toddler touching socket

Όταν τα παιδιά είναι σε ηλικία που αντιλαμβάνονται τι σημαίνει κίνδυνος και πώς προφυλασσόμαστε απ’ αυτόν, είναι σημαντικό (παράλληλα με τα τεχνικά θέματα που θα φροντίσουμε, ως γονείς, ώστε να είναι το σπίτι ασφαλές) να τους διδάξουμε και κανόνες που πρέπει να τηρούν τα ίδια μέσα στο σπίτι, ώστε να μάθουν να αυτοπροστατεύονται.

Κανόνας 1: Δεν σκαρφαλώνω

Τα παιδιά λατρεύουν να σκαρφαλώνουν σε καρέκλες, καναπέδες και να κάνουν το κρεβάτι τραμπολίνο. Όμως, είναι αναγκαίο να τους εξηγήσετε ότι αυτή η αναρρίχηση δεν είναι παιχνίδι και μπορεί να τους προκαλέσει ακόμη και σοβαρό τραυματισμό.

Απαραίτητα δικά σας μέτρα ασφάλειας:

Φροντίστε:

 • να είναι καλά στερεωμένα τα βαριά ή ασταθή έπιπλα (π.χ. σετ τηλεόρασης ή βιβλιοθήκη)
 • να έχουν προστατευτικό πλέγμα τα κάγκελα (εάν είναι επικίνδυνα για πτώση)
 • να μην υπάρχουν καρέκλες ή τραπεζάκια κοντά σε παράθυρα

Κανόνας 2: Δεν παίζω με τη φωτιά / με καυτά αντικείμενα / πρίζες /ηλεκτρικές συσκευές

Σπίρτα και αναπτήρες είναι αντικείμενα που συχνά τραβούν την προσοχή των μεγαλύτερων παιδιών, για να πειραματιστούν με τη φωτιά. Επίσης, συχνά τα παιδιά δεν αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο εγκαυμάτων που κρύβουν κάποιες συσκευές. Εξηγήστε τους λοιπόν με σαφήνεια ότι, για την πρόληψη ατυχημάτων, δεν είναι αποδεκτό να παίζουν με τη φωτιά ή να αγγίζουν ζεστά/καυτά αντικείμενα/συσκευές ακόμη και αν είστε εσείς μπροστά.   

Απαραίτητα δικά σας μέτρα ασφάλειας:

 • Μην αφήνετε εκτεθειμένους αναπτήρες και σπίρτα στο σπίτι
 • Μην αφήνετε εκτεθειμένα καλώδια και ακάλυπτες πρίζες (εάν υπάρχουν φθαρμένα καλώδια, καλέστε άμεσα τον ηλεκτρολόγο σας)
 • Μη χρησιμοποιείτε ηλεκτρικές συσκευές στο μπάνιο
 • Μην αφήνετε τα παιδιά κοντά στο σίδερο, όταν σιδερώνετε
 • Μην αφήνετε ζεστά υγρά (καυτό καφέ, νερό κ.λπ.) στην άκρη του τραπεζιού
 • Μην αφήνετε το τζάκι σας χωρίς προστατευτικό πλέγμα, όταν είναι αναμμένο
 • Μην αφήνετε το παιδί να πλησιάζει επικίνδυνα ηλεκτρικές σόμπες, καθώς μπορεί να πιάσουν φωτιά τα ρούχα του

Κανόνας 3: Δεν πλησιάζω φάρμακα, απορρυπαντικά/ εντομοκτόνα

«Τα παιδιά δεν αγγίζουν ποτέ φάρμακα, απορρυπαντικά, καθαριστικά και εντομοκτόνα. Μπορούν να παίρνουν μόνο τα φάρμακα που τους δίνουν οι γονείς/κηδεμόνες γιατροί ή κάποιος ενήλικας που επιτρέπεται να τους τα δώσει και μόνο στην ποσότητα που δίνουν οι συγκεκριμένοι ενήλικες». Εξηγήστε ξεκάθαρα την οδηγία με αυστηρότητα και βεβαιωθείτε πως τα παιδιά καταλαβαίνουν τις σοβαρές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην υγεία τους η ανυπακοή στον κανόνα.

Δείτε & κάτι άλλο που μπορεί να σας ενδιαφέρει!

kid riding a horse

Απαραίτητα δικά σας μέτρα ασφάλειας:

 • Τοποθετήστε φάρμακα, καθαριστικά και χημικά σε ντουλάπια που κλειδώνουν και δεν είναι προσβάσιμα στα παιδιά
 • Μην τοποθετείτε πετρέλαιο, οινόπνευμα, γεωργικά φάρμακα ή άλλες καυστικές ουσίες σε άδεια μπουκάλια αναψυκτικών, νερού, δοχείων γενικά που μπορεί να έλξουν την προσοχή των παιδιών
 • Εάν μεταφέρετε φάρμακα στην τσάντα σας, φυλάξτε τη σε ασφαλή θέση μακριά από παιδιά

Κανόνας 4: Δεν πιάνω αιχμηρά αντικείμενα

Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα αγγίζουν μαχαίρια, ψαλίδια ή οποιοδήποτε άλλο αιχμηρό αντικείμενο, εάν δεν έχουν μάθει να τα χρησιμοποιούν ή αν δεν είναι μαζί τους κάποιος ενήλικας, γιατί μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό τραυματισμό. Για την πρόληψη ατυχημάτων, άν τα παιδιά σας είναι σε ηλικία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τέτοια αντικείμενα, δείξτε τους τον τρόπο.

Απαραίτητα δικά σας μέτρα ασφάλειας:

 • Τοποθετήστε τα αιχμηρά αντικείμενα, όπως ψαλίδια και μαχαίρια σε σημεία μη προσβάσιμα από τα παιδιά

Κανόνας 5: Δεν ξεχνώ πού βρίσκονται στο σπίτι τα τηλέφωνα  έκτακτης ανάγκης

Μία πολύ σημαντική οδηγία που πολλοί γονείς παραλείπουν να δώσουν στα παιδιά τους (αλλά μπορεί να κάνει τη διαφορά στην πρόληψη ατυχημάτων) είναι το πώς να αντιδράσουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, εάν οι γονείς είτε δεν βρίσκονται τη συγκεκριμένη στιγμή στο σπίτι είτε δεν μπορούν να αντιδράσουν για οποιονδήποτε άλλο λόγο.  Πείτε στα παιδιά σας ποια τηλέφωνα πρέπει να πάρουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και ποια στοιχεία πρέπει να δώσουν: ονοματεπώνυμο, ηλικία, διεύθυνση και απαραιτήτως τηλέφωνο της μαμάς ή του μπαμπά.

Απαραίτητα δικά σας μέτρα ασφάλειας:

 • Δημιουργήστε αναλυτική λίστα με τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης (αστυνομία, πυροσβεστική, γιατρός, τοπικό νοσοκομείο, το τηλέφωνο κάποιου έμπιστου φίλου/γείτονα/συγγενή)
 • Κολλήστε τη λίστα σε ορατό σημείο (π.χ. στο ψυγείο)

 Και ο πιο σημαντικός κανόνας απ’ όλους: οι οδηγίες σας δεν θα πρέπει να σταματούν στο «ΜΗ και το ΔΕΝ». Πρέπει πάντα να εξηγείτε στα παιδιά γιατί δεν πρέπει να κάνουν το ένα ή το άλλο, όπως συμβουλεύουν οι ειδικοί, γιατί όταν κατανοούν τον νόμο δράσης-αντίδρασης, έχουν πιο πολλές πιθανότητες να αφομοιώσουν τους κανόνες ασφάλειας και να τους τηρήσουν συνειδητά.