pregnant works

3+1  τρόποι να συνδυαστούν με μεγαλύτερη ευκολία

 

Μια έγκυος «εργάζεται ήδη σκληρά» για να διατηρήσει τις σωματικές της αντοχές στη διάρκεια της εγκυμοσύνης – ειδικά στο πρώτο τρίμηνο με τις ζαλάδες, τη ναυτία και την τάση υπνηλίας και αλλά και στο τελευταίο με την αύξηση βάρους που δυσκολεύει την κίνηση. Όταν όμως η μέλλουσα μαμά εργάζεται και… κυριολεκτικά, τα πράγματα δυσκολεύουν λίγο παραπάνω. Ακολουθούν 4 πρακτικές συμβουλές, για να κυλήσουν οι μέρες εγκυμοσύνης στη δουλειά όσο το δυνατόν πιο ομαλά, stress free και παραγωγικά.

 

  1. «Χτίστε» σταδιακά την to do list: από τη στιγμή της ανακοίνωσης της εγκυμοσύνης στον εργοδότη έως τη στιγμή που ξεκινά η άδεια μητρότητας, συνήθως υπάρχει ένα εύλογο   χρονικό διάστημα (αν μιλάμε για μία φυσιολογικά εξελισσόμενη εγκυμοσύνη που επιτρέπει την εργασία). Αυτή όμως η χρονική  ελευθερία μπορεί να είναι «παγίδα», αφού τελικά, συσσωρεύονται για την τελευταία στιγμή όλες οι εκκρεμότητες της λίστας που μπορεί να αγχώσουν την εργαζόμενη και μέλλουσα μαμά. Για να αποφευχθεί το στρες του στο «παρά πέντε», μπορείτε να προγραμματίσετε τις δουλειές σας έγκαιρα: ξεκινήστε (με το που ανακοινώνετε την εγκυμοσύνη σας) να σημειώνετε όλες τις δουλειές που χρειάζεται να γίνουν, ιεραρχήστε τες και σκεφτείτε ποιες μπορούν να υλοποιηθούν πιο γρήγορα. Αν  αναλάβει να υλοποιήσει ένα μέρος τους κάποιος συνάδελφος όσο θα λείπετε, τότε ίσως είναι ωφέλιμο να ξεκινήσετε άμεσα να του «παραδίδετε     προσωρινά το χαρτοφυλάκιό σας» και να τον ενημερώνετε σχετικά.
  2. Επικεντρωθείτε σε πρακτικές λεπτομέρειες μεγάλης σημασίας. Αν για παράδειγμα, υπάρχει η δυνατότητα τηλεργασίας και video calls, πιθανότατα είναι η ιδανική επιλογή για μία εργαζόμενη μέλλουσα μαμά. Επίσης, αν οδηγείτε, θα εξυπηρετούσε να έχετε μία θέση πάρκινγκ σε όσο το δυνατόν πιο κοντινή απόσταση στην εργασία σας ή ακόμα και το να τροποποιήσετε το ωράριό σας, ώστε να αποφύγετε την κίνηση στους δρόμους τις ώρες αιχμής. Όλα αυτά φυσικά πάντα σε συνεργασία με τον εργοδότη σας και στο πλαίσιο του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου.
  3. Σκεφτείτε εκ των προτέρων πώς θα αντιδράσετε σε πιο «δύσκολες» ή άβολες καταστάσεις. Θυμηθείτε πως σε ένα εργασιακό περιβάλλον με πολλές διαφορετικές προσωπικότητες εργαζομένων και με διαφορετικές επαγγελματικές βαθμίδες, δεν υπάρχει ένας κοινός τρόπος αντίδρασης, ακόμα και απέναντι σε ρεαλιστικά χαρμόσυνα νέα, όπως αυτά μιας εγκυμοσύνης. Αν, πιστεύετε πως κάποιοι δεν θα εκλάβουν θετικά την ανακοίνωσή σας (π.χ. ο προϊστάμενος ή ο εργοδότης θεωρώντας πως θα μείνει «πίσω η δουλειά» ή συνάδελφοι με αισθήματα ζήλιας), τότε μπορείτε να προετοιμάσετε τις απαντήσεις και τα επιχειρήματά σας από τώρα, για να αποφύγετε το άβολο της στιγμής, όταν έρθει εκείνη η ώρα.
  4. Διατηρήστε νοοτροπία επαγγελματικής επιτυχίας. Πιστέψτε το: εγκυμοσύνη και κορυφαίες επαγγελματικές επιδόσεις μπορούν να συνδυαστούν. Μη φοβάστε πως οι συνάδελφοί σας δεν θα πάρουν στα σοβαρά τη δουλειά σας επειδή είστε έγκυος, ειδικά αν έχετε ήδη «δώσει τα διαπιστευτήριά σας». Η εγκυμοσύνη είναι μεν μία μεγάλη αλλαγή αλλά δεν σας εμποδίζει να διαπρέψετε στην εργασία σας. Πολλές γυναίκες έχουν καταφέρει να διακριθούν στον επαγγελματικό στίβο την απαιτητική περίοδο της κύησης. Μπορεί -ανάλογα βέβαια και με την εξέλιξη της εγκυμοσύνης σας- να δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε στην εργασία σας κάποιες στιγμές, αλλά, από την άλλη, αυτήν την περίοδο, θα μπορέσετε να εστιάσετε στα σημαντικά και να βάλετε προτεραιότητες. Και η ουσία πάντα μετράει!

 

Όσο δύσκολο και αν φαντάζει το να συνδυάσετε εγκυμοσύνη και δουλειά, θυμηθείτε πως με τον κατάλληλο προγραμματισμό και ένα υποστηρικτικό δίκτυο βοήθειας, οι μέρες στην εργασία μέχρι τον τοκετό σας, μπορούν να κυλήσουν πιο εύκολα απ’ όσο πιστεύετε. Οι εκατομμύρια γυναίκες πριν από εσάς που το κατάφεραν επιτυχώς, είναι η καλύτερη απόδειξη πως όλα γίνονται! Καλή δουλειά και… με το καλό!

 

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

Infant eating with spoon