little kids playing on laptop

Η χρήση και η ενασχόληση με το διαδίκτυο μπορεί να προσφέρει πολλά καλά στο παιδί, αρκεί να γίνεται με σωστή καθοδήγηση και συμβουλές από τους γονείς. Βέβαια το όριο μεταξύ χρήσης – κατάχρησης είναι πολύ λεπτό. Γι’ αυτό, καλό είναι να μπορούμε να αντιληφθούμε τα σημάδια της κατάχρησης και του εθισμού από νωρίς, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε κατάσταση όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Το κλειδί λοιπόν για να ξεχωρίσουμε την κατάχρηση από την απλή χρήση, είναι να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά και να μη χρησιμοποιούμε την οθόνη ή το διαδίκτυο ως μέσο δημιουργικής απασχόλησης για το παιδί.

Αν λοιπόν αναγνωρίζετε κάποια από τα παρακάτω σημάδια στη συμπεριφορά του παιδιού σας, ίσως χρειαστεί να το ξανασκεφτείτε, πριν αφήσετε το παιδί σας με τις ώρες μπροστά από μια οθόνη υπολογιστή.

1. Έχει την προσοχή σου, αλλά δεν προσέχει.

Είναι συχνό φαινόμενο τα παιδιά που ξοδεύουν αρκετή ώρα μπροστά από τον υπολογιστή να έχουν απόσπαση προσοχής. Η ροή των πληροφοριών στο διαδίκτυο είναι απίστευτα γρήγορη, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να μην μπορεί να αντιληφθεί και να επεξεργαστεί όλα τα δεδομένα. Έτσι, η προσοχή του παιδιού διασπάται συνεχώς, και αυτή η «συνήθεια» δεν παραμένει μόνο στον ψηφιακό κόσμο!

2. Η online παρέα είναι καλύτερη από την offline!

Οι διαπροσωπικές σχέσεις δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Αντιθέτως, θέλουν προσπάθεια και υπομονή, ακόμα και για τα παιδιά. Η πολύωρη χρήση του υπολογιστή και το σερφάρισμα στο διαδίκτυο παρεμποδίζουν τη διαμόρφωση τέτοιων σχέσεων, με αποτέλεσμα το παιδί να δυσκολεύεται τελικά να κοινωνικοποιηθεί και να δημιουργήσει φίλους στο σχολείο ή στις δραστηριότητες του.

 3. Παιχνίδι; Ναι, παιχνίδι είναι ο υπολογιστής!

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

messy play

Τι να πει κανείς για όλη την ποικιλία παιχνιδιών που υπάρχουν στο διαδίκτυο! Η αλήθεια είναι πως οι επιλογές είναι πάρα πολλές και μάλιστα πολλές από αυτές μπορούν να αναπτύξουν δεξιότητες του παιδιού. Αν όμως, παρατηρούμε πως το παιδί παρασύρεται και απορροφάται στον υπολογιστή, πρέπει να το βοηθήσουμε να κατανοήσει πως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να θέτει σε δεύτερο ρόλο τις εξωτερικές ενασχολήσεις και τα «φυσικά» παιχνίδια.

4. Είναι δραστήριο μόνο online!

Οικογενειακή εκδρομή; Παιδικό πάρτι ή βόλτα στο πάρκο; Το παιδί σας είναι μαζί, αλλά είναι απόν; Είναι χαρούμενο μόνο όταν βρίσκεται μπροστά από την οθόνη ή ανυπομονεί να γυρίσει πίσω σε εκείνη; Όλα αυτά είναι ενδείξεις πως το παιδί έχει «κολλήσει» με τον υπολογιστή. Αν μάλιστα υπάρχουν σημάδια απομόνωσης ή αποκοπής όταν δεν υπάρχει κάποια οθόνη στον χώρο, ίσως χρειάζεται να επικοινωνήσετε με έναν ειδικό.

5.  Όταν το τώρα γίνεται τώωωωρα!

Τα παιδιά τείνουν να συναρπάζονται με κάθε τι καινούργιο που γνωρίζουν και ο κόσμος του διαδικτύου, που είναι κυριολεκτικά άπειρος, δεν αποτελεί εξαίρεση. Αν το παιδί σας ξοδεύει πολλή ώρα μπροστά από μια οθόνη και γίνεται αναβλητικό, ξεχνάει ή παραλείπει να κάνει πράγματα που έχετε συζητήσει, εσείς πρέπει να επέμβετε με σκοπό να ελέγξετε τη διαδικτυακή δραστηριότητά του και να θέσετε ένα χρονικό πλαίσιο χρήσης.

Γι’ αυτό, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι γονείς αποτελούν πρότυπο για τα παιδιά, ειδικά όταν μιλάμε για μικρότερες ηλικίες. Τα παιδιά συνήθως μιμούνται συμπεριφορές που βλέπουν στο σπίτι. Οπότε κι οι γονείς είναι αναγκαίο να μην αφιερώνουν πολύ χρόνο μπροστά από μια οθόνη. Επιπλέον, το ιδανικό είναι η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών και διαδικτύου να μη γίνεται μπροστά στα παιδιά. Είναι καθαρά στο χέρι κάθε γονέα να θέσει όρια στη χρήση του διαδικτύου και να εξηγήσει στο παιδί τι μπορεί να προκαλέσει η αλόγιστη χρήση. Αν τα ίδια τα παιδιά συνειδητοποιήσουν τους κινδύνους που κρύβει η κατάχρηση του διαδικτύου, τότε είναι πιο εύκολο και για τα ίδια να θέσουν κάποια όρια στη χρήση του.