Ένα διαζύγιο είναι πάντα μια κατάσταση που αλλάζει τις ισορροπίες στην οικογένεια και που τα παιδιά δεν μπορούν να κατανοήσουν εύκολα, ειδικά αν είναι σε μικρή ηλικία. Εάν είστε και εσείς γονείς που ετοιμάζεστε να ακολουθήσετε χωριστούς δρόμους ως ανδρόγυνο, είναι σημαντικό να ακούσει το παιδί τις παρακάτω 5 προτάσεις:

1. «Σε αγαπάμε και οι δυο πολύ και αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ»

Μία φράση που ίσως χρειαστεί να επαναλάβετε πολλές φορές, τόσο όταν ανακοινώνετε τον χωρισμό όσο και μετά, ώστε να νιώσει το παιδί συναισθηματική ασφάλεια. Εξηγήστε του ότι αυτή η αγάπη θα είναι για πάντα δυνατή, ό,τι και αν συνέβη μεταξύ της μαμάς και του μπαμπά και πως θα είστε για πάντα δίπλα του.

2. «Θα είμαστε για πάντα οι γονείς σου»

Τα μικρότερα παιδιά δεν μπορούν να καταλάβουν ότι όταν χωρίζει ένα ζευγάρι δεν αποκόβεται και από τον ρόλο του γονιού. Για να διαλευκάνετε τη σύγχυσή τους και να τα καθησυχάσετε, είναι απαραίτητο να εξηγήσετε με σαφήνεια ότι η μαμά και ο μπαμπάς δεν θα είναι πια σύζυγοι αλλά θα είναι πάντα οικογένεια γιατί έχουν μαζί ένα υπέροχο παιδί.

3. «Δεν φταις σε τίποτα εσύ για αυτό που συνέβη»

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

woman bodycare

Πολύ συχνά, τα παιδιά νιώθουν ότι είπαν ή έκαναν αυτά κάτι που οδήγησε τους γονείς στον χωρισμό και είναι σημαντικό να τα απαλλάξετε, ως γονείς, από αυτές τις ενοχές λέγοντας πως το διαζύγιό σας έχει να κάνει μόνο με «προβλήματα των μεγάλων» και σε καμία περίπτωση δεν είναι ευθύνη του παιδιού.

4. «Είναι λογικό να νιώθεις θυμό ή στενοχώρια»

Η ενσυναίσθηση είναι «κλειδί» στη διαχείριση της άβολης κατάστασης του διαζυγίου. Το παιδί σας, σε όποια ηλικία και αν είναι, δικαιούται να νιώθει θυμό, απογοήτευση, πίκρα, σύγχυση όταν μαθαίνει πως οι γονείς του δεν θα είναι πια μαζί. Ενθαρρύνετέ το να εκφράζει τα συναισθήματα του, όποια και αν είναι αυτά, και αναγνωρίστε του ότι είναι απόλυτα φυσιολογικό να νιώθει έτσι. Για να αποφύγετε όμως μια ανεπιθύμητη κλιμάκωση αυτών των  αντιδράσεων (π.χ. επιθετική ή βίαιη συμπεριφορά), χρειάζεται να θέσετε σαφή όρια στο πώς το παιδί θα εκφράσει εποικοδομητικά τα συναισθήματά του.

5. «Θα αλλάξουν κάποια πράγματα αλλά κάποια άλλα θα μείνουν ίδια» 

Η γνώση φέρνει καλύτερη διαχείριση. Όσο πιο αναλυτικά ενημερωμένο από πριν είναι το παιδί για τις αλλαγές που θα έρθουν στη ζωή του με το διαζύγιο τόσο πιο καλά θα είναι προετοιμασμένο, συναισθηματικά και πρακτικά, όταν μεταβείτε στο νέο μοντέλο οικογένειας. Μιλήστε του αναλυτικά για τις σταθερές στη ζωή του: πείτε του, για παράδειγμα, ότι θα εξακολουθεί να πηγαίνει στο ίδιο σχολείο, θα συνεχίσει να έχει τους ίδιους φίλους, την ίδια καθημερινότητα κ.λπ. ώστε να ανακουφιστεί γνωρίζοντας ότι η ζωή του δεν θα αλλάξει ριζικά.

Να θυμάστε πως η καθοδήγηση από έναν ειδικό (σύμβουλο γάμου, παιδοψυχολόγο κ.λπ.) είναι ο πιο αποτελεσματικός δρόμος, αν χρειαστείτε βοήθεια για να εγκλιματιστείτε ομαλά τόσο εσείς, οι γονείς, όσο και το παιδί σας στη νέα σας ζωή. Και κυρίως, να θυμάστε πως ακόμα και αν τώρα όλα είναι δύσκολα, στο τέλος όλα θα πάνε καλά.