amygdalitida

Η αμυγδαλίτιδα είναι μία από τις συνήθεις ασθένειες που ταλαιπωρούν τα παιδιά και είναι η φλεγμονή των αμυγδαλών, δύο οργάνων που ανήκουν στο λεμφικό σύστημα και βρίσκονται  στο πίσω μέρος του λαιμού. Ο ρόλος τους είναι να φιλτράρουν τα μικρόβια και τους ιούς που εισέρχονται στον οργανισμό από το στόμα. Για τον λόγο αυτό είναι ευάλωτες σε λοιμώξεις και Αμυγδαλίτιδα στα παιδιά φλεγμονές.

Η αμυγδαλίτιδα προκαλείται κυρίως από ιούς (το 80% των περιπτώσεων αμυγδαλίτιδας είναι ιογενής),  υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις που εμφανίζεται εξαιτίας βακτηριακών λοιμώξεων. Η αμυγδαλίτιδα από μικρόβια συμβαίνει σε ποσοστό 10% στους ενήλικες και 40% σε παιδιά ηλικίας 6-16 ετών. Το πιο συνηθισμένο μικρόβιο που ενοχοποιείται  είναι ο στρεπτόκοκκος.

Εμφανίζεται με πόνο στον λαιμό, δυσκολία στην κατάποση, ερεθισμένους λεμφαδένες στις πλευρές του λαιμού, οίδημα στις αμυγδαλές, πυρετό, βραχνή φωνή, δυσάρεστη αναπνοή, στομαχόπονο -ειδικά στα μικρά παιδιά- και πονοκέφαλο. Όταν το παιδί είναι πολύ μικρό για να εκφράσει τα συμπτώματα που αισθάνεται, τα σημάδια που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς είναι η ασυνήθιστη αναστάτωση και η άρνηση να φάει.

Σε περίπτωση που υπάρχει υπερτροφία των παρίσθμιων αμυγδαλών, δηλαδή όταν αυτές είναι μεγαλύτερες από το κανονικό, προκαλούν απόφραξη του φάρυγγα και δυσκολεύουν τη σίτιση και τη σωστή αναπνοή. Το παιδί δεν μπορεί να αναπνεύσει καλά, κάνει ανήσυχο ύπνο και συνήθως ροχαλίζει. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές σε ζωτικά όργανα όπως η καρδιά, καθώς δεν οξυγονώνονται σωστά, ενώ το παιδί νοιώθει κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως η αμυγδαλίτιδα, τα παιδιά παρουσιάζουν επίσης αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ρευματικού πυρετού, μιας φλεγμονώδους διαταραχής που επηρεάζει την καρδιά, τις αρθρώσεις και άλλους ιστούς, αλλά και μετα-στρεπτοκοκκικής  σπειραματονεφρίτιδας, μια φλεγμονώδη διαταραχή των νεφρών που έχει ως αποτέλεσμα την ανεπαρκή απομάκρυνση υπολειμματικών ουσιών και υγρών από το αίμα. Επίσης, επαναλαμβανόμενα περιστατικά αμυγδαλίτιδας μπορεί να οδηγήσουν σε  συσσώρευση υγρού (πύον) στο πίσω μέρος τους (περιαμυγδαλικό απόστημα).

Πώς αντιμετωπίζεται η αμυγδαλίτιδα

Η σωστή διάγνωση  είναι το «κλειδί» στην αντιμετώπιση της πάθησης, προκειμένου να αποφευχθούν οι δυσάρεστες επιπλοκές της και βασίζεται στη στενή συνεργασία του παιδιάτρου και του Ωτορινολαρυγγολόγου. Πολύ σημαντικές εξετάσεις για να τεθεί η διάγνωση, είναι οι αιματολογικές, η καλλιέργεια φαρυγγικού εκκρίματος και το strep test.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

teen with his mom and the principal

Η εξέταση από τον  Ωτορινολαρυγγολόγο  γίνεται εύκολα και ανώδυνα στο ιατρείο με τη χρήση ενδοσκοπίου, για να γίνει πλήρης εκτίμηση των αμυγδαλών, των αδενοειδών εκβλαστήσεων(κρεατάκια) και του μέσου ωτός.

Συνήθως, χορηγείται  αντιβίωση και παρακολουθείται η εξέλιξη της νόσου. Αν το παιδί δεν ανταποκρίνεται στην αγωγή και οι αμυγδαλές συνεχίζουν να δημιουργούν λοιμώξεις, τότε θα χρειαστεί η άμεση αφαίρεσή τους με αμυγδαλεκτομή, προκειμένου να αποφευχθούν οι δυσάρεστες επιπλοκές της πάθησης.

Το χειρουργείο είναι επίσης απαραίτητο, όταν υπάρχει υπερτροφία  των αμυγδαλών  που έχει ως συνέπεια την αποφρακτική άπνοια στον ύπνο. Όταν ειδικά συνυπάρχει υπερτροφία  αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια), πρέπει να αφαιρεθούν και αυτά μαζί με τις αμυγδαλές προκειμένου να μπορεί το παιδί να αναπνέει σωστά και ανεμπόδιστα.

Η χειρουργική επέμβαση δεν πρέπει να ανησυχεί καθόλου τους γονείς, καθώς σήμερα με τις νέες τεχνικές για την αφαίρεση, επιτυγχάνεται  γρήγορη ανάρρωση, χωρίς πόνο και ταλαιπωρία για το παιδί.

 

Απόψεις και άλλες δηλώσεις που εκφράζονται από χρήστες και τρίτα μέρη (π.χ., επιστημονικούς συνεργάτες) είναι αποκλειστικά δικές τους και δεν αποτελούν απόψεις της Frezyland by Frezyderm. Την ευθύνη για περιεχόμενο που δημιουργείται από τρίτα μέρη φέρουν αποκλειστικά τα μέρη αυτά.