Στο online σεμινάριο, "Νήπια με συναισθηματική ωριμότητα και συμπεριφορές εκτός ορίων", μαθαίνετε πώς καλλιεργείται η συναισθηματική νοημοσύνη στα παιδιά 1 έως 3 ετών.

Τριτογενές Κάπνισμα: Πώς προφυλάσσουμε τα παιδιά;

ΤΡΙΤΟΓΕΝΕΣ ΚΑΠΝΙΣΜΑ

Όλοι γνωρίζουμε για το παθητικό κάπνισμα και το πόσο βλαβερό είναι όταν εκτιθέμεθα σε αυτό, όλοι μας, ανεξαρτήτως ηλικίας. Ωστόσο, τα παιδιά είναι μια ιδιαίτερα ευάλωτη ομάδα στην οποία ο κίνδυνος ανάπτυξης αναπνευστικών προβλημάτων είναι αυξημένος, σε σχέση με τους ενήλικες παθητικούς καπνιστές, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες.

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΜΙΛΟΥΝ

Έχει υπολογισθεί ότι τα παιδιά εμφανίζουν 3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου των πνευμόνων, όταν αναπνέουν τον καπνό άλλων, ανεξάρτητα από το αν θα καπνίσουν στην ενήλικη ζωή τους. Σοκαριστικό είναι το γεγονός ότι μελέτες έδειξαν πως υπήρχε παρουσία νικοτίνης στα ούρα βρεφών σε ποσότητες ανάλογες με τη βαρύτητα του καπνίσματος των γονέων. Αντίστοιχα ευρήματα υπήρχαν και σε περιπτώσεις όπου οι μητέρες ήταν παθητικές καπνίστριες. Όσο για τα νήπια, τα αποτελέσματα μαρτυρούν ότι οι ποσότητες νικοτίνης που απορροφούν παθητικά είναι 6 φορές παραπάνω από τα μεγαλύτερα παιδιά ηλικίας από 9 ως 14 ετών.

ΤΡΙΤΟΓΕΝΕΣ ΚΑΠΝΙΣΜΑ: Ο ΝΕΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ

Δεν είναι όμως μόνο το παθητικό κάπνισμα κίνδυνος για την υγεία των παιδιών. Το «Τριτογενές Κάπνισμα» είναι ο νέος επιστημονικός ορισμός που περιγράφει την έκθεση των ανθρώπων στο  αόρατο και τοξικό μείγμα αερίων και μορίων που επικάθεται στα μαλλιά και στα ρούχα των καπνιστών, αλλά και στα έπιπλα και στο πάτωμα. Κι έτσι, καταρρίπτεται αυτό που γνωρίζαμε έως τώρα, ότι δηλαδή όταν κλείνουμε την πόρτα της κουζίνας, για να καπνίσουμε μακριά από τα παιδιά ή καπνίζουμε κοντά στον απορροφητήρα ή στο αμάξι με ανοιχτά τα παράθυρα, τα προστατεύουμε σε κάποιο βαθμό από τις συνέπειες του τσιγάρου. Τα τελευταία χρόνια γίνονται έντονες προσπάθειες στο να διαδοθεί η αρνητική  επίδραση του Τριτογενούς Καπνίσματος στην υγεία των ενηλίκων και κυρίως, των παιδιών.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΝΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΙΤΟΓΕΝΕΣ ΚΑΠΝΙΣΜΑ;

Κατ’ αρχάς, οι βλαβερές συνέπειες στην υγεία τους θα πρέπει να είναι ο πρώτος και βασικός λόγος για να συνειδητοποιήσουν οι γονείς την ανάγκη να διακόψουν το κάπνισμα.  Επιπλέον, θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι αποτελούν, πέρα από όλα τα άλλα, παράδειγμα και πρότυπο για τα παιδιά τους. Έχει παρατηρηθεί ότι οι έφηβοι οικογενειών στις οποίες καπνίζει ένας ή και οι δύο γονείς, εμφανίζουν αυξημένη πιθανότητα να γίνουν κι αυτά καπνιστές. Ωστόσο, στις περιπτώσεις που οι γονείς δεν επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα, για να προστατεύουν τα παιδιά τους από τις επιπτώσεις του Τριτογενούς Καπνίσματος, θα πρέπει να φροντίζουν:

  • να μην καπνίζουν ποτέ μέσα στο σπίτι ή το αυτοκίνητο και να ενημερώνουν και τους επισκέπτες ότι το κάπνισμα επιτρέπεται μόνο στο μπαλκόνι ή στον κήπο.
  • να αλλάζουν κάποια (αν όχι όλα) τα ρούχα που φορούν κατά τη διάρκεια του καπνίσματος (π.χ. σακάκι, μπουφάν κ.λπ.).
  • να πλένουν σχολαστικά τα χέρια τους πριν έρθουν σε επαφή με το παιδί.

Όσο δημιουργείτε ένα εντελώς μη καπνιστικό περιβάλλον στο σπίτι και στο αυτοκίνητο, προσφέρετε στα παιδιά σας το ανεκτίμητο και αυτονόητο δώρο της προστασίας της υγείας τους.

Kids Sun Care

Ασφαλή παιχνίδια κάτω από τον ήλιο!

Ανακαλύψτε την ειδικά μελετημένη σειρά για τη μέγιστη αντηλιακή προστασία της επιδερμίδας του παιδιού σας, πατώντας εδώ.

illustration man typing on laptop
Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Με την εγγραφή σας στη Frezyland μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη αρθρογραφία προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας, ενώ ταυτόχρονα επιβραβεύεστε με 45 πόντους!

Κάντε και εσείς το σχόλιό σας

ενδιαφερον

Δεν πρέπει το παιδί να μεγαλώνει σε περιβάλλων με καπνό!

Δεν χρειάζεται να μιλάμε για τα αυτονόητα..

Καλα τα λεει το αρθρο!!

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο