father hugs his baby and his wife after birth

Μπορεί η μέλλουσα μαμά να είναι η «μεγάλη πρωταγωνίστρια» του τοκετού όμως ας μην ξεχνάμε ότι η στιγμή αυτή είναι εξίσου σπουδαία και για τον μπαμπά. Για να προετοιμαστεί ακόμα καλύτερα για τη μεγάλη στιγμή της γέννησης του παιδιού/των παιδιών του και να στηρίξει τη σύντροφό του ακόμα πιο αποτελεσματικά, ακολουθούν χρήσιμες συμβουλές από τους ειδικούς:

Η Δρ. Anne Whitworth της Mount Royal Medical Clinic, συμβουλεύει τους μέλλοντες μπαμπάδες την ώρα του τοκετού:

-να είναι υποστηρικτικοί σε ό,τι ζητήσει η μέλλουσα μαμά: με την ήρεμη παρουσία τους και τη γλυκιά φωνή τους μπορούν να την καθησυχάσουν, αν έχει αγωνία, να την ενθαρρύνουν και να μεταφέρουν τις επιθυμίες και τις ερωτήσεις της στον μαιευτήρα και τη μαία της. Αν είστε dad-to-be, θυμηθείτε ότι τη στιγμή εκείνη η σύντροφός σας μπορεί να μην είναι σε θέση να ζητήσει με σαφήνεια αυτό που θέλει. Αν υπάρχει κάποιος ιατρικός όρος που δεν ξέρετε τι σημαίνει, μη διστάσετε να ρωτήσετε το προσωπικό του μαιευτηρίου.

– να της προσφέρουν αντιπερισπασμούς: μουσική στο κινητό, μασάζ στην πλάτη, οτιδήποτε μπορεί να της αποσπάσει την προσοχή όσο οι συσπάσεις και οι πόνοι εντείνονται, θα την ανακουφίσει.

-να μην παίρνουν τίποτα προσωπικά: η κούραση, το άγχος, ο πόνος, η αγωνία, μπορεί να κάνουν τη μέλλουσα μαμά λίγο πιο ευερέθιστη την ώρα του τοκετού. «Διασκεδάστε» τη στιγμή επιστρατεύοντας το χιούμορ σας και όλα θα πάνε καλά.

– να καταγράψουν τις στιγμές: όταν έρθει το μωράκι σας στον κόσμο, θα είναι τόσο πολλές και έντονες οι νέες πρωτόγνωρες στιγμές με το νέο μέλος της οικογένειας που δεν θα θυμάστε τα πάντα από το «λίγο πριν». Γι’ αυτό, απαθανατίστε όσο πιο πολλά στιγμιότυπα μπορείτε σε φωτογραφίες και βίντεο. Πάντα όμως αφού βεβαιωθείτε πως συμφωνεί η μέλλουσα μαμά να αποτυπώσετε τις στιγμές αυτές που μπορεί να είναι κάπως άβολες για εκείνη.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

Infant eating with spoon

 

Πρακτικές συμβουλές προετοιμασίας:  

-Φορέστε κάτι άνετο. Ο τοκετός μπορεί να έχει από μικρή έως μεγάλη διάρκεια. Αν φορέσετε κοντομάνικο, έχετε μαζί καλού-κακού και μία μακρυμάνικη μπλούζα. Οι γυναίκες κατά τον τοκετό συχνά ζεσταίνονται εύκολα και προτιμούν μία χαμηλότερη θερμοκρασία στον χώρο.

-Προσέξτε τα θέματα προσωπικής υγιεινής: αν φύγετε εσπευσμένα για το μαιευτήριο και δεν προλάβετε να κάνετε ντους, να πλύνετε δόντια κ.λπ. πάρτε μαζί σας καραμέλες για φρέσκια αναπνοή και αποσμητικό. Την ώρα του τοκετού οι γυναίκες είναι συχνά πιο ευαίσθητες στις οσμές.

-Μην υποτιμάτε την αξία του να «κρατήσετε δυνάμεις»: δεν θα βοηθήσετε κανέναν αν είστε νηστικός και αδύναμος σε περίπτωση που ο τοκετός διαρκέσει πολλές ώρες. Πάρτε μαζί σας ή προμηθευτείτε από το κυλικείο του μαιευτηρίου σνακ που θα σας χορτάσουν και θα σας δώσουν ενέργεια.

Θυμηθείτε! Όσο πιο καλή η προετοιμασία τόσο πιο πολλή η ψυχραιμία για τον μέλλοντα μπαμπά την κρίσιμη ώρα του τοκετού. Το σίγουρο είναι πως η γέννηση του μωρού σας θα είναι μία μεγαλειώδης στιγμή της ζωής σας. Με το καλό!