Η διάγνωση της πρώιμης εγκυμοσύνης τίθεται με τη μέτρηση της ανθρώπινης χοριακής γοναδοτροπίνης (β-hCG) στα ούρα ή στο αίμα της γυναίκας. To υπερηχογράφημα είναι επίσης ακριβής μέθοδος διάγνωσης και η μόνη εξέταση που μπορεί να αναγνωρίσει την ενδομήτρια θέση της κύησης και τους παλμούς του εμβρύου.  Από την άλλη μεριά, τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης  και τα ευρήματα που προκύπτουν από τη φυσική εξέταση της γυναίκας, μπορεί να συνεισφέρουν, ωστόσο ΔΕΝ είναι αξιόπιστες μέθοδοι για την έγκαιρη διάγνωση μιας αρχόμενης κύησης. Παρακάτω αναλύονται τα κυριότερα τέτοια συμπτώματα και σημεία.

Τα συχνότερα  μη-ειδικά συμπτώματα της πρώιμης κύησης περιλαμβάνουν:

 • Απουσία περιόδου
 • Ναυτία με ή χωρίς έμετο
 • Διόγκωση και ευαισθησία του στήθους
 • Συχνοουρία χωρίς δυσουρία (πόνο στην ούρηση)
 • Καταβολή δυνάμεων

Η απουσία της περιόδου  είναι το βασικό σύμπτωμα της πρώιμης εγκυμοσύνης. Κάθε φορά που μια γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας, καθυστερεί ή «χάνει» μια έμμηνο ρύση, θα πρέπει να τίθεται υποψία εγκυμοσύνης. Η κλινική υποψία αυξάνεται όταν υπάρχει πρόσφατη σεξουαλική δραστηριότητα. Aκόμα και στις γυναίκες που κάνουν χρήση αντισύλληψης, πάλι θα πρέπει να υπάρχει υποψία κύησης, επειδή καμία μέθοδος δεν είναι 100 τοις εκατό αποτελεσματική. Η απουσία της περιόδου,  μπορεί να είναι  δύσκολο να αξιολογηθεί, επειδή ορισμένες γυναίκες έχουν ακανόνιστους κύκλους. Επιπλέον, η κολπική αιμορραγία, συχνά εμφανίζεται με τη μορφή κηλίδων κατά την πρώιμη φυσιολογική εγκυμοσύνη, κοντά στη στιγμή που αναμένεται η έμμηνος ρύση, προκαλώντας σύγχυση  στις ημερομηνίες και παρερμηνεία των συμπτωμάτων.[1,2] Σε μια μελέτη, το 9 τοις εκατό, των γυναικών παρουσίασε τουλάχιστον μία ημέρα κολπικής αιμορραγίας κατά τις πρώτες οκτώ εβδομάδες της εγκυμοσύνης.[2] Η αιμορραγία έτεινε να εμφανίζεται περίπου τη στιγμή που περίμεναν να εμφανιστεί η περίοδός τους και ήταν συνήθως ελαφριά (απαιτούνταν μόνο ένα ή δύο επιθέματα ή ταμπόν σε διάστημα  24 ωρών).

Σπανιότερα, μη ειδικά συμπτώματα της κύησης περιλαμβάνουν:

 • Ήπιες κράμπες της μήτρας χωρίς αιμορραγία
 • Φούσκωμα στην κοιλιά – καούρες στο στομάχι
 • Δυσκοιλιότητα
 • Ρινική συμφόρηση
 • Δύσπνοια
 • Διατροφική λαχτάρα και αποστροφή σε «αγαπημένες» τροφές
 • Αλλαγές διάθεσης
 • Ερύθημα παλάμης
 • Αυξημένη μελάγχρωση του δέρματος (πρόσωπο, γύρω από τη θηλή)
 • Δυσκολία στον ύπνο
 • Πόνο στη μέση

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

Σε μία μελέτη που συνέλεξε δεδομένα σχετικά με την έναρξη των συμπτωμάτων εγκυμοσύνης σε 221 γυναίκες που προσπαθούσαν να συλλάβουν, το 60 τοις εκατό εμφάνισε κάποια σημεία ή συμπτώματα εγκυμοσύνης ήδη από τις 5-6 εβδομάδες κύησης (δηλαδή, από την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου), και το 90 τοις εκατό ήταν συμπτωματικό στις 8 εβδομάδες.[3] Τα συμπτώματά τους έτειναν να αναπτύσσονται απότομα και να εμφανίζονται καθημερινά. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι αυτά τα  συμπτώματα είναι  μη ειδικά. Στην παραπάνω μελέτη, αναγνωρίστηκαν στο 9 τοις εκατό των μη εγκύων γυναικών.

Συνεπώς, η αναγνώριση ενός ή περισσότερων από τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης, θα πρέπει να συνοδεύεται πάντοτε από το κοινό τεστ κυήσεως ή τη μέτρηση της β-hCG στο αίμα, που είναι αξιόπιστοι και χρήσιμοι διαγνωστικοί δείκτες για την αξιολόγηση μιας πιθανής αρχόμενης κύησης, είτε αυτή είναι προγραμματισμένη και επιθυμητή είτε όχι.

 

Απόψεις και άλλες δηλώσεις που εκφράζονται από χρήστες και τρίτα μέρη (π.χ., επιστημονικούς συνεργάτες) είναι αποκλειστικά δικές τους και δεν αποτελούν απόψεις της Frezyland by Frezyderm. Την ευθύνη για περιεχόμενο που δημιουργείται από τρίτα μέρη φέρουν αποκλειστικά τα μέρη αυτά.

 1. Ananth CV, Savitz DA. Vaginal bleeding and adverse reproductive outcomes: a meta-analysis. Paediatr Perinat Epidemiol 1994; 8:62.
 2. Harville EW, Wilcox AJ, Baird DD, Weinberg CR. Vaginal bleeding in very early pregnancy. Hum Reprod 2003; 18:1944.
 3. Sayle AE, Wilcox AJ, Weinberg CR, Baird DD. A prospective study of the onset of symptoms of pregnancy. J Clin Epidemiol 2002; 55:676.