sleeping baby

Ο ύπνος αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της σωστής ψυχοσωματικής ανάπτυξης των παιδιών. Ως ταχέως αναπτυσσόμενοι οργανισμοί τα βρέφη έχουν ιδιαίτερη ανάγκη από αρκετές ώρες ύπνου μέσα στο εικοσιτετράωρο προκειμένου να εξασφαλίσουν σωστή εγκεφαλική λειτουργία αλλά και σωστή σωματική ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τις συστάσεις της Αμερικανικής Παιδιατρικής Εταιρείας και της Εταιρείας Μελέτης Ύπνου των Η.Π.Α., τα νεογέννητα χρειάζονται 14-17 ώρες ύπνου το εικοσιτετράωρο για τους πρώτους τρεις μήνες. Για τα βρέφη ηλικίας 4-11 μηνών συνιστώνται 12-15 ώρες ύπνου την ημέρα.

Οι ώρες αυτές περιλαμβάνουν τόσο τον ύπνο κατά τη διάρκεια της νύχτας όσο και τους ημερήσιους σταθμούς ύπνου. Ειδικά στη νεογνική ηλικία οι εναλλαγές που εμφανίζονται στο πρόγραμμα των μωρών είναι αναμενόμενες και δεν συνιστούν λόγο ανησυχίας.

Μετά την έξοδό του από το Μαιευτήριο, το νεογέννητο κοιμάται περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας παρά τη νύχτα. Ο ύπνος μπορεί να διακοπεί από κωλικούς ή περιβαλλοντικούς παράγοντες. Στην ηλικία αυτή δεν προτείνεται συγκεκριμένη φόρμουλα για τον ύπνο. Αξίζει να αναφερθεί ότι η άνοδος της χολερυθρίνης στο αίμα του μωρού συνιστά ευοδωτικό παράγοντα για την υπνηλία που βλέπουμε στα νεογέννητα που παρουσιάζουν ίκτερο.

Τα βρέφη 4-11 μηνών πρέπει να κοιμούνται περίπου 12 ώρες το 24ωρο. Ο ύπνος αυτός κυρίως κατανέμεται το βράδυ. Κατά τη διάρκεια της ημέρας τα μωρά μπορούν να κοιμούνται 3-4 ώρες.

Τα πρόωρα κοιμούνται πολύ περισσότερο και μπορεί το 90% της ημέρας τους να καταλαμβάνεται από ύπνο. Περίπου στο χρόνο προσεγγίζουν το μοντέλο ύπνου των τελειόμηνων βρεφών. Μέχρι τότε, συνήθως κοιμούνται ακατάστατα, χωρίς να πέφτουν σε βαθύ ύπνο.

Σε σχέση με αυτά που γνωρίζουμε για τους ενήλικες, διαπιστώνουμε ότι τα μωρά έχουν ανάγκη εμφανώς περισσότερου ύπνου. Αυτό συμβαίνει για να ενισχύσει τις λειτουργίες του αναπτυσσόμενου εγκεφάλου, μέσω νευρωνικών συνδέσεων. Φανταστείτε τον εγκέφαλό μας σαν έναν υπολογιστή. Ο ύπνος τακτοποιεί τη συνδεσμολογία των διαφόρων τμημάτων του. Ο ύπνος επίσης τακτοποιεί στη μνήμη τις διάφορες πληροφορίες και αυτό γίνεται ιδιαίτερα μέσω των σύντομων ημερήσιων διαστημάτων που το παιδί κοιμάται. Αλλά και η σωματική ανάπτυξη ωφελείται καθώς κατά τη διάρκεια της νύχτας εκκρίνονται διάφορες ουσίες που την βοηθούν.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

baby gymnastics

Ένα ερώτημα που απασχολεί κάθε νέο γονέα αποτελεί το:

Πότε το μωρό θα κοιμηθεί όλη τη νύχτα;

Γενικά, οι μελέτες δείχνουν ότι το μέσο παιδί κοιμάται συνεχόμενα όλο το βράδυ για 6-8 ώρες περί την ηλικία των έξι μηνών. Ωστόσο, ένα σημαντικό ποσοστό των παιδιών που φτάνει και το 57% στους εξι μήνες ή το 43,4% στο έτος δεν κοιμούνται συνεχώς κατά τη διάρκεια της νύχτας!

Επηρεάζει αυτό την ανάπτυξη; Οι ειδικοί αποφαίνονται πως δεν υπάρχει αρνητική επίπτωση στην ανάπτυξη του παιδιού, φτάνει να συμπληρώνει τις απαιτούμενες για την ηλικία του ώρες μέσα στο εικοσιτετράωρο.

Πολλά έχουν ειπωθεί για τη σχέση ταΐσματος και ύπνου, προκαλώντας όχι σπάνια εντάσεις στην οικογένεια. Αν και αρχικά, τα βρέφη που θηλάζουν ξυπνούν δυο φορές μέσα στη νύχτα για φαγητό, μελέτες δείχνουν ότι δεν είναι ο τρόπος ταΐσματος που έχει να κάνει με το βραδυνό ξύπνημα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Αμερικάνικη Παιδιατρική Εταιρεία συνιστούν έξι μήνες αποκλειστικού θηλασμού. Αυτό δεν απαγορεύει την εισαγωγή στερεών μετά τους τέσσερις μήνες, πάντα σε συνεννόηση με τον/την παιδίατρο.

Εξαιρώντας τα πρόωρα,  και τα μωρά για τα οποία υπάρχει οργανικός λόγος (όπως ίκτερος, χαμηλό βάρος γέννησης και υπογλυκαιμία), δεν πρέπει να διακόπτουμε τον ύπνο των υγιών βρεφών στο δίωρο τη νύχτα. Αντίστοιχα, δεν ανταποκρινόμαστε με παροχή τροφής σε κάθε νυχτερινό ξύπνημα των μωρών.

Η εξασφάλιση ηρεμίας, καθαρού και ευχάριστου περιβάλλοντος όπως και η καθιέρωση μιας ιεροτελεστίας ύπνου, είναι αποδεδειγμένο ότι βοηθούν στην καλή ποιότητά του.

Αντίθετα, ο εκνευρισμός και η υπερβολική ανησυχία των γονέων αντανακλούν στην εν γένει ηρεμία του βρέφους.  Η αντανάκλαση αυτή χωρίς λόγια, διαπερνά σε όλο το φάσμα της καθημερινής του ρουτίνας.

  1. Camerota, M., Tully, K. P., Grimes, M., Gueron-Sela, N., & Propper, C. B. (2018). Assessment of infant sleep: how well do multiple methods compare?. Sleep, 41(10), zsy146.https://doi.org/10.1093/sleep/zsy146
  2. Hirshkowitz, M., Whiton, K., Albert, S. M., Alessi, C., Bruni, O., DonCarlos, L., Hazen, N., Herman, J., Katz, E. S., Kheirandish-Gozal, L., Neubauer, D. N., O’Donnell, A. E., Ohayon, M., Peever, J., Rawding, R., Sachdeva, R. C., Setters, B., Vitiello, M. V., Ware, J. C., & Adams Hillard, P. J. (2015). National Sleep Foundation’s sleep time duration recommendations: methodology and results summary. Sleep health, 1(1), 40–43.https://doi.org/10.1016/j.sleh.2014.12.010
  3. Ednick, M., Cohen, A. P., McPhail, G. L., Beebe, D., Simakajornboon, N., & Amin, R. S. (2009). A review of the effects of sleep during the first year of life on cognitive, psychomotor, and temperament development. Sleep, 32(11), 1449–1458.https://doi.org/10.1093/sleep/32.11.1449
  4. Paruthi, S., Brooks, L. J., D’Ambrosio, C., Hall, W. A., Kotagal, S., Lloyd, R. M., Malow, B. A., Maski, K., Nichols, C., Quan, S. F., Rosen, C. L., Troester, M. M., & Wise, M. S. (2016). Recommended Amount of Sleep for Pediatric Populations: A Consensus Statement of the American Academy of Sleep Medicine. Journal of clinical sleep medicine : JCSM : official publication of the American Academy of Sleep Medicine, 12(6), 785–786.https://doi.org/10.5664/jcsm.5866