crepes nutella

Δεν  έχετε κρεπιέρα; Δεν πειράζει! Δεν θα ’ναι εμπόδιο στο να φτιάξετε πεντανόστιμες κρέπες για τα αγγελούδια σας. Αρκεί να έχετε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και έτοιμη η συνταγή σας.

Υλικά για τον χυλό  (χωρίς ζάχαρη, για να βάλετε είτε γλυκιά είτε αλμυρή γέμιση):

  • 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 αβγά
  • ½ κούπα γάλα
  • ½ κούπα νερό
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • 2 κ.σ. λιωμένο βούτυρο + λίγο ακόμη για το άλειμμα του τηγανιού

Εκτέλεση:

  • Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάτε το αλεύρι και τα αβγά. Σταδιακά, προσθέτετε το γάλα και το νερό ανακατεύοντας, μέχρι να ενσωματωθούν. Ρίχνετε και το αλάτι και το βούτυρο και χτυπάτε ώσπου να έχετε έναν λείο χυλό.
  • Αλείφετε ελαφρώς ένα αντικολλητικό τηγάνι με βούτυρο και το βάζετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  • Με μία κουτάλα, ρίχνετε τον χυλό στο τηγάνι γέρνοντάς το δεξιά-αριστερά ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του τηγανιού.
  • Αφήνετε τις κρέπες να ψηθούν από την κάθε πλευρά για περίπου 2΄ ή μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα η κάτω πλευρά. Γυρίζετε τις κρέπες να ψηθούν και από την άλλη με μία σπάτουλα και αφήνετε για άλλα 2΄.

Τι κάνει τη διαφορά ανάμεσα στη μέτρια και την τέλεια κρέπα;

  • Το κοσκινισμένο αλεύρι: βοηθά στο να γίνει η κρέπα ελαφριά και αφράτη.
  • Η θερμοκρασία του βουτύρου: μη βάλετε το λιωμένο βούτυρο αμέσως στο μείγμα γιατί θα δημιουργήσει σβώλους στον χυλό. Αφήστε το λιγάκι να κρυώσει.
  • Το χτύπημα: προτιμήστε το σύρμα κουζίνας αντί του μίξερ που κάνει τις κρέπες να σκληραίνουν.
  • Το συνεχές βουτύρωμα: πριν από κάθε κρέπα, βουτυρώστε ξανά το τηγάνι. Μόνο έτσι, θα γίνουν τραγανές οι άκρες της κρέπας.
  • Το πάχος του χυλού: όσο πιο λεπτή είναι η στρώση του χυλού που θα απλώσετε στο τηγάνι τόσο πιο πετυχημένη θα βγει η κρέπα.
  • Ο παγωμένος χυλός: αφού φτιάξετε τον χυλό, φυλάξτε τον στο ψυγείο για τουλάχιστον 30-60΄ή ακόμη καλύτερα για 1 μέρα. Έτσι, το αλεύρι θα ενυδατωθεί επαρκώς και η γεύση της κρέπας θα είναι πιο πλούσια.
  • Η επιμονή: αν δεν τα καταφέρετε με την πρώτη, μην τα παρατήσετε. Τη δεύτερη φορά θα τα πάτε καλύτερα με τις κρέπες σας. Επίσης, αν η 1η κρέπα σάς κολλήσει ή καεί, μην πτοηθείτε. Συμβαίνει σχεδόν πάντα γιατί το τηγάνι δεν είναι ακόμα αρκετά ζεστό.

Λοιπόν; Μήπως είναι τώρα η ώρα να επιχειρήσετε τις εύκολες κρέπες στο τηγάνι; Τα παιδιά σας φωνάζουν «ναι!»

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

shepherd's pie