Μοιράσου τη δική σου ιστορία για την εγκυμοσύνη, μητρότητα ή πατρότητα και μάζεψε πόντους!

Baby Led Weaning: Όταν το μωρό σας τρώει μόνο του

Τέλος τα κουτάλια, τέλος και ο πουρές. Αυτή είναι η φιλοσοφία του Baby-led Weaning, της εναλλακτικής μεθόδου εισαγωγής του μωρού στις στέρεες τροφές που ξεκίνησε από τις Η.Π.Α. και αγαπήθηκε πολύ από τις μαμάδες όλου του κόσμου. Τι είναι όμως το Baby-led Weaning πώς ωφελεί την ανάπτυξη του μωρού;

Το αυτοτάισμα του μωρού

Όταν ένα βρέφος φτάσει στην ηλικία των 6 μηνών, αρχίζουν σταδιακά να μπαίνουν στο μενού του οι στέρεες τροφές. Συνήθως η μαμά ξεκινά το νέο βρεφικό διατροφολόγιο με φρούτα όπως μήλο, αχλάδι, μπανάνα, λαχανικά όπως κολοκυθάκι, καρότο και πατάτα αλλά και κρέας όπως μοσχάρι και κοτόπουλο. Πολτοποιεί στο μπλέντερ αυτές τις τροφές, ώστε να γίνουν πουρές και να μπορεί να τις καταναλώσει το μωράκι που βγάζει τώρα τα πρώτα του δόντια και βέβαια, επιλέγει η ίδια το καθημερινό μενού του μπέμπη ή της μπέμπας. Στο Baby Led Weaning, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Εδώ, δεν χρησιμοποιούνται πλέον κουτάλια και πολτοποιημένες τροφές και το βρέφος τρώει με το χέρι του από κομμάτι φαγητού κατάλληλο για την ηλικία του, δοκιμάζοντάς μόνο του, όση ποσότητα θέλει από όποια τροφή θέλει, χωρίς να δέχεται «αμάσητα» ό,τι του δίνουν.

Δηλαδή τέρμα το μπλέντερ;

Η μέθοδος Βaby Led Weaning αντιτίθεται στην κατανάλωση λιωμένης τροφής και ενθαρρύνει το «finger food», δηλαδή τα ωμά ή μαγειρεμένα τρόφιμα κομμένα σε μικρά κομμάτια. Η μαμά απλώς τα επιλέγει, τα μαγειρεύει και τα κόβει σε κομμάτια και αφήνει το μωρό να επιλέξει με ποια σειρά, σε τι συνδυασμό και σε τι ποσότητα θα τα καταναλώσει.

Τι κερδίζει το μωρό;

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

baby eating

Δεδομένου πως μιλάμε για μία σύγχρονη μέθοδο, μέχρι στιγμής έχουν υπάρξει λίγες επιστημονικά τεκμηριωμένες μελέτες για το Βaby Led Weaning, που όμως αποκαλύπτουν οφέλη. Συγκεκριμένα, δείχνουν πως τα βρέφη:

 • Εξερευνούν διαφορετικές υφές, μυρωδιές, γεύσεις, χρώματα, μεγέθη πιο έντονα απ’ ότι θα τις ανακάλυπταν με την πολτοποιημένη τροφής και κουτάλι.
 • Μαθαίνουν να κινούν επιδέξια τα χέρια τους και να συντονίζουν μάτια-χέρια
 • Αυξάνεται η αίσθηση σιγουριά και ανεξαρτησίας τους
 • Μαθαίνουν να μασούν την τροφή τους
 • Έχουν λιγότερες πιθανότητες να είναι δύσκολα στο φαγητό αργότερα, εφόσον εξαρχής εκτέθηκαν σε μεγαλύτερη ποικιλία γεύσεων και ερεθισμάτων
 • Ίσως έχουν και λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης παχυσαρκίας μελλοντικά αφού μαθαίνουν να ρυθμίζουν την πρόσληψη τροφής σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες τους, την πείνα και τον κορεσμό τους
 • Απαλλάσσουν τις μαμάδες από το χρονοβόρο άλεσμα των γευμάτων

Δεν είναι επικίνδυνο το να τρώει το μωρό κομμάτια φαγητού;

Ο κίνδυνος πνιγμού για ένα βρέφος υπάρχει ακόμη και αν σιτίζεται με πολτοποιημένες τροφές. Όμως αν το μωρό είναι έτοιμο ψυχοκινητικά να περάσει στο στάδιο της στέρεας τροφής, ο κίνδυνος είναι ελάχιστος. Έρευνες που πραγματοποιήθηκαν για το Baby Led Weaning, έδειξαν πως δεν υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος πνιγμού στα μωρά που τρέφονται με Βaby Led Weaning από τα μωρά που τρέφονται με αλεσμένα γεύματα.
Οι μελέτες όμως δεν αρκούν. Για να μειωθούν οι κίνδυνοι, επιβάλλεται να πάρουν οι γονείς όλα τα απαραίτητα μέτρα:

 • Να αποφεύγουν φαγητά που ενέχουν κίνδυνο πνιγμού.
 • Να επιβλέπουν πάντα το παιδί την ώρα που τρώει.
 • Να βεβαιώνονται πως το παιδί τρώει ενώ κάθεται στο ειδικό καρεκλάκι φαγητού με την πλάτη του σε όρθια θέση.
 • Να προσφέρουν, ιδιαίτερα τους πρώτους δύο μήνες, φαγητά με κατάλληλη υφή.

Σε κάθε περίπτωση, πριν αποφασίσετε να ακολουθήσετε το Βaby Led Weaning, πρέπει να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας ή/και κάποιον διαιτολόγο εξειδικευμένο στην παιδική διατροφή, για να βεβαιωθείτε αφενός ότι δεν συντρέχουν απαγορευτικοί λόγοι, αφετέρου ότι αυτή η μέθοδος διατροφής δεν θα εμποδίσει το μωρό σας να λάβει όλα τα απαραίτητα για την ανάπτυξή του θρεπτικά συστατικά.

Αφήστε τη νέα μόδα του Βaby Led Weaning να γίνει τροφή για σκέψη και… καλά μωρο- ταΐσματα!

FREZYLAC

Προβλέποντας και σχεδιάζοντας το μέλλον!

Γνωρίστε την ολοκληρωμένη σειρά βρεφικής διατροφής που εξασφαλίζει στο βρέφος γερή ανάπτυξη και θέτει τις βάσεις για τη μελλοντική του υγεία, πατώντας εδώ.

Κάντε και εσείς το σχόλιό σας

Χρήσιμο άρθρο!!

Μια μέθοδος για γερό στομάχι.. (εννοώ για τον γονέας που έχει την επίβλεψη) αλλά στο τέλος η επιτυχια είναι μεγάλη..

Είμαι υπέρ, έχω δει παιδάκια να το κάνουν, παρ’όλα αυτά το φοβήθηκα από την αρχή!
Με το που είδα όμως το παιδί να θέλει από μόνο του να πιάσει την τροφή, το ξεκίνησα δειλά- δειλά και από τον χρόνο τρώει μόνη της με κουτάλι και πηρούνι! Βολικότατο..!

Εμείς τωρα τον άλλο μήνα ξεκιναμε τροφες…. Τρεμω λιγο αλλα θα το δοκιμασω….


Συνολικός αριθμών σχολίων:11

Θα το δοκιμάσω όταν ξεκινήσουμε τροφές και θα σας πω εντυπώσεις..

Θα το δοκιμάσω σίγουρα μέσα στις επόμενες μέρες. Σας ευχαριστούμε πολύ!!!

Το διάβασα την κατάλληλη στιγμή! Έχουμε κάνει εισαγωγή στερεών τροφών κ νιώθω ότι μου δείχνει ότι θέλει να φάει μόνος του! Θα προσπαθήσουμε την συγκεκριμένη μέθοδο μήπως του αρέσει περισσότερο!

Νομίζω δειλά δειλά θα το δοκιμάσω….

Ενδιαφέρον, θα το προσπαθήσουμε και εμείς σε λίγο καιρό!!

Όταν ερθει η ωρα θα το δοκιμασουμε κ εμεις σιγουρα

Ενδιαφέρον άρθρο!

NEW
Webinar

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Με την εγγραφή σας στη Frezyland μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη αρθρογραφία προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας, ενώ ταυτόχρονα επιβραβεύεστε με 45 πόντους!