Μοιράσου τη δική σου ιστορία για την εγκυμοσύνη, μητρότητα ή πατρότητα και μάζεψε πόντους!

Μπάνιο Μωρού: Γιατί Φοβάται Ξαφνικά & Τι Να Κάνω

BABY BATH

Ξεκινήσατε τη ρουτίνα του μπάνιου με τους καλύτερους οιωνούς από τότε που επιστρέψατε από το μαιευτήριο και τώρα ξαφνικά, λίγους μήνες μετά, τα γελάκια με τα παπάκια έγιναν γκρίνια και κλάμα; Πριν πελαγώσετε, πάμε να δούμε τους λόγους που μπορεί το μωρό να φοβάται τώρα πια το μπάνιο και να δείχνει απρόθυμο να μπει στην μπανιέρα.

Πολλά κακά timing μαζί. Τη μία είναι κουρασμένο, την άλλη πεινάει, την άλλη πονάει  γιατί βγάζει δόντια και κάπως έτσι, όλα τα τελευταία μπάνια, κατέληξαν σε αποτυχία. Μπορεί να συμβεί.

Η λύση; Πριν το μπάνιο του μωρού, βεβαιωνόμαστε ότι το μικρό μας είναι ταϊσμένο, ξεκούραστο, ευδιάθετο, για να ρυθμίσουμε τουλάχιστον όσα περνούν απ’ το χέρι μας να ελέγξουμε. Αν η ώρα του μπάνιου είναι και αυτή ένα πρόβλημα για τη μεταστροφή του μωρού, μπορούμε να τη μεταφέρουμε χρονικά, από το βράδυ, νωρίς το απόγευμα.

Αισθητηριακή «υπερφόρτωση». Εναλλαγή θερμοκρασίας, επαφή του νερού με το δέρμα, δυνατός ήχος της βρύσης στην μπανιέρα… πολλά τα ερεθίσματα την ώρα του μπάνιου.  Όλα αυτά, μπορεί να αρχίζουν  να προκαλούν στο μωρό ανησυχία ή φόβο, τώρα που αρχίζει να αντιλαμβάνεται καλύτερα το περιβάλλον του.

Τι κάνουμε; Ετοιμάζουμε τον χώρο (ρυθμίζοντας τη θερμοκρασία) και το μπανάκι του (σκάφη) πριν βάλουμε το μωρό στο δωμάτιο. Επίσης, κατά την ώρα του μπάνιου κάνουμε ομαλές μεταβάσεις στη θερμοκρασία του νερού και ήπιες κινήσεις, όσο το δυνατόν λιγότερο θορυβώδεις.

Ζωηρή φαντασία (για παιδιά από 1 έτους)

Όταν αρχίζουν να μπαίνουν στη νηπιακή ηλικία, τα παιδιά αναπτύσσουν κάποιες φορές μεγάλη φαντασία. Κανείς δεν ξέρει πώς βλέπουν τώρα πια το νερό, την μπανιέρα ή ακόμα και τα αγαπημένα τους παπάκια.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

infant walking

Πώς αντιδρούμε;

Εξηγούμε κατά τη διάρκεια του μπάνιου κάθε βήμα, κάνοντας διασκεδαστική τη διαδικασία, π.χ.: «Κοίτα το παπάκι; Πώς κάνει το παπάκι; Πα πα πα». Επιστρατεύουμε αστείους ήχους και γκριμάτσες και βοηθάμε το μωράκι μας να αγαπήσει ξανά το μπάνιο.

«Κάτι» μπήκε στο μάτι

Μία από τις πιο συνηθισμένες αιτίες που τα μωρά δυσανασχετούν με το μπάνιο είναι το να μπαίνει στο μάτι τους νερό ή σαπουνάδα, αφού το τσούξιμο μπορεί να τους προκαλέσει δυσφορία.

Τι θα βοηθούσε; Το να επιλέξουμε ένα βρεφικό σαμπουάν και ένα αφρόλουτρο με ειδικά μελετημένη σύνθεση που δεν ερεθίζει τα μάτια. Έτσι, θα χαρούν και τα ματάκια και τα μωράκια.

Είναι απλώς φάση. Μπορεί να συμβαίνουν όλα τα παραπάνω. Μπορεί και όχι. Μπορεί ο και να είναι απλώς μία παροδική κατάσταση που δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε και που δεν μπορούμε να εξηγήσουμε με σιγουριά, τουλάχιστον όχι με αιτιολογία διά στόματος του μωρού.

Στην περίπτωση αυτή, κάνουμε απλώς υπομονή, ξέροντας ότι το μωράκι μας μεγαλώνει τόσο γρήγορα που αλλάζει πριν καν το καταλάβουμε. Όσο ξαφνικά απέρριψε το μπάνιο τόσο ξαφνικά μπορεί και να το ξαναγαπήσει.

meet the frezyparents
Meet The Frezyparents

Μοιραστείτε την ιστορία σας στο Share Your Story και διεκδικήστε την ευκαιρία να γίνει αφιέρωμα στην ενότητα Meet the Frezyparents!
Μάθετε περισσότερα.

Κάντε και εσείς το σχόλιό σας

Πολύ βοηθητικο το άρθρο σας!?

NEW
Webinar

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Με την εγγραφή σας στη Frezyland μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη αρθρογραφία προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας, ενώ ταυτόχρονα επιβραβεύεστε με 45 πόντους!