Μοιράσου τη δική σου ιστορία για την εγκυμοσύνη, μητρότητα ή πατρότητα και μάζεψε πόντους!

Εισαγωγή στερεών τροφών στη διατροφή του μωρού σας

Λερωμένο μωρό με μακαρόνια

Καροτάκι, κολοκυθάκι, κοτοπουλάκι έχει πια στο πιάτο το μωράκι! Τώρα που έχει περάσει τους 6 μήνες ζωής, θα δοκιμάσει για πρώτη φορά στέρεες τροφές. Όμως αυτό δεν σημαίνει πως θα υποδεχθεί το νέο του μενού με ανοιχτές αγκάλες ή… κουτάλες! Για να βοηθήσετε λοιπόν την μπέμπα ή τον μπέμπη σας να προσαρμοστεί ακόμη πιο εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια στη νέα του διατροφική ρουτίνα, υπάρχουν 5 πράγματα που περνούν απ’ το χέρι σας:

1.To εύκολο κομμάτι…

… κρύβεται στο δύσκολο κομμάτι! Ένας απλός τρόπος να εξοικειωθεί το μωράκι σας με τις στέρεες τροφές είναι να χτυπάτε στο μπλέντερ τα υλικά της κρέμας του για λιγότερη ώρα, ώστε να μείνουν μέσα και λίγο μεγαλύτερα κομμάτια φαγητού, εφόσον το παιδί μπορεί να μασήσει στέρεη τροφή. Έτσι, το αγγελούδι σας και θα δοκιμάσει διαφορετικές υφές και θα μάθει να μασάει καλύτερα, αντί απλώς να καταπίνει τη λεία κρέμα.

2.Η «γέφυρα» του πουρέ

Πριν περάσετε απότομα στις στέρεες τροφές, καλό είναι να αρχίσετε λιώνοντας το φαγητό μ’ ένα πιρούνι. Έτσι, θα έχετε το ενδιάμεσο στάδιο: ούτε εντελώς αλεσμένο φαγητό, ούτε μεγάλα κομμάτια δύσκολα στο μάσημα. Μετά τη φάση του συμπαγούς πουρέ που το μωράκι θα έχει συνηθίσει λιγάκι την ιδέα της «μάζας» στη τροφή, μπορείτε να βάλετε στο baby μενού το κοτόπουλο, τα καρότα, κ.λπ. που είναι ούτως ή άλλως στο δικό σας μενού. Μόνο, προσοχή! Βεβαιωθείτε ότι το φαγητό δεν περιέχει πρόσθετο αλάτι ή οτιδήποτε θα μπορούσε να βλάψει το πεπτικό σύστημα του μωρού.

3.Ποικιλία

Ποικιλία ίσον ευκολία! Πώς θα δεχτεί το μωρό το νέο του φαγητό χωρίς γκρίνια, αν δεν το γνωρίσει πρώτα απ’ όλες τις πλευρές του; Δώστε του να δοκιμάσει διαφορετικές γεύσεις και υφές σε διαφορετικές θερμοκρασίες, ώστε να ενεργοποιήσετε τους γευστικούς του κάλυκες. Τη μία λίγο κοτόπουλο, την άλλη λίγο τυρί. Μια φορά τραγανό μηλαράκι, την άλλη μαλακή μπανανούλα.

4.Ακόμα και χωρίς κουτάλι

Στα μικρά παιδιά αρέσει να τρώνε με τα χέρια. Κομμάτια φρούτων και στικάκια λαχανικών είναι το καλύτερό τους και τα βοηθά να εξερευνήσουν την τροφή δια της αφής. Βεβαιωνόμαστε όμως ότι η τροφή είναι μαλακή, ώστε να μπορεί το παιδί να τη μασήσει χωρίς κίνδυνο πνιγμού και δεν το αφήνουμε ποτέ να τραφεί χωρίς επίβλεψη.

5.Ασφαλείς και υγιεινές επιλογές

Υπάρχουν και τροφές που χρειάζεται να αποφεύγετε μέχρι να μεγαλώσει λίγο το μωράκι. Γενικά συνιστάται η κατανάλωση σπιτικών τροφών σωστά προετοιμασμένων με φρέσκα και υγιεινά υλικά και αποφεύγονται:

  • Ολόκληροι ξηροί καρποί ή ολόκληρα φρούτα
  • Μέλι**
  • Αλάτι και τρόφιμα που το περιέχουν
  • Ζάχαρη και τρόφιμα που την περιέχουν (προσέχουμε τις ετικέτες στα τρόφιμα που μπορεί να διαθέτουν ένδειξη κατάλληλη για βρέφη για βρέφη, αλλά να περιέχουν σημαντικές ποσότητες προστιθέμενης ζάχαρης)
  • Συσκευασμένοι χυμοί φρούτων
  • Αναψυκτικά
  • Τσάι και άλλα αφεψήματα

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

BABY BATH

Πώς μου δείχνει το παιδί ότι είναι έτοιμο για το νέο του διατροφικό μενού;  

Ο παιδίατρός μας είναι ο αρμόδιος να μας κατευθύνει στο διατροφικό ορόσημο του παιδιού, ανάλογα με τη νευρολογική, κινητική κ.λπ, αναπτυξιακή του βαθμίδα. Σε γενικές γραμμές, θεωρούμε ότι ένα μωρό είναι έτοιμο να πιάσει το κουτάλι όταν:

 

  • Μπορεί να καθίσει και να στηρίζει καλά το κεφάλι του
  • Ανοίγει το στόμα του για να δεχτεί την τροφή
  • Δέχεται στο στόμα του το κουτάλι και δεν το απωθεί με τη γλώσσα
  • Καταπίνει την τροφή χωρίς να πνίγεται

 

Και αν το μωρό μου δεν θέλει να δεχτεί την εισαγωγή στερεών τροφών;

Σημεία που χρειάζεται να προσέχουμε

  • Δεν πιέζουμε το μωρό να δεχτεί την τροφή αν δείχνει αποστροφή, κλαίει η διαμαρτύρεται. Συνεχίζουμε με γεύμα γάλακτος και ξανα επιχειρούμε να προσφέρουμε την τροφή μετά από κάποιες μέρες.
  • Μπορεί να χρειαστούν ακόμα και 10 προσπάθειες, μέχρι να δεχτεί το μωρό μια συγκεκριμένη τροφή.
  • Δεν πιέζουμε το μωρό να καταναλώσει συγκεκριμένη ποσότητα. Λαμβάνουμε υπόψη τον κορεσμό του.
  • Δεν αποκλείουμε να μην αρέσει στο μωρό η γεύση μιας συγκεκριμένης τροφής, όπως σε εμάς, τους ενήλικες.

 

Συμβουλευόμαστε πάντα τον παιδίατρό μας και καλωσορίζουμε τη νέα εποχή σίτισης του μωρού μας με υπομονή, μεθοδικότητα και ενθουσιασμό που θα μεταδώσουμε στο μωρό.

 

*Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τους επίσημους παιδιατρικούς φορείς , όλα τα βρέφη θα πρέπει να θηλάζουν αποκλειστικά για τους πρώτους 6 μήνες ζωής, ώστε να επιτευχθεί η βέλτιστη ανάπτυξη και υγεία τους.

**Αντενδείκνυται η κατανάλωση μελιού έως την ηλικία των 12 μηνών (Εθνικός Διατροφικός Οδηγός).

meet the frezyparents
Meet The Frezyparents

Μοιραστείτε την ιστορία σας στο Share Your Story και διεκδικήστε την ευκαιρία να γίνει αφιέρωμα στην ενότητα Meet the Frezyparents!
Μάθετε περισσότερα.

Κάντε και εσείς το σχόλιό σας

Χρήσιμο άρθρο!!

Ειδικά στην αρχή οι εκφράσεις που κάνουν είναι μοναδικές..!

Το να τρώει και με τα χέρια ορισμένες τροφές είναι πολύ ώραιος τρόπος για να δει το παιδί τη διαδικασία του φαγήτου σαν κάτι ευχάριστο!

Αύριο αρχίζουμε εμείς!❤️


Συνολικός αριθμών σχολίων:15

Χρήσιμο άρθρο μιας και στη πρώτη μου κόρη ξεκίνησα απευθείας με τελείως λιωμένη τρώγω στο μούλτι, αυτή τη φορά θα ξεκινήσω λιώνοντας με πιρούνι.

Πολύ χρήσιμο άρθρο! Ευχαριστούμε πολύ!

Το πρόβλημα με τα χεράκια είναι ότι πολλές φορές τα πετάνε όλα κάτω.

Χρήσιμο άρθρο

Καλημέρα …εμείς ήμαστε στην φάση της κρέμας και δεν μου τρώει ιδιαίτερα την φρούτο κρέμα …τι να κάνω ???

Ανυπομονώ να ξεκινήσουμε!!

?????

Προς το παρών η εισαγωγή στα λαχανικά πάει φίνα ❤️

Σας ευχαριστώ πολύ για το άρθρο μου είναι χρήσιμο σαν νέα μανούλα .τώρα που μπαίνουμε 6 μηνών είναι ότι πρέπει!!!!

Χρήσιμο άρθρο για τις νέες μανούλες. Ωραία η ιδέα με τις διαφορετικές υφές και θερμοκρασίες στα φαγητά του μωρού.

Ανυπομονώ να ξεκινήσουμε!! Πολύ χρήσιμο το άρθρο σας!

NEW
Webinar

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Με την εγγραφή σας στη Frezyland μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη αρθρογραφία προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας, ενώ ταυτόχρονα επιβραβεύεστε με 45 πόντους!