children in bed with watch

Σε έναν τέλειο κόσμο, τα παιδιά θα έπεφταν για ύπνο την τέλεια ώρα και θα τηρούσαν καθημερινά την τέλεια ρουτίνα ύπνου. Επειδή όμως η πραγματικότητα δεν είναι πάντα ιδεατή, το να μάθουν τα παιδιά να ακολουθούν συνήθειες ύπνου που λειτουργούν «ρολόι» είναι ένα «στοίχημα» που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

 

Κατ’ αρχάς, ο ύπνος είναι αναγκαίος για τα παιδιά  

Είναι γεγονός πως ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος είναι αναγκαίος για τα παιδιά, αφού ενισχύει την υγιή σωματική, πνευματική, γνωστική και ψυχολογική τους ανάπτυξη, τους χαρίζει ενέργεια, ευεξία, καλή διάθεση και τα βοηθά να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος1. Οι μελέτες επιβεβαιώνουν τη σημασία μίας εδραιωμένης ρουτίνας ύπνου στη σωστή ανάπτυξη του παιδιού αλλά και στην εύρυθμη λειτουργία όλης της οικογένειας2,3 ενώ οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι σημαντικό και να το «πέφτουν» νωρίς για ύπνο τα παιδιά το βράδυ4.

Οι παράμετροι που επηρεάζουν την εφαρμογή μιας early bedtime ρουτίνας παρά τις οδηγίες των ειδικών

Η ιδιοσυγκρασία του παιδιού

Ανεξάρτητα από το αν από βιολογικής πλευράς, έχουν την ανάγκη να κοιμηθούν, πολλά παιδιά δεν αγαπούν τον ύπνο ή δείχνουν να έχουν χαμηλές ανάγκες σε αυτόν. Έτσι, το να προσαρμοστούν σε μία ρουτίνα ύπνου φιλοσοφίας «κοιμόμαστε νωρίς» τους είναι δύσκολο.

 

Ο τρόπος που διαχειρίζεται το παιδί την κούρασή του 

Έχετε ακούσει τη φράση «είναι πολύ κουρασμένο, για να κοιμηθεί;». Μετά από έντονη ή πολύωρη ή συναρπαστική δραστηριότητα, τα παιδιά, αντί να ρίξουν ρυθμούς και να παραδοθούν στην αγκαλιά του Μορφέα λόγω κούρασης, μπαίνουν σε mode υπερδιέγερσης με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κλείσουν τα μάτια τους.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

Mom and daughter washing their teeth

 

Το πρόγραμμα της οικογένειας

Η ρουτίνα ύπνου του παιδιού επηρεάζεται και από τα ωράρια των γονιών. Για παράδειγμα, οι γονείς που επιστρέφουν αργά το απόγευμα ή το βράδυ από την εργασία τους, ίσως βάζουν τα παιδιά τους λίγο πιο αργά για ύπνο, απ’ ό,τι κάποιος που έχει επιστρέψει νωρίς το απόγευμα, αφού θέλουν, όπως είναι λογικό, να περάσουν λίγο χρόνο μαζί τους πριν την «καληνύχτα». Από την άλλη, ο ύπνος συχνά καθυστερεί όταν οι γονείς που είναι εξουθενωμένοι, δεν έχουν την ενέργεια να πείσουν το παιδί να πάει στο κρεβάτι του και έτσι καταλήγουν να χάνουν τη «μάχη.

Η εποχή

Τέλη άνοιξης, καλοκαίρι και αρχές φθινοπώρου που νυχτώνει αργά, τα παιδιά συνήθως ακολουθούν διαφορετικό ωράριο ύπνου απ’ ό,τι τον χειμώνα. Το ίδιο συμβαίνει και με τις μέρες με καλοκαιρία που συνήθως οι απογευματινές βόλτες διευρύνονται χρονικά. Τις περιόδους αυτές, τα παιδιά κοιμούνται συνήθως λίγο πιο αργά, χωρίς αυτό να είναι μη φυσιολογικό η επιβαρυντικό για την ανάπτυξή τους, αφού οι βιορυθμοί τους έχουν έναν έξυπνο «μηχανισμό» εποχικής προσαρμογής.

 

Οι έκτακτες συνθήκες

Οι καλοκαιρινές διακοπές, λόγου χάρη, βγάζουν την οικογένεια εκτός προγράμματος αλλά… βγάζουν και το πρόγραμμα εκτός προγράμματος. Το ίδιο και ένα πάρτι γενεθλίων, ένα βραδινό κάλεσμα που τράβηξε σε μάκρος» ή και οι νύχτες «απεργίας» στον ύπνο, χωρίς συγκεκριμένο λόγο και αιτία.

 

Αν προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μία υγιή και σταθερή ρουτίνα ύπνου του παιδιού μας, συμβουλευόμαστε αρχικά τον παιδίατρό μας ή κάποιον ειδικό σε θέματα παιδικού ύπνου για το «τι ώρα πρέπει να κοιμούνται τα παιδιά», αναλογιζόμαστε ποιες συνιστώσες της δικής μας οικογένειας μπορούν να επηρεάσουν το μοτίβο ύπνου που θα ακολουθήσουμε  και κάνουμε το καλύτερο δυνατό για παιδιά ξεκούραστα και σωστά ανεπτυγμένα, χωρίς πίεση, γκρίνια και «πολεμικές συρράξεις».

1.Bedtime, body mass index and obesity risk in preschool-aged children, Melyssa Roy,1 Jillian J. Haszard,2 Jennifer S. Savage,3 Kimberly Yolton,4 Dean W. Beebe,4 Yingying Xu,4 Barbara Galland,5 Ian M. Paul,6 Jodi A. Mindell,7 Seema Mihrshahi,8 Li Ming Wen,8,9 Barry Taylor,10 Rosalina Richards,11 Lisa Te Morenga,12 and Rachael W. Taylor1, Pediatr Obes. 2020 Sep; 15(9): e12650. Published online 2020 May 6. doi: 10.1111/ijpo.12650 National Library of Medicine USA.

2.Bedtime routines child wellbeing & development George Kitsaras  1 Michaela Goodwin  2 Julia Allan  3 Michael P Kelly  4 Iain A Pretty  2  , 2018 Mar 21;18(1):386. doi: 10.1186/s12889-018-5290-3, National Library of Medicine USA.

  1. Benefits of a bedtime routine in young children: Sleep, development, and beyond, Jodi A. Mindell and Ariel A. Williamson,. Sleep Med Rev. 2018 Aug; 40: 93–108. , Published online 2017 Nov 6. doi: 10.1016/j.smrv.2017.10.007., National Library of Medicine USA.
  2. Manipulating Sleep Duration Alters Emotional Functioning and Cognitive Performance in Children, Journal of Pediatric Psychology, Volume 38, Issue 10, November/December 2013, Pages 1058–1069, https://doi.org/10.1093/jpepsy/jst033, Published: 28 May 2013, Journal of Pediatric Psychology