Πόσες από τις παρακάτω ενδιαφέρουσες πληροφορίες ξέρατε για τα νεογέννητα μωράκια;  Ανακαλύψτε το διαβάζοντας παρακάτω και… συγχαρητήρια α) αν τα γνωρίζατε όλα ή β) που μόλις εμπλουτίσατε τις baby γνώσεις σας!

 

Τα νεογέννητα μωρά…

…έρχονται στον κόσμο με… αλλόκοτη όψη

Θυμάστε τα στρουμπουλά μωράκια με τα ροδαλά μάγουλα, το καλοσχηματισμένο προσωπάκι και το μεταξένιο δερματάκι που βλέπετε να γεννιούνται στις ταινίες και τις τηλεοπτικές σειρές; Είναι πανέμορφα. Όμως δεν είναι νεογέννητα! Στην πραγματικότητα, όταν ένα μωρό έρχεται στον κόσμο, έχει μια όχι και τόσο χαριτωμένη όψη: η συμπίεση που υφίσταται το σώμα του στο ταξίδι του προς τη «μεγάλη έξοδο» κάνει το πρόσωπό του να φαίνεται ζαρωμένο και το κεφάλι του μάλλον κωνικό παρά στρογγυλό (τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική έχουν συνήθως πιο στρογγυλό κεφάλι). Επιπλέον, το προσωπάκι του είναι πρησμένο, εικόνα που βέβαια υποχωρεί τις επόμενες μέρες και το δερματάκι του είναι καλυμμένο από αίμα και σμήγμα. Τέλος, το δέρμα του ξεφλουδίζει είτε από την πρώτη μέρα είτε αργότερα ενώ συχνά εμφανίζει και χνούδι, σε διάφορα σημεία του σώματος, το οποίο συνήθως πέφτει λίγες εβδομάδες μετά τον τοκετό.

…χαμογελούν αλλά δεν χαμογελούν

Με άλλα λόγια δεν δείχνουν συνειδητά την ευχαρίστησή τους απέναντι σε κάποιο ερέθισμα. Αυτό που μοιάζει με χαμόγελο (και παρατηρείται κυρίως όταν κοιμούνται) είναι στην πραγματικότητα μια αντανακλαστική κίνηση των μυών. Το αληθινό χαμόγελο του μωρού, που οι ειδικοί ονομάζουν «κοινωνικό χαμόγελο», έρχεται γύρω στην 6η με 8η εβδομάδα της ζωής του.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

BABY BATH

…κλαίνε χωρίς δάκρυα

Γι’ αυτό έχουν 100% στεγνό προσωπάκι μετά! Αυτό συμβαίνει γιατί τα νεογέννητα έχουν μικρή παραγωγή δακρύων που αυξάνεται με το πέρασμα των ημερών, ώστε να κυλήσει πια στα μάγουλα μεγάλος όγκος δακρύων που σχετίζονται με συναισθήματα.

…δεν έχουν τα ίδια οστά με έναν ενήλικα

Για την ακρίβεια, τα οστά του μωρού διαφέρουν από αυτά των μεγάλων και ως προς στον αριθμό και ως προς τη σύσταση. Το σκελετικό του σύστημα

αναπτύσσεται διαρκώς μέχρι την ενηλικίωση.

Τελικά, τα νεογέννητα μωράκια δεν είναι μόνο αξιαγάπητα αλλά και γεμάτα εκπλήξεις!