Το κλάμα αποτελεί τρόπο επικοινωνίας του μωρού με το περιβάλλον. Ένα υγιές μωράκι μπορεί να κλαίει αρκετά μέσα στην ημέρα, ωστόσο αυτό ανησυχεί τους γονείς οι οποίοι ψάχνουν τι μπορεί να φταίει γι’ αυτήν τη συμπεριφορά. Όμως το κλάμα δεν είναι απαραίτητα και πόνος! Ένα μωρό μπορεί να κλαίει απλώς γιατί έχει βγει από τη ρουτίνα του, από τον χώρο του ή απλώς δεν βρίσκεται τους συνήθεις ανθρώπους που το περιποιούνται. Ή γιατί προσπαθεί να κοιμηθεί και δεν μπορεί να το εκφράσει διαφορετικά.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που ένα ξαφνικό έντονο κλάμα, ασυνήθιστο για το παιδί, μπορεί να σημαίνει κάτι σοβαρότερο.

Συχνή αιτία στη βρεφική ηλικία είναι οι κολικοί. Πρόκειται για έντονη ανησυχία του βρέφους η οποία μπορεί να διαρκέσει ώρες, προβληματίζοντας τόσο στη διάγνωση όσο και στη διαχείρισή της. Πολλά έχουν γραφτεί για τους κολικούς. Φαίνεται να είναι συχνότεροι στα αγόρια και στα πρόωρα μωρά αλλά και σε όσα σιτίζονται με συμπλήρωμα βρεφικού γάλακτος και δεν θηλάζουν. Μπορεί οι κολικοί να κρύβουν κάτι σοβαρότερο;

Έχει αποδειχθεί ότι κολικοί που διαρκούν πολλούς μήνες και είναι έντονοι, μπορεί να υποκρύπτουν αλλεργία, συχνότερα στην πρωτεΐνη του γάλακτος. Επίσης, έντονο κλάμα που συνδυάζεται με εμέτους ή κενώσεις με βλέννες ή/και αίμα, μπορεί να σημαίνουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή λοίμωξη.

Σε μεγαλύτερα μωράκια το ξαφνικό κλάμα μέσα στη νύχτα μπορεί να οφείλεται σε φυσιολογική ανησυχία κατά την περίοδο της οδοντοφυίας ή σε κοιλιακό άλγος από σιτιστικά αίτια.

Κλάμα που εναλλάσσεται με υπνηλία, μπορεί να σημαίνει επίσης εγκολεασμό, μια επείγουσα κατάσταση, που απαιτεί άμεση παρέμβαση και μπορεί να συνοδεύεται από αιματηρές κενώσεις. Συνήθως ακολουθεί μια γαστρεντερίτιδα.

Στα πλαίσια των οξέων καταστάσεων που απαιτούν επείγουσα αντιμετώπιση περιλαμβάνεται ακόμα  και η περίσφιξη βουβωνοκήλης. Αυτή έχει ως χαρακτηριστικό τη συνοδό διόγκωση στη μηροβουβωνική περιοχή. Γι’ αυτό, εάν ένα μωράκι κλαίει ξαφνικά και επίμονα, το ξεντύνουμε και παρατηρούμε την περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

first birthday

Με έντονο κλάμα και ανησυχία μπορεί να προβάλλει επίσης η αναφυλαξία κατά τη βρεφική ηλικία, εφόσον έχει χρονική συσχέτιση με τη λήψη τροφής. Στην περίπτωση αυτή, ενδέχεται να παρατηρηθεί και εξάνθημα ή γενικευμένο ερύθημα στο δέρμα καθώς και έμετοι.

Περιπτώσεις επίσης όπου το δίχρονο μωράκι ξυπνάει μέσα στη νύχτα με έντονη ανησυχία και δεν δείχνει να επικοινωνεί ικανοποιητικά με το περιβάλλον, αποτελούν λόγο επικοινωνίας με τον γιατρό σας για αποκλεισμό παθολογικού αιτίου. Για παράδειγμα, διαταραχές των επιπέδων γλυκόζης ή καταστάσεις από το νευρικό σύστημα μπορεί να προβάλλουν με τέτοια σημειολογία.

Σύνηθες αίτιο ξαφνικού κλάματος αποτελεί επιπλέον η δυσκοιλιότητα. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα βρέφη στην περίπτωση αυτή, μπορεί να έχουν κενώσεις οι οποίες όμως να είναι σκληρές και κάποιες φορές να φέρουν και στίγματα αίματος.

Τέλος, μια κατάσταση που δεν οφείλεται σε παθολογικά αίτια από το παιδί και δεν είναι σπάνια αλλά προκαλεί έντονο κλάμα, είναι η περιέλιξη τρίχας από τα μαλλιά συνήθως του ενήλικα στο δάχτυλο του μωρού. Αυτό μπορεί να προκαλέσει επώδυνη πληγή και γι αυτό και έντονη ανησυχία.

Γι’ αυτό πάντα σημαντικό ρόλο έχει η προσεκτική παρατήρηση, η ψυχραιμία και η σωστή παροχή πληροφορίας στον γιατρό. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί θα λάβει τη βέλτιστη ιατρική βοήθεια.

 

Απόψεις και άλλες δηλώσεις που εκφράζονται από χρήστες και τρίτα μέρη (π.χ., επιστημονικούς συνεργάτες) είναι αποκλειστικά δικές τους και δεν αποτελούν απόψεις της Frezyland by Frezyderm. Την ευθύνη για περιεχόμενο που δημιουργείται από τρίτα μέρη φέρουν αποκλειστικά τα μέρη αυτά.