Το σωστό μήνυμα είναι πως «είναι ΟΚ να νευριάζουμε όλοι μας» αλλά «δεν είναι ΟΚ να ξεσπάμε στους άλλους τα νεύρα μας».

Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, μπορείτε να δώσετε τη λύση στο «Έχω πολλά νεύρα. Πώς να ηρεμήσω;». Σε κάθε περίπτωση, αν νιώθετε πως χρειάζεστε έξτρα καθοδήγηση και συμβουλές, μη διστάσετε να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό, ώστε να μπορέσετε να επαναφέρετε την επικοινωνία, την ηρεμία και την ισορροπία στην οικογένειά σας. Θυμηθείτε! Δεν υπάρχουν τέλειοι γονείς και σύζυγοι. Υπάρχουν μόνο όσοι προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο που μπορούν.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

father and son