sleepless baby

Πόσες και πόσες φορές, εμείς οι μεγάλοι, δεν γυρνάμε σπίτι εξουθενωμένοι από μία δύσκολη μέρα και ενώ το μόνο που θέλουμε να κάνουμε είναι να κλείσουμε γλυκά τα μάτια, η υπερένταση μάς κρατάει με το «μάτι γαρίδα;». Το ίδιο συμβαίνει συχνά και με τα μωράκια που ενώ νυστάζουν, χασμουριούνται και τρίβουν τα ματάκια τους, εντούτοις είναι πολύ ενεργητικά και δραστήρια, για να παραδοθούν ακόμη στην αγκαλιά του Μορφέα.  Πώς γεφυρώνουν λοιπόν οι γονείς το χάσμα ανάμεσα στην υπερδιέγερση και τη χαλάρωση του μωρού; Πολύ απλά με το ενδιάμεσο στάδιο της σταδιακής μείωσης της υπερέντασης μέσα από τις παρακάτω τεχνικές.

«Διαβάζω» το μωρό μου:

δεν είναι όλα τα βρέφη ίδια. Άλλα είναι πιο εύκολα, άλλα πιο δύσκολα στον ύπνο. Γνωρίζοντας σε ποια κατηγορία ανήκει το δικό σας, θα ξεκινήσετε τη διαδικασία χαλάρωσης σωστά και στην ώρα της. Σε κάθε περίπτωση, μην περιμένετε τα πρώτα σημάδια εκνευρισμού και υπερέντασης του μωρού, για να το βάλετε να κοιμηθεί. Ξεκινήστε την «αποσυμπίεση» έγκαιρα.

Όχι παιχνιδάκια:

αποφεύγουμε τις έντονες δραστηριότητες και τα παιχνίδια, πριν την ώρα του ύπνου και δεν μιλάμε δυνατά στο μωρό με έντονη εκφραστικότητα που θα του προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη διέγερση. Του μιλάμε ήρεμα με σταθερή φωνή που θα το νανουρίσει, επαναλαμβάνοντας τα ίδια λόγια.

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα μωράκι που κοιμήθηκε σαν πουλάκι:

η αφήγηση παραμυθιών είναι ένας τέλειος τρόπος να πάρει o εγκέφαλος και στη συνέχεια το σωματάκι του μωρού το σήμα πως είναι ώρα για ύπνο. Φυσικά, το αγγελούδι σας δεν θα καταλάβει την πλοκή όμως οι ρυθμικοί ήχοι και οι λέξεις που περιλαμβάνουν τα βιβλία για βρέφη, συνδυαστικά με τον ήρεμο τόνο της φωνής σας, θα λειτουργήσουν σαν το ιδανικό χαλαρωτικό.

Φώτα που γυρίζουν, το μωράκια αποσυντονίζουν:

τα βρεφικά παιχνίδια με προβολή φωτός μοιάζουν καλή ιδέα, για να κοιμίσετε το μωρό σας αλλά πολύ συχνά τα κάνουν ακόμη πιο ενεργητικά και δυσκολεύουν τον ύπνο τους. Προτιμήστε λοιπόν να έχετε συσκότιση στο δωμάτιο ή έστω ένα πολύ χαμηλό στατικό φως.

Στην κούνια πριν κοιμηθεί:

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

infant walking

βάζοντας το μωρό στην κούνια ή το λίκνο όσο είναι ακόμη νυσταγμένο αλλά δεν έχει κοιμηθεί ακόμη, του μαθαίνουμε να αποκοιμιέται μόνο του και το βοηθάμε να χαλαρώνει πιο εύκολα.

Βασικά αλλά σημαντικά:

το κλασικό μπανάκι πριν το μπάνιο παρέα με το απαλό χάδι της μαμάς ή/και του μπαμπά είναι πάντα μια καλή συνταγή για να ηρεμήσει ένα ενεργητικό μωράκι.

Και αν η αιτία είναι αλλού;:

μην ξεχνάτε ότι συχνά τα μωράκια έχουν υπερένταση γιατί νιώθουν ενόχληση και πόνο λόγω κολικών. Ένα απαλό μασάζ με το άνυδρο βρεφικό τζελ θα ανακουφίζει άμεσα από τους κολικούς και θα ηρεμήσει το αγγελούδι σας.

Εννοείται φυσικά πως πάνω απ’ όλα, θα πρέπει να μιλήσετε με τον παιδίατρό σας, ώστε να σας καθοδηγήσει στο πώς θα αποβάλλετε την υπερένταση του μωρού πριν τον ύπνο.  Και το σημαντικότερο: μη χάνετε την υπομονή και την πίστη σας. Χαλαρώστε και το μωράκι σας θα χαλαρώσει κι εκείνο στους δικούς του ρυθμούς και θα κοιμηθεί γαλήνια… όπως το ονειρεύεστε.