Μοιράσου τη δική σου ιστορία για την εγκυμοσύνη, μητρότητα ή πατρότητα και μάζεψε πόντους!

Συναισθήματα και ψυχολογία εγκύου

Συναισθήματα στην εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη, χάρη στη διάρκειά της δίνει σε κάθε μητέρα αλλά και στον πατέρα το χρόνο να συνηθίσουν στην ιδέα ότι θα αποκτήσουν παιδί. Κάθε εγκυμοσύνη και κάθε νέο βρέφος έχουν τη μοναδικότητά τους. Κάθε φορά, η εμπειρία της εγκύου είναι διαφορετική και εξαρτάται από οργανικούς και ψυχικούς παράγοντες. Σημαντικό ρόλο παίζει και η ηλικία της, οι επιθυμίες της αλλά και οι αγωνίες της για το μωρό που έρχεται ανάλογα, με τις μέχρι τότε εμπειρίες της. Σε κάθε περίπτωση, μια επιθυμητή εγκυμοσύνη μπορεί να φέρει ευχαρίστηση, ενθουσιασμό και υπερηφάνεια.

Συχνά στις πρώτες βδομάδες της εγκυμοσύνης σας νιώθετε έντονο άγχος για την υγεία του εμβρύου και αρκετές φορές έχετε ναυτίες και εξουθένωση, πράγμα που καθιστά αρκετά δύσκολο το να παραμείνετε σταθερή και ήρεμη. Ακόμη και οι γυναίκες που περίμεναν για χρόνια με προσδοκία την εγκυμοσύνη, μπορεί να νιώσουν στιγμές λύπης, κατάθλιψης και αρνητισμού. Είναι σημαντικό να κρατάτε στο μυαλό σας ότι τέτοια συναισθήματα είναι φυσιολογικά και έρχονται από καιρό σε καιρό είτε πριν, είτε μετά τον τοκετό. Επίσης, σε μια εγκυμοσύνη η μητέρα σκέφτεται πολύ τις ανάγκες για τον ερχομό του μωρού της και δεν έχει χρόνο για άλλες ενασχολήσεις της.

υναισθήματα και ψυχολογία εγκύου

Το ευτυχές είναι ότι στις περισσότερες εγκυμοσύνες υπάρχουν περίοδοι που η μητέρα αισθάνεται πολύ καλά.

Είναι στιγμές που νιώθετε μια ανατριχίλα βλέποντας το μωρό σας να πιπιλάει το δάχτυλό του μέσα από τον υπέρηχο ή ακόμα και να κουνάει τα χέρια του και τα πόδια του. Μιλάτε όλο και περισσότερο για αυτό, το νιώθετε σαν ένα οικείο πρόσωπο και χαίρεστε για το δημιούργημά σας. Τότε νιώθετε περισσότερη χαρά για το παιδί σας που πλησιάζει να γεννηθεί.

Πολλά ερωτήματα όμως θα περνάνε από το μυαλό σας όπως: «θα είμαι καλή μητέρα;» «θέλουμε ένα παιδί … αλλά είναι η σωστή στιγμή;» «πώς θα τα καταφέρω;» Τα συναισθήματά σας μπορεί να έχουν διακυμάνσεις άλλες φορές χαράς και άλλες θλίψης και φόβου.

Οι σχέσεις από το παιδικό σας παρελθόν με τη δική σας μητέρα και με την πατρική σας οικογένεια, διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό τον γονεϊκό σας ρόλο.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

Pregnant woman

Οι τραυματικές εμπειρίες, αν υπάρχουν, συχνά έρχονται στην επιφάνεια και αυτό μπορεί να δημιουργήσει διακυμάνσεις στη διάθεσή σας, κάνοντάς σας ευάλωτες, με εύθραυστη αυτοπεποίθηση και συνεχείς ανησυχίες. Η παρουσία του συντρόφου σε όλη την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι πολύ σημαντική για τις περισσότερες μητέρες. Χρειάζεστε στήριξη, ασφάλεια και αποδοχή για την αλλαγή που συμβαίνει στο σώμα σας. Στην εγκυμοσύνη αλλά και τις πρώτες βδομάδες μετά, έχετε μεγάλη ανάγκη από υποστήριξη και από το στενό σας περιβάλλον. Την ίδια στιγμή, πρέπει να προσαρμοστείτε στο γεγονός ότι για το προσεχές μέλλον θα είστε απασχολημένες με τις έντονες ανάγκες για τη φροντίδα του βρέφους σας.

Η κάθε μητέρα αρχίζει να αφήνεται συναισθηματικά και να σκέφτεται έντονα την κατάσταση σχέσης με το μωρό της, που ο παιδίατρος-ψυχαναλυτής Donald Winnicott (1956) ονομάζει «πρωταρχική μητρική ενασχόληση», μία κατάσταση που εμφανίζεται αποκλειστικά στην εγκυμοσύνη. Αρχίζετε να δημιουργείτε πρώτα ένα συναισθηματικό δωμάτιο για το παιδί, να φαντάζεστε το μωρό σας, τον εαυτό σας σαν μητέρα, και σιγά σιγά ξεκινάτε να προετοιμάζετε το πραγματικό του δωμάτιο βάζοντας την κούνια και τα ρουχαλάκια του.

Τα συναισθήματά σας κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και το πρώτο διάστημα της ζωής του βρέφους είναι πολύ σημαντικά και καθορίζουν αρκετά την ψυχική υγεία του παιδιού σας αργότερα. Μερικές γυναίκες περιγράφουν ότι τα συναισθήματα που είχαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνεχίζουν να παίζουν σημαντικό ρόλο στη σχέση με το παιδί τους που μεγαλώνει. Γι’ αυτό και αυτή η έντονη ενασχόληση προς το έμβρυο, είναι η σημαντική έναρξη της σχέσης σας με το μωρό σας που έρχεται.

Αποδεχτείτε όλες τις εκφάνσεις των συναισθημάτων που θα νιώσετε στη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας χωρίς ενοχές και ζήστε αυτήν τη μοναδική περίοδο της ζωής σας, με το δικό σας μοναδικό τρόπο.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  1. Winnicott  D. W. (1956b). ‘Primary Maternal Preoccupation’. In Collected Papers: Through Paediatrics to Psycho-Analysis. 1958a London: Tavistock
Απόψεις και άλλες δηλώσεις που εκφράζονται από χρήστες και τρίτα μέρη (π.χ., επιστημονικούς συνεργάτες) είναι αποκλειστικά δικές τους και δεν αποτελούν απόψεις της Frezyland by Frezyderm. Την ευθύνη για περιεχόμενο που δημιουργείται από τρίτα μέρη φέρουν αποκλειστικά τα μέρη αυτά.

meet the frezyparents
Meet The Frezyparents

Μοιραστείτε την ιστορία σας στο Share Your Story και διεκδικήστε την ευκαιρία να γίνει αφιέρωμα στην ενότητα Meet the Frezyparents!
Μάθετε περισσότερα.

Κάντε και εσείς το σχόλιό σας

τέλειο!!

Τελειο!!!

Πολυ ωραίο αρθρο♥️?

Τελειο


Συνολικός αριθμών σχολίων:11

Τέλεια!!!!!

Μοναδικές στιγμές με έντονα συναισθήματα!

Ανάμεικτα και πολλα συναισθήματα ❤️?

Τέλειο άρθρο!

Υπέροχο άρθρο!

Υπέροχο άρθρο !!!

NEW
Webinar

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;
Με την εγγραφή σας στη Frezyland μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη αρθρογραφία προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας, ενώ ταυτόχρονα επιβραβεύεστε με 45 πόντους!